PC

Η Microsoft με τη σειρά της συμμορφώνεται με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που αλλάζει για εσάς

Η Microsoft με τη σειρά της ανακοίνωσε μια σειρά από τρέχουσες και μελλοντικές αλλαγές στα Windows, το λειτουργικό της σύστημα για υπολογιστές. Αυτά στοχεύουν στη συμμόρφωση με τον DMA, τον νέο ψηφιακό νόμο στην Ευρώπη.

Εκτύπωση windows 11
Πιστώσεις: 123RF

Μετά την Apple και τα iPhone της, αλλά και την Google και το πρόγραμμα περιήγησης αναζήτησης, η Microsoft μοιράστηκε επίσης τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έκανε αλλαγές στα Windows προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). που στοχεύει στην προώθηση του θεμιτού και ανοιχτού ανταγωνισμού στον ψηφιακό τομέα.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλει μια σειρά από υποχρεώσεις και απαγορεύσεις σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν ως θεματοφύλακες της ενιαίας αγοράς. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να απεγκαταστήσουν προεγκατεστημένο λογισμικό, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα με υπηρεσίες τρίτων και αποτρέποντας την αυτοαναφορά και την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών.

Τι αλλαγές θα κάνει η Microsoft στα Windows;

Χάρη στην ανοιχτή φύση των Windows, ορισμένες απαιτήσεις DMA δεν απαιτούσαν αλλαγή από τη Microsoft : Οι χρήστες είχαν πάντα τη δυνατότητα να εγκαθιστούν εφαρμογές στα Windows από οποιαδήποτε πηγή, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων τρίτων, και οι προγραμματιστές εφαρμογών είχαν πάντα τη δυνατότητα να έχουν άμεσες σχέσεις με τους πελάτες τους, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο Android και το iOS.

Ωστόσο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι εξακολουθούσε να κάνει σημαντικές αλλαγές στα Windows για να πληροί αυτές τις απαιτήσεις και τις έκανε διαθέσιμες στους Windows Insiders με τη μορφή προεπισκόπησης έκδοσης με την αναφορά KB5032288. Οι αλλαγές επηρέασαν πολλές πτυχές των Windows, όπως:

  • Επισημάνετε τις προεγκατεστημένες εφαρμογές ως εφαρμογές “συστήματος”, που σημαίνει ότι είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των Windows και δεν μπορούν να απεγκατασταθούν.
  • Επιτρέψτε στους χρήστες να απεγκαταστήσουν το Edge και το Bing Web Search, που δεν θεωρούνται πλέον εφαρμογές συστήματος, χρησιμοποιώντας τυπικούς μηχανισμούς των Windows.
  • Να επιτρέπεται σε εφαρμογές αναζήτησης ιστού τρίτων να προσφέρουν υπηρεσίες αναζήτησης ιστού μέσω του πλαισίου αναζήτησης της γραμμής εργασιών των Windows και να βασίζονται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης της επιλογής τους για την εμφάνιση μιας σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης, με τον ίδιο τρόπο όπως η εφαρμογή αναζήτησης ιστού Microsoft Bing.
  • Επιτρέψτε στους προγραμματιστές να δημιουργούν ροές ειδήσεων τρίτων στον πίνακα Widgets των Windows, παρόμοια με τον Microsoft Edge.
  • Αλλάξτε την εμπειρία σύνδεσης στα Windows, έτσι ώστε τα Windows να μην συνδέουν πλέον αυτόματα τους χρήστες με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της Microsoft που συνδυάζουν δεδομένα, όπως το Edge, το Bing και την υπηρεσία “Έναρξη” της Microsoft (π.χ. (π.χ. ειδήσεις, καιρός, κ.λπ.), όταν οι χρήστες καταγράφονται για πρώτη φορά στα Windows.
Ευρωπαϊκό κοινοβούλιοΕυρωπαϊκό κοινοβούλιο
Πιστώσεις: 123RF

Η προθεσμία συμμόρφωσης με τον GDPR έχει οριστεί για τις 6 Μαρτίου 2024. Η ανάρτηση ιστολογίου αναφέρει επίσης άλλες αλλαγές που έπρεπε να κάνει η Microsoft για να συμμορφωθεί με το DMA, συμπεριλαμβανομένου του LinkedIn, όπου η εταιρεία αφαίρεσε την απαίτηση να έχουν οι χρήστες λογαριασμό Microsoft για εγγραφή ή είσοδοκαι επέτρεψε στους χρήστες να εξάγουν τα δεδομένα τους σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή.

Επιπλέον, η Microsoft το επιβεβαίωσε αθόρυβα επέτρεψε στους χρήστες να απεγκαταστήσουν το OneDrive στα Windows 11, κάτι που δεν ήταν δυνατό πριν. Αυτή η αλλαγή δεν σχετίζεται άμεσα με το DMA, αλλά με τα σχόλια και τα αιτήματα των χρηστών. Η Microsoft δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας δίκαιης και ανταγωνιστικής ψηφιακής αγοράς και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το DMA και τους άλλους κανονισμούς. Στο μεταξύ, πολλές άλλες εταιρείες έχουν επίσης ανακοινώσει αλλαγές στις εφαρμογές τους. Μεταξύ αυτών, το WhatsApp, το οποίο θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής του χάρη στην εισαγωγή μιας ολοκαίνουργιας επιλογής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *