Η Google παρουσιάζει ένα AI ικανό να παίζει βιντεοπαιχνίδια σαν άνθρωπος

Το Google DeepMind, ένα τμήμα του γίγαντα που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μόλις παρουσίασε το SIMA, μια τεχνητή νοημοσύνη ικανή να αποκτήσει δεξιότητες για να παίξει βιντεοπαιχνίδια όπως θα έκανε ένας άνθρωπος.

google sima ai βιντεοπαιχνίδι
Πιστώσεις: Adobe Stock

Όπως ίσως γνωρίζετε, όπως πολλοί γίγαντες της Silicon Valley, η Google έχει ρίξει τον εαυτό της στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά το Bard, το πρώτο της συνομιλητικό AI στο ChatGPT, η Google παρουσίασε το Gemini στις αρχές του έτους.

Συνοψίζοντας, αυτό το AI παρουσιάζεται ως μια βελτιωμένη έκδοση του Bard και κυρίως ενσωματώνει ανώτερες ικανότητες για κατανόηση, συλλογισμό, σύνθεση και ακόμη και κωδικοποίηση. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο, καθώς η Google επιδιώκει επίσης να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε έναν άλλο τομέα: το βιντεοπαιχνίδι.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία Mountain View παρουσίασε το Genie, ένα AI ικανό να δημιουργεί βιντεοπαιχνίδια από πολλά μέσα, όπως ερωτήματα κειμένου, φωτογραφίες ή σχέδια. Και αυτή την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024, το τμήμα Google DeepMind μόλις παρουσίασε τις νέες προόδους του.

SIMA, η νέα τρέλα της Google

Πράγματι, η θυγατρική που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη παρουσίασε σήμερα SIMAΓια Scalable, Instructable, Multiworld Agent. Πίσω από αυτό το ακρωνύμιο κρύβεται ένα υπερ-ισχυρό AI ικανό μάθουν δεξιότητες να παίζουν βιντεοπαιχνίδια όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Για να γίνει αυτό, η SIMA βασίζεται σε μοντέλα γλώσσας της Google, αλλά και στην ανάλυση τρισδιάστατων κόσμων και στην αναγνώριση εικόνων και βίντεο.

Για την εκπαίδευση της SIMA, οι ομάδες Google DeepMind έχουν συνεργάστηκε με οκτώ στούντιο γνωστό σε παίκτες όπως οι Hello Games, Embracer, Tuxedo Labs και Coffee Stain. Οι ερευνητές κατάφεραν να συνδέσουν τη SIMA με ορισμένους τίτλους όπως π.χ No Man’s Sky, Teardown, Valheim ή ακόμα και Goat Simulator 3 με στόχο να του μάθει τα βασικά του gameplay κάθε παιχνιδιού.

Κάθε παιχνίδι στο χαρτοφυλάκιο SIMA προσφέρει έναν νέο διαδραστικό κόσμο, που περιλαμβάνει μια σειρά από δεξιότητες για εκμάθηση, από την απλή κίνηση και τη χρήση μενού έως την εξόρυξη ορισμένων πόρων, την πλοήγηση ενός διαστημόπλοιου ή την κατασκευή κράνους. εξηγεί το Google Deep Mind.

Διαβάστε επίσης: Η Google δεν θέλει πλέον ανεπιθύμητο περιεχόμενο ή περιεχόμενο που δημιουργείται από AI στα αποτελέσματα αναζήτησης

Ένα AI ικανό να παίζει σαν άνθρωποι

Επιπλέον, η SIMA δεν χρειάζεται πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα ενός παιχνιδιού ή σε ένα προσαρμοσμένο API για να παίξει. Απαιτεί μόνο δύο εισόδους: εικόνες επί της οθόνης και απλές οδηγίες φυσικής γλώσσας που παρέχονται από τον χρήστη.Η SIMA χρησιμοποιεί εξόδους πληκτρολογίου και ποντικιού για τον έλεγχο του κεντρικού χαρακτήρα του παιχνιδιού για την εκτέλεση αυτών των οδηγιών. Αυτή η απλή διεπαφή είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, που σημαίνει ότι το SIMA μπορεί ενδεχομένως να αλληλεπιδράσει με οποιοδήποτε εικονικό περιβάλλον.” διαβεβαιώνει η εταιρεία.

Προς το παρόν, η SIMA έχει στο οπλοστάσιό της περίπου 600 βασικές δεξιότητες, όπως μετακίνηση, αναρρίχηση σκάλας ή άνοιγμα μενού για προβολή του χάρτη. Τελικά, μπορεί να τα καταφέρει για την εκτέλεση πιο σύνθετων εργασιών και ιδίως ανταλλαγή με άλλους παίκτες. Σύμφωνα με τον Frédéric Besse, συν-διαχειριστή του έργου, το SIMA δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως NPC, αλλά μάλλον ως ένας πλήρης παίκτης που μπορεί να έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στον κόσμο στον οποίο δραστηριοποιείται.Τα αποτελέσματα του SIMA δείχνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός νέου κύματος πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης, εστιασμένων στη γλώσσα. Πρόκειται για έρευνα πρώιμου σταδίου και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του SIMA σε άλλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και στην ενσωμάτωση μοντέλων με καλύτερη απόδοση.” καταλήγει το Google DeepMind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *