Η Apple αποκαλύπτει ριζικές αλλαγές για το iOS, το Safari και το App Store στη Γαλλία

Η Apple μόλις ανακοίνωσε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό της σύστημα για κινητά, το πρόγραμμα περιήγησης και το κατάστημα εφαρμογών, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ που θα επηρεάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Πίστωση: Apple

Ξέρουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι σημαντικές αλλαγές ήταν στον ορίζοντα στην Apple και ο αμερικανικός κολοσσός αποκάλυψε επιτέλους όλες τις αλλαγές που θα κάνει στο iOS, το Safari, αλλά και το App Store.

Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο iOS 17.4 τον Μάρτιο, θα δώσει στους χρήστες της ΕΕ περισσότερες επιλογές και επιλογές για τη λήψη εφαρμογών, την περιήγηση στον ιστό και την πληρωμή για ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, η Apple δεν είναι ευχαριστημένη με αυτούς τους νέους κανόνες και λέει ότι θα βλάψουν την εμπειρία χρήστη και την ασφάλεια των συσκευών της.

Η Apple θα συμμορφωθεί επιτέλους με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες

Οι σημαντικές αλλαγές που σχεδιάζονται για το iOS αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές, ο οποίος στοχεύει περιορίστε τη δύναμη και τις πρακτικές μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, η Meta και η Amazon.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος εγκρίθηκε το 2022 και θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο, περιλαμβάνει αρκετούς κανόνες που ισχύουν για τους «gatekeepers», δηλαδή μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες συναλλαγών. βάσεις δεδομένων, όπως καταστήματα εφαρμογών, μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το DMA απαιτεί από τους θυρωρούς να επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμεςότι αυτοί απεγκαταστήστε προεγκατεστημένες εφαρμογέςότι αυτοί τροποποιήστε τις προεπιλεγμένες υπηρεσίεςότι επιστρέφουν τους πλατφόρμες διαλειτουργικές με τους αντιπάλους τους και ότι δεν κάνουν κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά ή των δεδομένων τους.

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται για το iOS με την ενημέρωση 17.4;

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η Apple είναι να επιτρέψτε σε άλλα καταστήματα εφαρμογών και συστήματα πληρωμών στο iOS, το λειτουργικό σύστημα που τροφοδοτεί το iPhone και το iPad. Μέχρι τώρα, η Apple επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν λήψη εφαρμογών μόνο από το δικό της App Store και απαιτούσε από τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών και να πληρώνουν προμήθεια έως και 30% σε ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες.

παράθυρο επιβράβευσης καταστήματος εφαρμογώνπαράθυρο επιβράβευσης καταστήματος εφαρμογών
Πιστώσεις: 123RF

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι χρήστες της ΕΕ θα μπορούν να κάνουν λήψη εφαρμογών από άλλες πηγές, όπως ιστότοπους τρίτων ή καταστήματα εφαρμογών, και οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν άλλα συστήματα πληρωμών και να πληρώνουν ένα τέλος. χαμηλότερη προμήθεια, 17%, στην Apple . Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να ορίσουν ένα κατάστημα εφαρμογών διαφορετικό από το App Store ως η προεπιλεγμένη εφαρμογή στη συσκευή τους.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να κάνει η Apple είναι να επιτρέψει άλλες μηχανές περιήγησης στο iOS, η οποία είναι η τεχνολογία που τροφοδοτεί τα προγράμματα περιήγησης ιστού. Μέχρι τώρα, Η Apple επέτρεψε μόνο προγράμματα περιήγησης ιστού που χρησιμοποιούν τη δική της μηχανή προγράμματος περιήγησης, που ονομάζεται WebKit, που είναι η μηχανή πίσω από το Safari, το δικό του πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Το WebKit δεν είναι η μόνη μηχανή προγράμματος περιήγησης στην αγορά, καθώς υπάρχουν άλλες, όπως το Chromium, που χρησιμοποιείται από το Chrome της Google και πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης, και το Gecko, που χρησιμοποιείται από τον Firefox της Mozilla

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, Οι χρήστες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν προγράμματα περιήγησης ιστού που χρησιμοποιούν άλλες μηχανές περιήγησης, και οι προγραμματιστές θα μπορούν να δημιουργούν προγράμματα περιήγησης ή προγράμματα περιήγησης εντός εφαρμογής που χρησιμοποιούν άλλες μηχανές προγράμματος περιήγησης. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να επιλέξουν απευθείας ένα άλλο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης όταν ανοίξουν το Safari για πρώτη φορά.

Η Apple πρόκειται επίσης να επιτρέψει στους προγραμματιστές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο προσφέρουν πληρωμές NFC στις εφαρμογές τρίτων, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν με τη συσκευή τους χρησιμοποιώντας ανέπαφη τεχνολογία. Οι προγραμματιστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληρωμών της Apple και τις αγορές εντός εφαρμογής ή να ενσωματωθούν σε ένα σύστημα πληρωμών τρίτου μέρους χωρίς να πληρώνουν πρόσθετες χρεώσεις στην Apple. Ωστόσο, εάν θέλουν να παραμείνουν στο υπάρχον σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής της Apple, θα πρέπει να πληρώσουν ένα επιπλέον τέλος επεξεργασίας 3%.

Σε επίπεδο iMessage, η Apple αναγκάστηκε επίσης να ανακοινώσει την επικείμενη υιοθέτηση του RCS, του νέου πρωτοκόλλου που αντικαθιστά τα SMS. Ωστόσο, Τα μηνύματα μεταξύ iPhone και Android θα παραμείνουν πράσινα, επειδή η Apple θέλει να διατηρήσει τις μπλε φυσαλίδες για το iMessage. Παρόλα αυτά, αυτά είναι εξαιρετικά νέα για όλους τους χρήστες, καθώς οι κάτοχοι iPhone δεν θα χρειάζεται πλέον να περνούν από το μη ασφαλές σύστημα SMS όταν επικοινωνούν με ένα smartphone Android.

Οι χρήστες iPhone θα μπορούν να παίζουν παιχνίδια στο cloud

Οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν επίσης άλλες πτυχές του οικοσυστήματος iOS, όπως η ροή παιχνιδιών και οι πληρωμές NFC. Από τώρα και στο εξής, Η Apple ανοίγει το App Store της σε εφαρμογές και υπηρεσίες ροής παιχνιδιών, όπως το Xbox Cloud Streaming και το GeForce Nowτα οποία προηγουμένως ήταν προσβάσιμα μόνο σε iOS μέσω προγράμματος περιήγησης ιστού.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν μια πλήρη εμπειρία παιχνιδιού στις συσκευές τους, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσουν τα παιχνίδια. Οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσφέρουν μια μεμονωμένη εφαρμογή που θα μπορεί να μεταδώσει όλα τα παιχνίδια στον κατάλογό τους, αλλά η Apple προειδοποιεί ότι κάθε παιχνίδι θα πρέπει να πληροί τις οδηγίες αξιολόγησης του App Store και την ηλικιακή βαθμολογία της εφαρμογής υποδοχής.

Η Apple φοβάται ότι οι νέοι κανόνες θέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο

Η Apple είναι σαφώς δυσαρεστημένη με αυτούς τους νέους κανόνες και λέει ότι θα διαταράξουν την εμπειρία των χρηστών και θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το απόρρητο των συσκευών της. Η εταιρεία λέει ότι οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν τους χρήστες να αντιμετωπίσουν μια λίστα με προεπιλεγμένα προγράμματα περιήγησης και καταστήματα εφαρμογών προτού έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις διαθέσιμες επιλογές και ότι οι νέες επιλογές θα διακόψουν την εμπειρία τους όταν ανοίξουν το Safari.

Η Apple επιβεβαιώνει επίσης ότι η πρακτική του “sideloading”, που είναι ήδη δυνατή στο Android, δεν είναι ασφαλής. Σύμφωνα με αυτήν, τοΤα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και οι μηχανές προγράμματος περιήγησης αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την απόδοσηκαι ότι μόνο το δικό της App Store και το WebKit είναι πραγματικά βελτιστοποιημένα και ασφαλή για τις συσκευές της.

Μόνο οι Ευρωπαίοι χρήστες επηρεάζονται από αυτές τις αλλαγές

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για χρήστες στην ΕΕ και όχι σε άλλους χρήστες. Η Apple λέει ότι θα επιτρέψει στους ευρωπαίους χρήστες να ταξιδεύουν χωρίς να σπάσουν τη μηχανή του προγράμματος περιήγησης ή το κατάστημα εφαρμογών τους, αλλά ότι θα διασφαλίσει ότι μόνο οι λογαριασμοί που ανήκουν σε άτομα που ζουν στην ΕΕ επωφελούνται από αυτές τις νέες δυνατότητες.

Σε άλλες περιοχές, οι χρήστες θα συνεχίσουν να επωφελούνται καθόλου από το WebKit Chrome και WebKit και θα εξακολουθούν να περιορίζονται στο App Store και στο σύστημα πληρωμών της Apple. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι νέοι κανόνες αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία στην ΕΕ και όχι μόνο, και θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες περιφέρειες να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *