Η αγορά ενός φθηνού εκτυπωτή είναι κακή ιδέα, να γιατί

Με την πρώτη ματιά, η αγορά ενός εκτυπωτή χαμηλού κόστους φαίνεται σαν μια καλή ιδέα για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τις τιμές των δοχείων μελάνης, η επένδυση σε ένα πιο ακριβό μηχάνημα εξοπλισμένο με δοχείο μελάνης φαίνεται πολύ πιο οικονομική μακροπρόθεσμα.

δεξαμενή εκτυπωτή hp
Πιστώσεις: HP

Η HP το λέει εδώ και αρκετά χρόνια, ο παγκόσμιος ηγέτης στους εκτυπωτές δεν βγάζει χρήματα από τις συσκευές εκτύπωσης της. Αυτό το κάνει πουλώντας δοχεία μελάνης. Ο Enrique Lores, Διευθύνων Σύμβουλος της HP, το επιβεβαίωσε ξανά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας στο CNBC τον Ιανουάριο του 2024:Χάνουμε χρήματα από υλικό, αλλά βγάζουμε χρήματα από αναλώσιμα! Στην πραγματικότητα, η HP επενδύει σε κάθε καταναλωτή».

Αν με την πρώτη ματιά αυτή η δήλωση μπορεί να εκπλήξει, χρειάζεται μόνο να εξετάσετε την τιμή του μελανιού ανά λίτρο για να κατανοήσετε τη θέση της HP. Επειδή, ένα λίτρο μαύρου μελανιού διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 ευρώ, ενώ ο λογαριασμός φτάνει τα 8.000€ για ένα λίτρο έγχρωμο μελάνι! Εξαιρετικά υψηλές τιμές που διατηρούνται εδώ και χρόνια. Το 2017, ο σύλλογος Stop Planned Obsolescence κατήγγειλε ήδη αυτές τις υπέρογκες τιμές.

Εκτυπωτές δεξαμενής, η καλή εναλλακτική

Ευτυχώς, και όπως επισημαίνουν οι συνάδελφοί μας από τη Le Monde, από το 2015 υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο μοντέλο «Εκτυπωτές χαμηλού κόστους, υπερτιμημένες κασέτες»: εκτυπωτές δεξαμενής μελανιού. Για αρχάριους, αυτοί οι εκτυπωτές δεν λειτουργούν με παραδοσιακά δοχεία μελάνης που μπορούν να γεμιστούν χειροκίνητα με μπουκάλια που πωλούνται χωριστά.

Θεωρούμενοι ως εξειδικευμένες συσκευές πριν από μερικά χρόνια, οι εκτυπωτές δεξαμενής μελανιού έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ των κύριων κατασκευαστών. Τα βρίσκουμε συγκεκριμένα στην Epson, στην Canon, στην Brother και φυσικά στην HP. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτοί οι εκτυπωτές είναι πιο ακριβοί από τους αντίστοιχους με φυσίγγια, με τιμές μεταξύ 150€ και 600€ περίπου ανάλογα με το μοντέλο. Για σύγκριση, μπορείτε να βρείτε έναν καλό εκτυπωτή inkjet για περίπου 50-60 € στην HP για παράδειγμα.

δεξαμενή εκτυπωτή hpδεξαμενή εκτυπωτή hp
Πιστώσεις: HP

Διαβάστε επίσης: Η HP διώκεται για παραπλάνηση των χρηστών σχετικά με τους εκτυπωτές της

Υψηλότερη τιμή, αλλά σημαντικά μειωμένο κόστος εκτύπωσης

Αλλά οι εκτυπωτές δεξαμενής μελανιού αντισταθμίζουν την υψηλότερη τιμή αγοράς τους με σημαντικά φθηνότερο μελάνι. Για καλό λόγο, αυτές οι συσκευές σας επιτρέπουν να κάνετε μέχρι 70% εξοικονόμηση στην αγορά αναλώσιμων. Ενώ μια κασέτα σάς επιτρέπει να κάνετε κατά μέσο όρο 1000 εκτυπώσεις, ένα σετ φιαλών (συνήθως παρέχονται όταν αγοράζετε έναν εκτυπωτή δεξαμενής) σας επιτρέπει να εκκινήσετε σχεδόν 11.000 εντυπώσεις! Στην πραγματικότητα, αν ξεκινήσουμε με μια βάση 250 εκτυπώσεων το μήνα, οι χρήστες μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για 3 χρόνια με το αρχικό σετ φιαλών που παρέχεται με τον εκτυπωτή τους σε δεξαμενή.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να μειώσουν το κόστος εκτύπωσης στο μισό επιλέγοντας ανεπίσημα δοχεία μελάνης στον εκτυπωτή τους “παραδοσιακός”. Σύμφωνα με τη Le Monde, το νεκρό σημείο για τους εκτυπωτές δεξαμενών μεταβαίνει από τις 1500 εκτυπώσεις στις 2400. Ωστόσο, αυτή η επιλογή ενέχει κινδύνους.

Πράγματι, ορισμένοι κατασκευαστές αποφάσισαν να πολεμήσουν ενάντια σε αυτά τα φυσίγγια τρίτων κατασκευαστών. Πρόσφατα, η HP δικαιολόγησε το μπλοκάρισμα ανεπίσημων δοχείων στους εκτυπωτές της για λόγους ασφαλείας. Ανάλογα με τη μάρκα, αυτές οι κασέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού. Μια θεωρία που διαψεύδεται από αρκετούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών. Τέλος, τίθεται το ζήτημα της ποιότητας, χαμηλότερα από αυτά που προτείνουν οι κατασκευαστές αν θέλουμε να πιστέψουμε τις δοκιμές Que Choisir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *