Η Amazon κατηγορείται ότι ωθεί τους πελάτες της να αγοράζουν υπερτιμημένα αντικείμενα

Η Amazon μηνύεται για ορισμένες από τις πρακτικές της στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου της. Ο αμερικανικός κολοσσός θα είχε χρησιμοποιήσει έναν ειδικό αλγόριθμο για να ωθήσει τους πελάτες του να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα για προϊόντα που θα μπορούσαν να αγοράσουν φθηνότερα.

δέμα Amazon
Πίστωση: lutsenko / 123RF

Η Amazon αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή για φερόμενη παραπλάνηση πελατών ενθαρρύνοντάς τους να αγοράζουν πιο ακριβά αντικείμενα χάρη στη λειτουργία «Buy Box».. Το Κουτί Αγοράς, το οποίο εμφανίζει ένα κουμπί “Αγορά τώρα” και “Προσθήκη στο καλάθι” δίπλα σε ένα αντικείμενο, υποτίθεται ότι εμφανίζει την καλύτερη προσφορά για αυτό το αντικείμενο, σύμφωνα με την αγωγή. Ωστόσο, η μήνυση υποστηρίζει ότι η Amazon εμφανίζει συχνά αντικείμενα που δεν είναι τα φθηνότερα ή τα πιο γρήγορα στην παράδοση, αλλά αυτά που κερδίζουν τις περισσότερες χρεώσεις.

Η μήνυση κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από δύο Καλιφορνέζους, οι οποίοι εκπροσωπούν κάθε πελάτη της Amazon που έχει αγοράσει κάτι μέσω του Buy Box από το 2016. Η αγωγή υπολογίζει ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες σε αυτήν την κατηγορία, επειδή σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν το Buy Box για να ψωνίσουν στο Amazon . Μήνυση κατηγορεί την Amazon για παραβίαση των νόμων για την προστασία των καταναλωτών και έχοντας παραβιάσει τη σύμβασή της με τους πελάτες.

Διαβάστε επίσης – Η Amazon France αυξάνει την ελάχιστη τιμή για δωρεάν παράδοση, διακριτικά

Η Amazon δεν προτείνει τα φθηνότερα προϊόντα

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η Amazon χρησιμοποιεί έναν προκατειλημμένο αλγόριθμο για να επιλέξει τον νικητή του Buy Box, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη προβολή και κάνει κλικ στον ιστότοπο. Ο αλγόριθμος ευνοεί τα προϊόντα που πωλούνται από την ίδια την Amazon ή από πωλητές που χρησιμοποιούν Fulfillment By Amazon (FBA), μια υπηρεσία που χειρίζεται την αποστολή και την παράδοση των αντικειμένων. Αυτά τα είδη πληρώνουν υψηλότερες χρεώσεις για την Amazon και λάβετε προνομιακή μεταχείριση στο “Buy Box”, ακόμα κι αν δεν είναι οι καλύτερες προσφορές για τους πελάτες.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι πελάτες συχνά αγνοούν ότι άλλοι πωλητές προσφέρουν το ίδιο προϊόν σε χαμηλότερες τιμές ή με μικρότερους χρόνους παράδοσης. Οι πελάτες πρέπει να κάνουν κλικ στο “Άλλοι πωλητές” για να δουν αυτές τις επιλογές, οι οποίες είναι κρυμμένες στην κύρια σελίδα. Η αγωγή υποστηρίζει ότι οι πελάτες Αναμένετε εύλογα το πλαίσιο αγοράς να εμφανίζει τη φθηνότερη προσφορά για το προϊόν, αλλά συχνά είναι λάθος.

δέμα Amazonδέμα Amazon
Συντελεστές: ©shawnhempel / 123RF

Η μήνυση αναφέρει πολλά παραδείγματα για το πώς το Buy Box της Amazon παραπλανά τους πελάτες, όπως η καταχώριση ενός προϊόντος για 19,99 $ με δωρεάν αποστολή, όταν ένας άλλος πωλητής προσφέρει το ίδιο προϊόν για 14,99 $ με δωρεάν αποστολή. Η νομική ενέργεια αναφέρεται επίσης σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αλγόριθμος Buy Box της Amazon ήταν αντιανταγωνιστικός και ευνοούσε τους πωλητές FBA.

Η Amazon κινδυνεύει τώρα με ένα μεγάλο πρόστιμο

Μένει τώρα να δούμε πώς θα αντιδράσει η Amazon σε αυτές τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση, Steve Berman, είπε ότι η Amazon είχε επιβάλει «βαρύ φορτίο» στους πελάτες της. που πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην πλατφόρμα για να εντοπίσουν τις καλύτερες προσφορές. Σε αντίθεση με άλλες αγωγές σχετικά με το Buy Box της Amazon, αυτή είναι η πρώτη αγωγή που ζητά αποζημίωση για ζημιά που υπέστησαν οι καταναλωτές, όχι για αντιμονοπωλιακές ανησυχίες ή ζημιά που υπέστησαν οι πωλητές.

Το ποσό των αποζημιώσεων που θα μπορούσε να πληρώσει η Amazon δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλοί Αμερικανοί έχουν εκτεθεί σε αυτήν την πρακτική που θεωρείται παραπλανητική από τους ενάγοντες. Ως υπενθύμιση, Πέρυσι, οι πωλήσεις της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τα 574 δισεκατομμύρια δολάρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *