Η Google συνήθιζε να αποθηκεύει τα προσωπικά σας δεδομένα σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, αλλά τελικά υπάρχουν κάποια καλά νέα

Η Google μόλις έλαβε μια ριζική απόφαση σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης, μετά από μια δοκιμή που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια.

Για χρόνια, μια από τις κύριες παρανοήσεις σχετικά με το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google ήταν το επίπεδο απορρήτου που προσφέρει η “κατάσταση ανώνυμης περιήγησης”. Αν και τιμολογείται ως τρόπος ιδιωτικής περιήγησης, η Google έχει μακρά ιστορία συλλογής και αποθήκευσης δεδομένων κατά τη διάρκεια αυτών των υποτιθέμενων μυστικών περιόδων σύνδεσης.

Ωστόσο, ο γίγαντας της αναζήτησης συμφώνησε να κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές μετά την εγκατάσταση μια ομαδική αγωγή σχεδόν τεσσάρων ετών σχετικά με τις πρακτικές ανώνυμης περιήγησης δεδομένων.

Η Google συνέλεξε τα προσωπικά σας δεδομένα, ακόμη και σε ιδιωτική περιήγηση

Η καταγγελία, που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2020, ισχυριζόταν ότι η Google παρακολουθούσε στενά τη δραστηριότητα ιστού και τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, ακόμη και όταν χρησιμοποιούσαν την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, η οποία υποτίθεται ότι απενεργοποιεί αυτόν τον τύπο παρακολούθησης. Όπως αναφέρει η καταγγελία, « Η Google παρακολουθεί και συλλέγει το ιστορικό περιήγησης των καταναλωτών και άλλα δεδομένα δραστηριότητας ιστού, ανεξάρτητα από τυχόν μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι καταναλωτές για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων τους. “.

Αν και η Google δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εκείνη την εποχή, η εταιρεία είπε ότι εάν οι περίοδοι ανώνυμης περιήγησης δεν αποθηκευτούν τοπικά, ” οι ιστότοποι ενδέχεται να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα περιήγησής σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας “. Αυτό υπονοούσε ότι Η ίδια η Google συνέλεξε κάποιο επίπεδο δεδομένων χρήστη στο ρόλο της ως ενδιάμεσος μεταξύ των εμπορικών σημάτων, των εκδοτών και των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης – Chrome: πώς να ενεργοποιήσετε το κλείδωμα ιδιωτικής περιήγησης σε Android και iOS

Η Google συμφωνεί τελικά να διαγράψει τα δεδομένα σας

Σήμερα, μετά από μια μακρά νομική διαδικασία, η Google συμφώνησε να εφαρμόσει αρκετές σημαντικές αλλαγές για να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και επιλογές στις αμφιλεγόμενες πρακτικές της ανώνυμης περιήγησης δεδομένων. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την 1η Απριλίου και εντόπισε το BGR, οι βασικές διατάξεις της συμφωνίας είναι οι εξής:

  • Διαγραφή ή διόρθωση τυχόν δεδομένων ανώνυμης περιήγησης που έχουν συλλεχθεί προηγουμένως.
  • Ξαναγράψτε τις πληροφορίες που κοινοποιούνται από την Google σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται κατά τις περιόδους ιδιωτικής περιήγησης.
  • Προσθήκη επιλογής αποκλεισμού cookie τρίτων από προεπιλογή σε κατάσταση “ανώνυμης περιήγησης” για τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια
  • Οριστική κατάργηση της δυνατότητας της Google να εντοπίζει πότε οι χρήστες περιηγούνται σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.
κάρτες google chromeκάρτες google chrome
Πιστώσεις: 123RF

Αν και ο διακανονισμός δεν συνεπάγεται καμία άμεση χρηματική αποζημίωση για τους χρήστες, αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική προσαρμογή στη στάση της Google σχετικά με το απόρρητο και τη συλλογή δεδομένων στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Οι αλλαγές θα πρέπει θεωρητικά μετατρέψτε τη λειτουργία “ανώνυμης περιήγησης” σε μια πραγματικά ιδιωτική εμπειρία περιήγησης στο μέλλον.

Η τεκμηρίωση διακανονισμού αναφέρει ότι εάν η Google συμφωνεί με τους όρους του διακανονισμού, η εταιρεία ” διαφωνεί με τους νομικούς και πραγματικούς χαρακτηρισμούς που περιέχονται » στην αρχική αγωγή. Με άλλα λόγια, η Google υποστηρίζει ότι οι προηγούμενες πρακτικές συλλογής δεδομένων της δεν έχουν παραβιάσει ρητά κανέναν κανόνα ή υπόσχεση που σχετίζεται με τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.

Το σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία «ανώνυμης περιήγησης» για τις προσωπικές τους περιόδους περιήγησης πιθανώς παρακολουθούσαν τουλάχιστον μέρος της δραστηριότητάς τους εν αγνοία τους. Στο μέλλον, η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης της Google θα πρέπει επιτέλους να ανταποκρίνεται στην επωνυμία της που εστιάζεται στο απόρρητο, προστατεύοντας πραγματικά τα δεδομένα των χρηστών και τις διαδικτυακές δραστηριότητες από τα αδιάκριτα βλέμματα. Φυσικά, αυτές οι αλλαγές δεν εμποδίζουν τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, τους εργοδότες, τα σχολεία ή τους ίδιους τους ιστότοπους να παρακολουθούν την κυκλοφορία, αλλά περιορίζουν τη συμμετοχή της Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *