Απειλούνται 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια «αποκάλυψη»

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει σχεδόν 8 εκατομμύρια εργαζόμενους σε μια χώρα πολύ κοντά μας. Μια μελέτη αποκαλύπτει την επείγουσα ανάγκη δράσης ανάντη για να αποφευχθεί αυτό που περιγράφει ως αποκάλυψη της απασχόλησης.

Το AI αντικαθιστά τον υπάλληλο
Πιστώσεις: 123RF

ΜΕΓΑΛΟ’τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρουσιάσει πολλαπλά πλεονεκτήματα και να προωθήσει πολλούς τομείς όπως η ιατρική ή η εξερεύνηση του διαστήματος, το ζήτημα του επιπτώσεις στην απασχόληση παραμένει κεντρικό. Και είναι ήδη πολύ πραγματικό: η ChatGPT έχει αντικαταστήσει αρκετούς εργαζομένους, ενώ στη Γαλλία, μια εταιρεία αφήνει 217 υπαλλήλους υπέρ της τεχνητής νοημοσύνης. Επηρεάζονται σχεδόν όλοι, ακόμη και τα υποτιθέμενα πιο «ανθρώπινα» επαγγέλματα όπως οι ψυχολόγοι ή οι ιερείς. Τελικά, εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τηνΙνστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) δεν είναι πιο αισιόδοξη, ακόμα κι αν προτείνει έναν τρόπο αποφυγής των χειρότερων. Με την ανάλυση 22.000 εργασίες καλύπτοντας όλα τα είδη επαγγελμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια.

Τι χαρακτηρίζει το IPPR “της αποκάλυψης” θα έπαιρνε τη μορφή του 2 διαδοχικά κύματα. Το πρώτο έχει ήδη ξεκινήσει και αγγίζει 11% των εργασιών επί του παρόντος πραγματοποιούνται από ανθρώπους. Οι πιο εκτεθειμένοι είναι, για παράδειγμα, διαχείρηση βάσης δεδομένωντου α ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ή ακόμα και α καταγραφή εμπορευμάτων. Το δεύτερο κύμα θα ήταν πολύ πιο βίαιο και μαζικό.

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί έως και 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αυτή τη χώρα

Τελικά, αυτά είναι 59% των εργασιών ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει για εμάς σύμφωνα με την έκθεση. Εάν το πρώτο κύμα επηρεάζει κυρίως επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης, το δεύτερο θα επηρεάσει ακόμη και επαγγέλματα που περιλαμβάνουν δημιουργία ή συντήρηση. Μια κατάσταση για την οποία προειδοποιούν οι ομάδες IPPR, ειδικά από τότεδεν θα δημιουργούσε κανένα κέρδος στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) για τη χώραΕΤΣΙ καμία παραγωγή πλούτου. Παρά το τι μπορεί να φανταστεί κανείς, δεν θα είχε νόημα να φτάσουμε εκεί.

Διαβάστε επίσης – AI όπως το ChatGPT θα αντικαταστήσουν σύντομα 300 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο

Το ερώτημα τώρα είναι λιγότερο αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά πόσο γρήγορα και με ποιους τρόπους θα τη χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες. Η ιστορία δείχνει ότι η τεχνολογική μετάβαση μπορεί να είναι ένα όφελος αν γίνει σωστά ή μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή εάν αφεθεί χωρίς έλεγχο. Αλλά η τεχνολογία δεν είναι αναπόφευκτη και η αποκάλυψη των θέσεων εργασίας δεν είναι αναπόφευκτη […]», θυμάται ο Carsten Jung, οικονομολόγος στο ινστιτούτο. Γιατί είναι ακόμα δυνατό να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «αποκάλυψη της δουλειάς», αλλά υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε

Οι προβλέψεις της μελέτης δείχνουν ότι είναι πιθανά δύο άλλα σενάρια, ανάλογα με το στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σχετικά με τη σταδιακή υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας. Θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη ζημιά εξαφανίζοντας «μόνο» 4,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, γεγονός που θα αυξήσει το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 6,3% κατά μέσο όρο. Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, δεν χάνονται θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 13%. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει εμπλουτίζουν τα επαγγέλματα που απειλούνται αντί να τα αντικαταστήσει. Η ιδέα είναι επομένως να επιτευχθεί ένα είδος συμβίωση μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνηςακόμα και σε εργασίες που εκείνη θα μπορούσε να κάνει στη θέση του.

Διαβάστε επίσης – AI: οι Γάλλοι πιστεύουν ότι οι μηχανές θα κυριαρχήσουν στον κόσμο μια μέρα

Το IPPR μιλά επομένως για την προώθηση της ανάπτυξης θέσεων εργασίας».χόρτα», λιγότερο επιρρεπείς στον αυτοματισμό. Απο φορολογικά μέτρα θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή για να ενθαρρύνει τον εμπλουτισμό και όχι την αντικατάσταση. Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία του εγγυάται την ανθρώπινη παρουσία σε βασικά ζητήματαόπως αυτά που σχετίζονται με την υγεία.

Θα μπορούσαμε να δούμε θέσεις εργασίας όπως κειμενογράφος, γραφίστας και προσωπικός βοηθός να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη. Το ερώτημα είναι πώς να κατευθύνουμε την τεχνολογική αλλαγή με τρόπους που δημιουργούν νέες ευκαιρίες εργασίας, αυξημένη παραγωγικότητα και οικονομικά οφέλη για όλους. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επειγόντως να αναπτύξουν μια στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι η αγορά εργασίας μας θα προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα, χωρίς να αφήσουμε πίσω εκατομμύρια», συνοψίζει ο Bhargav Srinivasa Desikan, ερευνητής στο IPPR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *