Γιατί το σχεδόν φεγγάρι της Αφροδίτης ονομάζεται Zoozve

Μερικές φορές χρειάζεται μόνο λίγο για να ξεκινήσει μια συναρπαστική αστρονομική περιπέτεια. Μια αφίσα σε παιδικό δωμάτιο, το πείσμα ενός επιστήμονα και ένα ορθογραφικό λάθος.

Zoozve
Η αφίσα με τη Zoozve / Συντελεστές: Latif Nasser

Όλα τα γνωστά αστέρια έχουν ένα όνομα. Απο πλανήτες πιο κοντά μας μικρά αστέρια που βρίσκονται δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, το καθένα μπορεί να αναγνωριστεί. Τις περισσότερες φορές από α σειρά αριθμών και γραμμάτων. Υπάρχουν πάρα πολλά ουράνια σώματα στο σύμπαν για να βρίσκουμε ένα πρωτότυπο όνομα κάθε φορά. Αυτή η περίπτωση αποτελεί εξαίρεση. Πριν από ένα χρόνο περίπου, Λατίφ Νάσερ είναι στο δωμάτιο του 2χρονου γιου της. Τον βάζει στο κρεβάτι και μηχανικά τα μάτια του πέφτουν σε ένα αφίσα που κρέμεται στον τοίχο.

Το ξέρει από καρδιάς, είναι α στυλιζαρισμένη έκδοση του ηλιακού μας συστήματος που αγόρασε ο ίδιος. Εκείνο το βράδυ, όμως, μια λεπτομέρεια που ήταν πάντα παρούσα, αλλά είχε περάσει απαρατήρητη, τράβηξε την προσοχή του. Δίπλα στον πλανήτη Αφροδίτη υπάρχει ένα φεγγάρι με ένα συγκεκριμένο όνομα: Zoozve. Ο Λατίφ Νάσερ, ο οποίος κατέχει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας της Επιστήμης στο Χάρβαρντ και συμπαρουσιαστής του επιστημονικού podcast Radiolab, δεν έχω ακούσει ποτέ για αυτό το φεγγάρι. Η περιέργεια του πατέρα μόλις κινήθηκε.

Σε αναζήτηση του Zoozve, του μυστηριώδους φεγγαριού της Αφροδίτης

Μόλις φεύγει από το δωμάτιο του γιου του, ο Νάσερ ξεκινά μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Μια σελίδα από Ιστοσελίδα της NASA είναι τυπικό: «Η Αφροδίτη δεν έχει φεγγάρι“. Αλλά γιατί κάποιος να διασκεδάσει εφεύροντας το Zoozve σε αυτή την περίπτωση; Ειδικά από η υπόλοιπη αφίσα είναι απόλυτα πιστή στην πραγματικότητα. Ο πλανήτης Μάρτιος αντιπροσωπεύεται καλά και συνοδεύεται από τους δύο δορυφόρους του Δείμος Και Φόβος, Ερμής είναι ένα μοναχικό αστέρι… Ο άνθρωπος θέλει να είναι ξεκάθαρος σχετικά με αυτό. «Αυτό το όνομα ήταν τόσο περίεργο και φαινόταν σκόπιμα. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στον εαυτό του εκείνη τη στιγμή.

Τροχιά ZoozveΤροχιά Zoozve
Η τροχιά του Zoozve (σε ροζ) γύρω από την Αφροδίτη (η πράσινη κουκκίδα) / Συντελεστές: HORIZONS System, JPL, NASA

Η Google μην του δίνει μια ικανοποιητική απάντηση, ο Λατίφ Νάσερ στρέφεται στον φίλο του Λιζ Λαντάου. Αυτή είναι ειδικός στις επιστημονικές επικοινωνίες στη NASA και σίγουρα έχει ακούσει για το Zoozve. Χαμένος κόπος: αυτό το όνομα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για αυτόν, ακριβώς όπως ένα λεγόμενο φεγγάρι της Αφροδίτης. Η σελίδα της NASA είναι απολύτως σωστή, ο πλανήτης δεν έχει κανένα. Αλλά κι αυτή, γοητευμένη, μπαίνει στην περιπέτεια. Αν δεν έχει ακούσει ποτέ για τη Zoozve, θα μπορούν να της το πουν και άλλοι άνθρωποι στη NASA. «Θα τα βρω», διαβεβαιώνει η επιστήμονας στη φίλη της.

Διαβάστε επίσης – Τι θα γινόταν αν η Γη έκρυβε τα υπολείμματα ενός εξωγήινου πλανήτη; Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει τα πάντα

Ενώ η Λιζ Λαντάου περπατά στους διαδρόμους της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, ο Νάσερ επιστρέφει για να το εξετάσει αφίσα στο δωμάτιο του γιου του. Ποιος το ζωγράφισε; Η υπογραφή του καλλιτέχνη είναι δυσανάγνωστη, αλλά μετά από έρευνα αποκαλύπτεται το όνομά του. Άλεξ Φόστερ. Ο παρουσιαστής του podcast επικοινώνησε αμέσως μαζί του και προσφέρθηκε να έρθει στο στούντιο για να συμμετάσχει σε μια εκπομπή όπου θα μπορούσε να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από το Zoozve.

Η μοίρα επιμένει. Δεν έχει καθαρή μνήμηαλλά είναι κατηγορηματικός σε ένα σημείο ωστόσο: δεν έφτιαξε αυτό το όνομα αφού προέρχεται από α λίστα με τα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα βρέθηκαν στο διαδίκτυο. Αδύνατον να ξαναπάω στα χέρια μου φυσικά. Ευτυχώς, Η Λιζ Λαντάου μόλις τα κατάλαβε όλα.

Το Zoozve δεν ονομάστηκε ποτέ Zoozve

Η υπάλληλος της NASA τηλεφωνεί στον φίλο της Νάσερ για να του πει για την ανακάλυψή της. Στην πραγματικότητα, Το Zoozve δεν λέγεται Zoozve. Και δεν είναι καν φεγγάρι Εκτός. Το αστέρι είναι αυτό που λέμε α οιονεί φεγγάριδηλαδήπεριφέρεται και σε έναν πλανήτη, εδώ την Αφροδίτη, αλλά όχι μόνο. Η τροχιά του επηρεάζεται επίσης από τη βαρυτική δύναμη άλλων ουράνιων αντικειμένων. Η Σελήνη μας περιστρέφεται γύρω από τη Γη μόνο σε σύγκριση (γύρω από τον ήλιο επίσης τεχνικά, αλλά η κύρια «άγκυρα» της παραμένει ο μπλε πλανήτης).

ΑφροδίτηΑφροδίτη
Ο πλανήτης Αφροδίτη / Συντελεστές: NASA

Και γιατί Zoozve ΕΤΣΙ ? Πολύ απλά γιατί γράφοντας το όνομα του σταρ στην αφίσα του, Ο Άλεξ Φόστερ διάβασε λάθος τις σημειώσεις του. Το σχεδόν φεγγάρι της Αφροδίτης στην πραγματικότητα ονομάζεται 2002 VEτο έτος της ανακάλυψής του, ακολουθούμενο από το VE για την Αφροδίτη. Αυτό είναι το πρώτο σχεδόν φεγγάρι που εντοπίστηκε από ανθρώπους. Η Γη έχει επίσης ένα, που ονομάζεται Kamo’oalewaκαι οι επιστήμονες πιστεύουν ότιείναι ένα κομμάτι της Σελήνης που έχει σπάσει κάποια στιγμή της ιστορίας του. Ένα άλλο εντοπίστηκε κοντά μας το 2023, να κάνει κύκλους γύρω από τη Γη και τον Ήλιο.

Διαβάστε επίσης – Η έκρηξη ενός απειλητικού για τη Γη αστεροειδή με μια πυρηνική βόμβα, λειτουργεί πραγματικά;

Η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η αλήθεια βγήκε φυσικά, αλλά όλοι όσοι εμπλέκονται στην περιπέτεια Zoozve δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εκεί. 2002VE, του οποίου το πλήρες όνομα είναι 2002VE86, αξίζει καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Λατίφ Νάσερ βρήκε τον άνθρωπο που το ανακάλυψε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, ένας ερευνητής ονόματι Μπράιαν Σκιφ. Επικοινωνεί μαζί του, αλλά ο τελευταίος δεν θυμάται το εύρημα του, καθώς από τότε έχει εργαστεί σε πολλά ουράνια σώματα. Αυτό θα αποδειχθεί πλεονέκτημα στο τέλος, γιατί ο Nasser έχει έναν στόχο: θέλει να υιοθετηθεί το Zoozve ως το επίσημο όνομα του σχεδόν φεγγαριού.

Μια ιστορία ορθογραφικού λάθους με αίσιο τέλος

Όταν πρόκειται για ονομάστε ένα αστέρι εκτός από αυτόματοαπό τη διάσημη σειρά αριθμών και γραμμάτων, είναι απαραίτητο να στείλει αιτιολογημένο αίτημα στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Στη συνέχεια, η μη κυβερνητική οργάνωση που συγκεντρώνει επαγγελματίες του κλάδου παίρνει την απόφασή της. Υπάρχουν κανόνες προς σεβασμό Εχοντας πεί αυτό. Ένα από αυτά είναι αυτό η πρόταση πρέπει να αναφέρεται στη μυθολογία. Δεν πειράζει. Ο Latif Nasser διαβάζει ξανά το αρχείο του από τον Brian Skiff, ο οποίος το εγκρίνει και το στέλνει στις 12 Οκτωβρίου 2023.

Ο 5 Φεβρουαρίου 2024η απάντηση είναι: η Διεθνής Αστρονομική Ένωση είπε ναι, το σχεδόν φεγγάρι της Αφροδίτης ονομάζεται τώρα Zoozve. Τα μέλη της επιτροπής συγκινήθηκαν εμφανώς από την ιστορία του Λατίφ Νάσερ και συμφώνησαν να κάμψουν τον κανόνα, μόνο αυτή τη φορά. Παρεμπιπτόντως, μην ανησυχείτε για το πώς προφέρατε το Zoozve στο κεφάλι σας ενώ διαβάζετε αυτήν την ιστορία. Αυτό το σημείο επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *