εκατοντάδες καλλιτέχνες προειδοποιούν για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των ειδών, περισσότεροι από 200 μεγάλοι μουσικοί και καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταγγείλουν δημόσια την αχαλίνωτη ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα και να στερήσουν από τους δημιουργούς δίκαιη αμοιβή.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Πίστωση: 123RF

Εκατοντάδες καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τους υπαρξιακούς κινδύνους που εγκυμονεί η ανεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη στο οικοσύστημα της μουσικής βιομηχανίας. Η ανοιχτή επιστολή, που υποστηρίζεται από σούπερ σταρ όπως Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry, Camila Cabello, Elvis Costello, Imagine Dragons, Jonas Brothers, Pearl Jam και πολλοί άλλοικαλεί άμεσα τις εταιρείες τεχνολογίας και τις μουσικές πλατφόρμες να « σταματήστε να χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την παραβίαση και την υποτίμηση των δικαιωμάτων των ανθρώπινων καλλιτεχνών “.

Όταν χρησιμοποιείται ανεύθυνα, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τεράστιες απειλές για την ικανότητά μας να προστατεύουμε το απόρρητο, την ταυτότητά μας, τη μουσική και τα μέσα διαβίωσής μας », αναφέρει κατηγορηματικά η επιστολή. ” Για πολλούς μουσικούς, καλλιτέχνες και τραγουδοποιούς που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, αυτό θα ήταν καταστροφικό “.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί έργα καλλιτεχνών χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας των μουσικών βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε μάζες δημιουργικών έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση. Είτε πρόκειται για μουσική, στίχους, δείγματα γραφής ή έργα τέχνης, αυτά τα μοντέλα αφομοιώνουν και αναζωογονούν την ανθρώπινη έκφραση για εμπορικό κέρδος.

Όπως αναφέρει η επιστολή, « μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρείες χρησιμοποιούν, χωρίς άδεια, το έργο μας για να εκπαιδεύσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης… Αυτή η επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα πρέπει να σταματήσει “.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει τους καλλιτέχνες

Οι επιπτώσεις ξεπερνούν τον απλό συνθετικό μιμητισμό των μοναδικών φωνών και των μουσικών στυλ των καλλιτεχνών. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι τα εργαλεία AI θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ανθρωπογενή εμπορικά μουσικά σήματακάτι που θα διατάραζε τις κύριες πηγές εισοδήματος από τις οποίες εξαρτώνται οι μουσικοί.

ΜΟΥΣΙΚΗΜΟΥΣΙΚΗ

Η Jen Jacobson, εκτελεστική διευθύντρια της Artists Rights Alliance, μιας ένωσης καλλιτεχνών που διοργάνωσε την καμπάνια, την αποκαλεί υπαρξιακή μάχη: Οι εργαζόμενοι μουσικοί ήδη παλεύουν να τα βγάλουν πέρα… τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν κατακλυσμό θορύβου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Η ανήθικη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για την αντικατάσταση ανθρώπων καλλιτεχνών θα υποτιμήσει ολόκληρο το μουσικό οικοσύστημα “.

Στη συνέχεια οι μουσικοί ζητούν από τις εταιρείες να δεσμευτούν να μην ” να αναπτύξουν ή να αναπτύξουν τεχνολογία παραγωγής μουσικής AI, περιεχόμενο ή εργαλεία που υπονομεύουν ή αντικαθιστούν την ανθρώπινη τέχνη των τραγουδοποιών και των καλλιτεχνών ή μας στερούν δίκαιη αποζημίωση για τη δουλειά μας “. Αυτή η κραυγή συγκέντρωσης απηχεί μια παρόμοια επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφηκε από περισσότερους από 15.000 συγγραφείς το περασμένο καλοκαίρι, καταγγέλλοντας την εκμετάλλευση μοντέλων γλώσσας AI στα βιβλία τους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς συγκατάθεση ή πληρωμή. Μια βραβευμένη συγγραφέας είχε χρησιμοποιήσει επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για το μπεστ σέλερ της.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι η υπάρχουσα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν προβλέπει δεν υπάρχουν σαφείς διασφαλίσεις για τη διαχείριση των ηθικών περιπλοκών που δημιουργούνται από την ικανότητα του AI να μιμείται και να ανασυνθέτει τα καλλιτεχνικά έργα που αποτελούν τους αλγόριθμούς του.

Η επιστολή δεν απορρίπτει κατηγορηματικά τις καλλιτεχνικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αναγνωρίζοντας την ικανότητά της να « προωθήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα » εάν αναπτύσσεται υπεύθυνα και ηθικά. Αλλά οι υπογράφοντες παραμένουν δύσπιστοι, δικαίως, δεδομένων των επανειλημμένων κακών κρίσεων των τεχνολογικών κολοσσών που αναζητούν καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη. Στη συνέχεια, η επιστολή τελειώνει με μια αδιαμφισβήτητη έκκληση για δράση: Πρέπει να προστατευτούμε από την επιθετική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να κλέψουμε τις φωνές και τις ομοιότητες των επαγγελματιών καλλιτεχνών, να παραβιάσουμε τα δικαιώματα των δημιουργών και να καταστρέψουμε το μουσικό οικοσύστημα “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *