η εντολή sudo είναι τελικά διαθέσιμη, σε τι χρησιμεύει και πώς να τη χρησιμοποιήσω;

Η Microsoft μόλις ανακοίνωσε την κυκλοφορία στην τελευταία έκδοση Canary των Windows 11 της εντολής sudo, πολύ γνωστή στους χρήστες Linux και macOS. Αλλά για άλλους, μπορεί να είναι πολύ περίεργο να το χειριστούν. Σε αυτό το άρθρο, σας εξηγούμε τι είναι στην πραγματικότητα η εντολή sudo και πώς να τη χρησιμοποιήσετε στα Windows 11.

Οδηγός για windows 11 sudo

Sudo: Αυτή η λέξη μάλλον δεν σημαίνει τίποτα για εσάς, αν δεν έχετε πάρει ποτέ τα χέρια σας σε έναν υπολογιστή Linux ή Mac. Αντίθετα, εάν έχετε ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις σας σε αυτά τα δύο λειτουργικά συστήματα, είναι πολύ πιθανό να έχετε εισαγάγει αυτήν την εντολή τουλάχιστον μία φορά σε ένα τερματικό. Και για καλό λόγο: είναι αναμφίβολα η πιο χρήσιμη εντολή σε αυτά τα λειτουργικά συστήματα.

Επίσης, είναι ένα μικρό γεγονός που δημιουργεί η Microsoft ανακοινώνοντας την άφιξη του sudo στα Windows, στην τελευταία έκδοση Canary. Αυτό θα διευκολύνει σημαντικά τη ζωή των χρηστών που επισκέπτονται τακτικά τη Γραμμή εντολών. Εάν αυτό δεν είναι η περίπτωσή σας, στοιχηματίζουμε ότι θα μπορείτε να βρείτε κάποια χρήση σε αυτό. Τι είναι λοιπόν το sudo και πώς να το χρησιμοποιήσετε; Θα σας τα εξηγήσουμε όλα.

Σε τι χρησιμεύει η εντολή sudo;

Το Sudo είναι το υποκοριστικό του υπερ-χρήστη κάνει («ο υπερχρήστης κάνει»), το οποίο ήδη δίνει μια καλή ένδειξη της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, αυτή η εντολή σάς επιτρέπει να εκχωρήσετε δικαιώματα διαχειριστή – ή να τα διανείμετε σε άλλο χρήστη του μηχανήματος – στον υπολογιστή σας. Στα Windows, μπορούμε να συγκρίνουμε το sudo με την επιλογή Εκτέλεση ως διαχειριστήςτο οποίο σας επιτρέπει να εκκινήσετε μια εφαρμογή με αυξημένα προνόμια.

Με άλλα λόγια, το sudo σάς επιτρέπει να εκτελείτε εργασίες που διαφορετικά θα ήταν αδύνατες στον υπολογιστή σας, επειδή προστατεύονται πίσω από ένα φράγμα για άπειρους χρήστες. Η εντολή εκχωρεί δικαιώματα διαχειριστή που σας επιτρέπουν να ενεργείτε σχεδόν σε κάθε στοιχείο του λειτουργικού συστήματος, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από το συνηθισμένο.

Είναι αυτονόητο ότι το sudo είναι μια βασική εντολή για προγραμματιστές ή οποιονδήποτε άλλο χρήστη που επιθυμεί να προσαρμόσει το λειτουργικό του σύστημα με περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν αντιπροσωπεύει ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από εξοικονόμηση χρόνου και πρακτικότητας. Χρησιμοποιώντας το απευθείας στο Terminal ή στο Command Prompt, δεν χρειάζεται πλέον να τα εκτελείτε σε λειτουργία διαχειριστή ή να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις για να εκχωρήσετε στον εαυτό σας τα δικαιώματα πριν γράψετε την επιθυμητή εντολή. Απλά γράψτε sudo πριν από το τελευταίο.

Στο ίδιο θέμα – Windows 11: μπορείτε πλέον να παίξετε δεκάδες παιχνίδια χωρίς να τα κατεβάσετε από το Microsoft Store

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή sudo στα Windows

Όπως εξηγεί η Microsoft στην ανάρτηση ιστολογίου της, το sudo είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στους χρήστες της τελευταίας έκδοσης Canary των Windows 11. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την εντολή τώρα, θα πρέπει επομένως να εγγραφείτε στο πρόγραμμα Insider, το οποίο παρέχει έγκαιρη πρόσβαση σε νέες δυνατότητες δοκιμασμένο από τη Microsoft. Δείτε πώς να το κάνετε:

 1. Ανοίξτε τα Ρυθμίσεις των Windows 11
 2. Μεταβείτε στην ενότητα Ρυθμίσεις Windows Update
 3. Κάντε κλικ στο Πρόγραμμα Windows Insider
 4. Εάν εμφανιστεί ένα μήνυμα ειδοποίησης, κάντε κλικ Ανοίξτε τα Διαγνωστικά και Σχόλια
 5. Ενεργοποιήστε την επιλογή Αποστολή προαιρετικών διαγνωστικών δεδομένων
 6. Επιστρέψτε και κάντε κλικ Ξεκινώντας
 7. Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Microsoft κάνοντας κλικ Συνδέστε έναν λογαριασμό
 8. Κάντε κλικ στο Να συνεχίσει
 9. Επίλεξε το Κανάρια Κανάλι
 10. Κάντε κλικ στο Να συνεχίσει
 11. Ξεκινήστε την εγκατάσταση της ενημέρωσης και, στη συνέχεια, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας

Το πρόγραμμα των windows 11 insiderΤο πρόγραμμα των windows 11 insider

Βρίσκεστε τώρα στην τελευταία έκδοση Canary των Windows 11. Συγχαρητήρια! Έχετε πλέον πρόσβαση στις πιο πρόσφατες λειτουργίες που θα είναι σύντομα διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες. Ειδικότερα, λοιπόν, η εντολή sudo. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ενεργοποιήσετε. Να πώς:

 1. Ανοίξτε τα Ρυθμίσεις των Windows 11
 2. Τα λέμε σε Σύστημα > Περιοχή προγραμματιστή
 3. Ενεργοποιήστε την επιλογή Ενεργοποίηση sudo
 4. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε απευθείας στοΓραμμή εντολών και πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή: sudo config –ενεργοποίηση

Πηγή: Microsoft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *