Αυτός ο ευρωπαϊκός νόμος θα αποτελούσε κίνδυνο για το απόρρητο στο Διαδίκτυο, να γιατί

Καθώς πλησιάζει η τελική έγκρισή του, ένας ευρωπαϊκός νόμος για την ψηφιακή ταυτότητα εγείρει φόβους για προβληματικές επιπτώσεις όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο. Εξηγήσεις.

Ευρώπη
Πιστώσεις: 123RF

Τα τελευταία χρόνια, τοΕυρωπαϊκή Ένωση θετός σημαντικά νομικά κείμενα σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στον τρόπο μας ιδιωτικά δεδομένα διοικούνται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ άλλων. Σκεφτόμαστε, για παράδειγμα, κάποιον που ανάγκασε την άφιξη των iPhone με υποδοχή USB-Cο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) ή ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος συνεπάγεται αρκετές αλλαγές για τις υπηρεσίες της Google, Microsoft Ή μήλο. Όχι με τον καλύτερο τρόπο για το δεύτερο πάντως.

Συνολικά, αυτοί οι νόμοι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προστατεύοντας τον ευρωπαίο καταναλωτή και αναγκάζοντας τους αμερικανικούς γίγαντες να περισσότερη διαφάνεια και διαφάνεια. Υπάρχουν όμως μερικά που κάνουν τους ανθρώπους να ανατριχιάζουν Υπασπιστές της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο. Αυτό στα ευρωπαϊκά ψηφιακά πορτοφόλια είναι ένα από αυτά. Ονομάστηκε eIDAS 2.0είναι στην πραγματικότητα ένα rαναθεώρηση του προηγούμενου νόμου για την ψηφιακή ταυτότητα σε ισχύ στην Ε.Ε. Εάν ο κύριος στόχος του είναι να επιτρέψει την αποϋλοποίηση επίσημων εγγράφων όπως το δελτίο ταυτότητας ή η άδεια οδήγησης, δεν είναι μόνο αυτός ο στόχος του.

Ένας ευρωπαϊκός νόμος θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός για την ιδιωτική ζωή των χρηστών του Διαδικτύου

Θέλει και ο νόμος eIDAS 2.0 αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο τα προγράμματα περιήγησης ιστού χειρίζονται την ασφάλεια και τον έλεγχο ταυτότητας ιστότοπου. Για να καταλάβουμε, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Κοιτάξτε στο επάνω μέρος της οθόνης και κοιτάξτε στα αριστερά της γραμμής διευθύνσεων. Βλέπετε το σύμβολο του λουκέτου; Υποδεικνύει ότι η πρόσβαση στον ιστότοπο Phonandroid χρησιμοποιεί το Πρωτόκολλο HTTPS. Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση μεταξύ του προγράμματος περιήγησης και του διακομιστή που το παρέχει είναι κρυπτογραφημένη.

Διαβάστε επίσης – Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί το νόμο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης μετά από ορισμένες τροποποιήσεις

Κάνοντας κλικ στο λουκέτο, μπορείτε να δείτε το μήνυμα “Η σύνδεσή σας με αυτόν τον ιστότοπο είναι ασφαλής” στον Firefox για παράδειγμα. Και βλέπετε επίσης ο οποίος εξέδωσε το πιστοποιητικό που επιτρέπει την επιβεβαίωση αυτού. Ακόμα στην περίπτωση αυτού του ιστότοπου, είναι Google Trust Services LLC. Αυτό ακριβώς το σημείο θέλει να αλλάξει άρθρο 45 του νόμου eIDAS 2.0. Εάν εφαρμοστεί ως έχει, Το κείμενο θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να εκδίδουν οι ίδιες αυτά τα πιστοποιητικά. Τα προγράμματα περιήγησης θα είναι αναγκάστηκε να τους δεχτεί ως έμπιστους.

Αυτό προχωρά ακόμη περισσότερο από τους Firefox, Google, Opera και άλλα δεν θα έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν αυτά τα πιστοποιητικά ακόμη και αν παρατηρήσουν κακόβουλες δραστηριότητες, εκτός αν το επιτρέψουν οι κυβερνήσεις. Για την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης Carmela Tronsoco, «[la loi] αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζοντας αυτούς τους ελέγχους ασφαλείας στα κράτη μέλη«τι βρίσκει»εξαιρετικά επικίνδυνο“. Θεωρητικά, αυτό θα επέτρεπε στις αρχές να υποκλοπή όλης της διαδικτυακής μας κίνησης.

Ακόμη και ένα VPN δεν θα μπορούσε να αποφύγει την επιτήρηση στο Διαδίκτυο εάν δεν τροποποιηθεί ο ευρωπαϊκός νόμος eIDAS

Η γνώμη του Χάρι Χάλπιν, επιστήμονα υπολογιστών και δημιουργού του NymVPN, είναι πολύ πιο ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη θα γίνει «ένα καθεστώς επιτήρησης χειρότερο από αυτό της Κίνας και της Ρωσίας“. Νομίζει ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήξερε τι έκανε“και ότι είναι”απίστευτο να υιοθετείται ένας τόσο ανόητος κανόνας“. Πέρα από τις συγκλονιστικές φόρμουλες, υπενθυμίζει ότι μετά την εφαρμογή του eIDAS 2.0, Τα VPN δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική λύση για την προστασία του απορρήτου σας στον Ιστό.

Διαβάστε επίσης – Netflix, Prime Video: Η Ευρώπη θα ήθελε να άρει το γεωγραφικό αποκλεισμό των πλατφορμών ροής

Η κυβέρνηση θα βρει πράγματι τον εαυτό της»στη μέση της σύνδεσής μας“. Εξηγεί ότι «Το VPN βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο: υπερασπίζεται τη σύνδεση δικτύου, αλλά υπάρχει επίσης ο ιστότοπος ή η εφαρμογή που εκτελείται στην κορυφή του δικτύου. Η χρήση ενός VPN δεν θα είχε μεγάλη σημασία, επειδή η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρεμποδίσει την κυκλοφορία σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης ιστού. Θα μπορούσε νόμιμα να παρεμποδίσει όλη την κυκλοφορία […]ακόμα κι αν είναι κρυπτογραφημένο και δεν θέλει εσείς ή ακόμα και η Google να το μάθετε“.

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τόσο σκοτεινά στην πραγματικότητα. Η τρέχουσα έκδοση του νόμου eIDAS 2.0 είναι επί του παρόντος προσωρινός. Οι ομάδες των Πρόγραμμα περιήγησης Opera για παράδειγμα, είναι σίγουροι και πιστεύουν ότι θα αναθεωρηθεί πριν την έγκρισή του. Οι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2024ώστε να επικυρωθεί πριν από την ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Πηγή: TechRadar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *