Η Google αφαιρεί χιλιάδες εφαρμογές από το Play Store, να γιατί

Η Google ανέφερε πρόσφατα μια τεράστια ενέργεια κατά δισεκατομμυρίων κομματιών περιεχομένου στο Google Play και τις υπηρεσίες Αγορών της. Αυτή η ενέργεια ελήφθη σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DSA), ο οποίος απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αναφέρουν και να αφαιρούν παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

play store
Πίστωση: Unsplash

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Google έχει υποβάλει περισσότερα από 14,4 δισεκατομμύρια επεξηγηματικά μνημόνια στην Επιτροπή από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό σημαίνει ότι Η Google έχει περιορίσει ή αφαιρέσει περισσότερα από 14,4 δισεκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου στις υπηρεσίες της τους τελευταίους τρεις μήνες.

Υπενθυμίζουμε ότι το DSA είναι ένα νέο σύνολο κανόνων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Ισχύει για μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως φιλοξενία, μετάδοση ή ταξινόμηση περιεχομένου. Ειδικότερα, ο DSA απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης παράνομου περιεχομένου. Ο ΔΣΑ προβλέπει πρόστιμα που μπορούν ανεβαίνουν έως και 6% του ετήσιου τζίρου της πλατφόρμας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή επανειλημμένων παραβάσεων.

Διαβάστε επίσης – Η Google συμμορφώνεται με τους νέους ευρωπαϊκούς νόμους για την ψηφιακή τεχνολογία: ορίστε τι αλλάζει για εσάς

Η Google αναγκάζεται να αφαιρέσει χιλιάδες προϊόντα από τις Αγορές

Η πλειονότητα αυτών των αναφορών, περισσότερες από 13,5 δισεκατομμύρια, αφορούν τις Αγορές Google, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν και να αγοράζουν προϊόντα από διαφορετικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές. Η Google είπε ότι έχει αφαιρέσει χιλιάδες προϊόντα και διαφημιστές από τις Αγορές Google για παραβίαση των όρων και προϋποθέσεων της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραπλανητικών ή ακατάλληλων εικόνων, κειμένου ή κριτηρίων στις διαφημίσεις τους.

Οι λόγοι της Google για την κατάργηση προϊόντων ή διαφημιζόμενων από τις Αγορές Google περιλαμβάνουν ζητήματα κριτηρίων, εικόνες με διαφημιστικό κείμενο ή εμπόδια, προϊόντα με περιεχόμενο για ενηλίκους και προϊόντα με γενικές εικόνες.

Google Play StoreGoogle Play Store
Πιστώσεις: 123RF

Δεν είναι σαφές εάν η δράση της Google στις Αγορές Google έχει οποιαδήποτε σχέση με την αντιμονοπωλιακή υπόθεση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Google το 2017. Η Επιτροπή κατηγόρησε την Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στον τομέα της έρευνας για να ευνοήσει τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών έναντι των ανταγωνιστών της . Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google, η οποία προσέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ. Ωστόσο, στα τέλη του 2021, το Δικαστήριο είχε επιβεβαιώσει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Επιτροπής και το πρόστιμο.

Οι άλλες αναφορές, περισσότερες από 208.000, αφορούν το Google Playμια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν εφαρμογές στις συσκευές τους Android. Η Google είπε ότι έχει αφαιρέσει χιλιάδες εφαρμογές από το Google Play για διάφορους λόγους, όπως παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, παρουσία κακόβουλου λογισμικού ή κακής ποιότητας. Η Google είπε ότι αφαίρεσε τις περισσότερες εφαρμογές από το Google Play ως απάντηση σε ειδοποιήσεις που υποβλήθηκαν από κατόχους δικαιωμάτων ή αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου περί προστασίας δεδομένων, που διέπει έναν τύπο μηχανισμού κατάργησης. DMCA για παράνομο περιεχόμενο.

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις;

Οι αναφορές της Google δείχνουν ότι το DSA έχει σημαντικό αντίκτυπο στο διαδικτυακό οικοσύστημα και στη διαθεσιμότητα περιεχομένου και υπηρεσιών σε χρήστες και επιχειρήσεις. Οι χρήστες και οι επιχειρήσεις πρέπει τώρα να σκεφτούν πώς μπορούν βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο ή οι υπηρεσίες τους δεν αφαιρούνται άδικα ή εσφαλμένα ή δεν περιορίζονται από διαδικτυακές πλατφόρμες. Από την πλευρά του, το DMA αρχίζει επίσης να είναι αποτελεσματικό, αφού μετά την απαγόρευση της Epic Games, η Apple αναγκάζεται πλέον να επαναφέρει το Fortnite στο App Store.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *