Αυτή η startup στοχεύει στη Σελήνη να εξορύξει τα καύσιμα του μέλλοντος

Η εταιρεία Interlune, που ιδρύθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Blue Origin, θέλει να εξορύξει τη Σελήνη για να συλλέξει ήλιο-3, που θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος, και στη συνέχεια να το φέρει πίσω στη Γη και να το πουλήσει.

Εξέδρα εξόρυξης της Interlune
Το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη ηλίου-3 στη Σελήνη / Credits: Interlune

Αστέρι έρημο για δισεκατομμύρια χρόνια, το Φεγγάρι θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί γεμάτος δραστηριότητα. Η NASA σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί μια βάση μέχρι το 2040, γύρω από την οποία θα βρούμε δρόμους φτιαγμένους με γιγάντιο μεγεθυντικό φακό, φυτικές καλλιέργειες και ακόμη και ιχθυοτροφείο. Και εκτός αυτού, θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταστήσουμε ένα εξόρυξη. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο στόχος του Rob Meyerson και του Gary Lai, δύο πρώην Blue Originη διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος που παραδίδει στο διάστημα και θέλει να κατασκευάσει ηλιακούς συλλέκτες στη Σελήνη.

Το 2022 οι δύο άντρες δημιουργούν Intermoonμια startup της οποίας ο στόχος είναι ξεκάθαρος: ορυχείο ηλίου-3 παρόν στον δορυφόρο της Γης, φέρτε τον στο σπίτι και Πούλα το στα ενδιαφερόμενα μέρη. Το ήλιο-3 είναι α ισότοπο ήλιο, ένα από τα άτομα που αποτελούν το αέριο. Παράγεται από την Ήλιος και μεταφέρθηκε στο διάστημα από το ηλιακός άνεμος. Αυτό το αέριο είναι μη ραδιενεργό και πολύ σπάνιο στον Γαλάζιο Πλανήτηαλλά άφθονη στη Σελήνη. Στην πραγματικότητα κατατίθεται τακτικά στο ρεγόλιθος, το στρώμα σκόνης που καλύπτει την επιφάνεια του αστεριού. Το ήλιο-3 θεωρείται ότι δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από καύσιμο του μέλλοντος.

Μια startup θέλει να εξορύξει ήλιο-3 στη Σελήνη, ένα πολύ σπάνιο καύσιμο στη Γη

Το Ήλιο-3 έχει πολλές πιθανές εφαρμογές. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες που επιδιώκουν να επιτύχουν πυρηνική σύντηξη, για το οποίο είναι το τέλειο καύσιμο. Υπενθυμίζουμε ότι ο έλεγχος αυτού του φαινομένου θα καταστήσει δυνατό παράγουν ενέργεια από πολύ λίγες πρώτες ύλεςΠΟΥ δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου υπεύθυνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη και χωρίς να δημιουργούνται ραδιενεργά απόβλητα με μεγάλη διάρκεια ζωής. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη δυνατή χρήση του ισοτόπου.

Διαβάστε επίσης – Στείλτε το όνομά σας στη Σελήνη, η NASA αναλαμβάνει την παράδοση

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενσωματωθεί σε κβαντικούς υπολογιστέςαυτές οι υπερισχυρές μηχανές στις οποίες η Γαλλία έχει επενδύσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ή έχει χρησιμοποιήσει για τεχνολογίες που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, όπως κρυογονική. Ακόμα και τοιατρική απεικόνιση θα ωφεληθεί από το ήλιο-3. Για τον Rob Meyerson, “Το ήλιο-3 είναι ο μόνος διαθέσιμος πόρος που έχει αρκετά υψηλή τιμή ώστε να αντέξει οικονομικά να πάει στη Σελήνη και να επιστρέψει στη Γη. Υπάρχουν πελάτες που θέλουν να το αγοράσουν τώρα“. Ένα λίτρο του ισοτόπου κοστίζει αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Η εξόρυξη σε φεγγάρι είναι δυνατή, αλλά όχι ακόμα

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να δημιουργηθεί μια πραγματική λειτουργία. Για να εξαγάγετε έστω και ένα γραμμάριο, εκατοντάδες τόνοι ρεγολίθου πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Interlune ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει α ενεργειακά αποδοτική διαδικασία εξόρυξηςαλλά ένα σημαντικό πρόβλημα παραμένει: προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψει το ισότοπο στη Γη. Η startup είναι, ωστόσο, πολύ σίγουρη για την ικανότητά της να δημιουργήσει μια βιώσιμη επιχείρηση.

Σε 2026η Interlune θα ξεκινήσει ένα αποστολή επίδειξης. Ο στόχος του είναι να συλλέξει ένα δείγμα σεληνιακού ρεγολίθου, να μετρήσει την ποσότητα ηλίου-3 που περιέχει και στη συνέχεια να το εξαγάγει. Η αποστολή σίγουρα θα φύγει εκμεταλλευόμενη ένα από τα εμπορικές πτήσεις προς τη Σελήνη πραγματοποιούνται από την NASA, χάρη στο οποίο οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να παραδώσουν εξοπλισμό στο αστέρι. Εάν η επέμβαση είναι επιτυχής, η ιδέα είναι να να κατασκευάσει ένα πιλοτικό εργοστάσιο απευθείας στη Σελήνη μέχρι το 2028 το αργότερο λοιπόν να ξεκινήσει η παράδοση του ισοτόπου στη Γη γύρω στο 2030.

Διαβάστε επίσης – Η NASA θα δοκιμάσει πυρηνικούς «σπόρους» για να τροφοδοτήσει μια βάση στη Σελήνη

Τα δρομολόγια μετ’ επιστροφής θα εξασφαλίζονταν από τα σκάφη της SpaceX, της εταιρείας του Elon Musk, ή από αυτές της Blue Origin από την οποία προέρχονται οι ιδρυτές της Interlune. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται στην πραγματικότητα σε διαδικασία ανάπτυξης επαναχρησιμοποιούμενα σεληνιακά προσγειωμένα και ένα σύστημα από μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Το έργο είναι πολύ φιλόδοξο, ειδικά με τόσο στενές προθεσμίες, αλλά ο Rob Meyerson και ο Gary Lai πιστεύουν ακράδαντα σε αυτόν τον διαστημικό χρυσό βιασύνη.

Πηγή: Ars Technica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *