Η Γαλλία τραβάει μια γραμμή κάτω από τον δείκτη βιωσιμότητας των smartphone

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τον τελευταίο λόγο. Πράγματι, το Υπουργείο Οικολογίας αναγκάστηκε να χαράξει μια γραμμή κάτω από τον δείκτη βιωσιμότητας των smartphone.

δείκτης αντοχής στο τέλος
Πιστώσεις: 123RF

Ήταν δυστυχώς προβλέψιμο. Όπως ίσως γνωρίζετε, συζητήσαμε στις στήλες μας το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του δείκτη επισκευασιμότητας με έναν εντελώς νέο. δείκτη βιωσιμότητας.

Αυτή η νέα κλίμακα έχει ενσωματωθεί στον νόμο κατά των αποβλήτων για μια κυκλική οικονομία και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ φέτος. Με τον δείκτη βιωσιμότητας, η ιδέα ήταν να συμπεριληφθεί α εστίαση στην ικανότητα ενός προϊόντος να διαρκεί στο χρόνο (αντοχή υλικών, ανθεκτικότητα εξαρτημάτων κ.λπ.), επιπλέον των κριτηρίων που συνδέονται με την επισκευασιμότητα που έχουν ήδη καθοριστεί με τον προηγούμενο δείκτη.

Ένας δείκτης βιωσιμότητας έχει ήδη ξεκινήσει άσχημα

Ωστόσο, στα τέλη του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη γνωστοποιήσει τη διαφωνία της με το γαλλικό σχέδιο. Το σφάλμα ειδικότερα του προφανείς ασυμβατότητες με το ευρωπαϊκό μέτρο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2025. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο προετοιμάζει «η ενεργειακή ετικέτα», το οποίο πρέπει να επικολληθεί σε όλα τα smartphone που πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο την ημερομηνία που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γαλλικός δείκτης βιωσιμότητας θα μπορούσε επομένως «δημιουργούν πρόσθετα βάρη για τους οικονομικούς φορείς και προσθέτουν σύγχυση στους καταναλωτές». Εν κατακλείδι, το έργο ήταν απλώς διπλό.

δείκτης αντοχής στο τέλοςδείκτης αντοχής στο τέλος
Πιστώσεις: 123RF

Το υπουργείο Ενέργειας μετάβασης ρίχνει λευκή πετσέτα

Με επιστολή που απηύθυνε στην ΕΕ, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικολογικής Μετάβασης επιβεβαίωσαν λοιπόν την οριστική εγκατάλειψη του δείκτη βιωσιμότητας. Παρόλα αυτά τα δύο τμήματα δεν έλειψαν σηματοδοτήσει την απογοήτευσή τουςυποστηρίζοντας παρεμπιπτόντως ότι ο γαλλικός δείκτης βιωσιμότητας «αποτελεί ένα διαφορετικό και συμπληρωματικό εργαλείο για τη μελλοντική ενεργειακή σήμανση smartphone και tablet που προβλέπει ο κανονισμός, τόσο όσον αφορά τη φύση και την αναγνωσιμότητα των παρεχόμενων πληροφοριών όσο και το φάσμα που επεκτείνεται στα κριτήρια που περιλαμβάνονται στον δείκτη βιωσιμότητας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, άλλες εταιρείες που έχουν δεσμευτεί για την αιτία του γαλλικού δείκτη βιωσιμότητας έχουν γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκειά τους με την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση του κατασκευαστή Fairphone, μιας μάρκας που ειδικεύεται σε «δίκαια» smartphonesαλλά και από το iFixit, τον ιστότοπο αναφοράς για επισκευές.

Μια κακή απόφαση σύμφωνα με το iFixit

Όπως μας εξηγήθηκε στο μια δήλωση που παρέχεται στο Phonandroid Sandra Auboy, υπεύθυνη για την ανάπτυξη στη Γαλλία στο iFixit, Η επιλογή της Επιτροπής είναι λυπηρή :”Ο δείκτης βιωσιμότητας ήταν πιθανώς πιο φιλόδοξος από την ευρωπαϊκή συμφωνία που μόλις ψήφισε η Επιτροπή. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η μακροζωία μιας συσκευής και όχι μόνο η επισκευή της.» πιστεύει.

Στα μάτια του, Η δυνατότητα επισκευής είναι εξίσου σημαντική με την αξιοπιστία μιας συσκευής :”Εάν μια συσκευή χαλάσει κάθε 6 μήνες, θα αποθαρρύνει τους χρήστες να την επισκευάσουν». Εάν ο διαχειριστής κατανοεί την ανάγκη για ευρωπαϊκή εναρμόνιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους κατασκευαστές, λυπάται που βλέπει ότι η πτυχή της βιωσιμότητας σχεδόν απουσιάζει από τη νέα συμφωνία. Ελπίζει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τελικά το αντίγραφό της έχοντας αυτό κατά νου:Η Γαλλία παραμένει πρωτοπόρος όσον αφορά τις επισκευές στην Ευρώπη, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *