Η Apple απαγορεύει την επιστροφή των Epic Games στο App Store, παρά τους νέους ευρωπαϊκούς νόμους

Η Apple και η Epic Games εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο για τις πολιτικές του App Store και η τελευταία κίνηση της Apple έχει προκαλέσει οργή από τον δημιουργό του Fortnite.

Fortnite iPhone

Η Apple ανακάλεσε τον λογαριασμό προγραμματιστή της Epic Games στη Σουηδία, τον οποίο είχε δημιουργήσει η Epic Games για να επωφεληθεί από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος στοχεύει να περιορίσει την κυριαρχία μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Το ισχυρίζεται η Epic GamesΗ Apple παραβιάζει τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές και αποτρέπει τον θεμιτό ανταγωνισμό στις συσκευές iOS.

Η σύγκρουση μεταξύ της Apple και της Epic Games ξεκίνησε το 2020, όταν η Epic Games προσπάθησε να παρακάμψει την προμήθεια 30% της Apple για αγορές εντός εφαρμογής, εισάγοντας το δικό της σύστημα πληρωμών στο Fortnite, μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές παιχνιδιών από το App Store. Η Apple απάντησε αφαιρώντας το Fortnite και άλλες εφαρμογές Epic Games από το App Storeκατηγορώντας την Epic Games για παραβίαση των κανόνων του καταστήματος. Στη συνέχεια, η Epic Games υπέβαλε μήνυση κατά της Apple για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων, υποστηρίζοντας ότι η Apple έκανε κατάχρηση της μονοπωλιακής της εξουσίας στις αγορές διανομής εφαρμογών και πληρωμών.

Η Epic Games εξακολουθεί να μην επιτρέπεται να επιστρέψει στα iPhone

Η νομική μάχη είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά η Epic Games ήλπιζε να βρει έναν τρόπο να επαναφέρει το Fortnite στους χρήστες iOS στην ΕΕ χρησιμοποιώντας το DMA, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024. Το DMA απαιτεί από την Apple και άλλους «gatekeepers» να επιτρέπουν σε τρίτους καταστήματα εφαρμογών και συστήματα πληρωμών στις πλατφόρμες τους και ότι αυτοί παρέχει δίκαιες και διαφανείς συνθήκες για τους προγραμματιστές εφαρμογών.

Η Epic Games είχε δημιουργήσει έναν λογαριασμό προγραμματιστή στη Σουηδία, όπου επιβάλλεται το DMA, και ζήτησε μια διαβούλευση με την Apple για την επαναφορά των εφαρμογών της στο App Store βάσει του νέου νόμου. Ωστόσο, Η Apple απέρριψε το αίτημα της Epic Games και έκλεισε τον Σουηδικό λογαριασμό προγραμματιστή της, αποκλείοντας ουσιαστικά την Epic Games από το App Store στην ΕΕ.

Κερδοφορία καταστημάτων επικών παιχνιδιώνΚερδοφορία καταστημάτων Epic Games
Συντελεστές: Epic Games

Η Apple ισχυρίστηκε ότι η Epic Games παραβίασε τις συμφωνίες της με τους προγραμματιστές και απείλησε το οικοσύστημά της επικρίνοντας τους προτεινόμενους κανόνες του DMA. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney, δημοσίευσε συγκεκριμένα στο X (πρώην Twitter) ότι Οι κανόνες DMA της Apple ήταν «μια απάτη» και «παγίδα» για τους προγραμματιστές εφαρμογών.

Η Epic Games δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη

Η Epic Games κατήγγειλε την απόφαση της Apple ως «σοβαρή παραβίαση του DMA» και ένδειξη ότι η Apple δεν σκοπεύει να «επιτρέψει τον πραγματικό ανταγωνισμό σε συσκευές iOS». Το δήλωσε η Epic GamesΗ Apple εξαφάνιζε έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της και εκφοβίζει άλλους προγραμματιστές που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις πρακτικές της Apple.

Για να αποδείξει την καλή της πίστη, η Epic Games μοιράστηκε ακόμη και την αλληλογραφία της με την Apple στο εταιρικό της blog, όπου δείχνει ότι έχει συμφωνήσει να συμμορφωθεί με όλους τους όρους της Apple αφού ζήτησε διαβούλευση από την DMA.

Σε απάντηση στους ισχυρισμούς της Epic, η Apple μοιράστηκε την ακόλουθη δήλωση: Η κατάφωρη παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων από την Epic προς την Apple οδήγησε τα δικαστήρια να καθορίσουν ότι η Apple έχει το δικαίωμα να τερματίσει «οποιεσδήποτε ή όλες τις εξ ολοκλήρου θυγατρικές, θυγατρικές ή/και άλλες οντότητες υπό τον έλεγχο της Epic Games της Epic Games, ανά πάσα στιγμή και κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια της Apple». Υπό το πρίσμα της συμπεριφοράς της Epic στο παρελθόν και το παρόν, η Apple επέλεξε να ασκήσει αυτό το δικαίωμα “.

Επομένως, η προσέγγιση της Apple προφανώς εγείρει ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή του DMA, το οποίο υποτίθεται ότι θα αποτρέψει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από το να κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά και να καταπνίξουν την καινοτομία και τον ανταγωνισμό. Θα παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα θεωρήσει την Apple υπεύθυνη για τις ενέργειές της ή θα συνεχίσει να αψηφά το νόμο και να κυριαρχεί στην οικονομία των εφαρμογών; Το σίγουρο είναι ότι το έπος δεν είναι κοντά στο να τελειώσει. Εν τω μεταξύ, η Apple κατηγορείται επίσης για μονοπώλιο και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για φερόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με την υπηρεσία αποθήκευσης iCloud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *