Η NASA θέλει να στείλει μια κάμερα Nikon υψηλής απόδοσης στη Σελήνη, να γιατί

Η NASA μόλις υπέγραψε συνεργασία με την εταιρεία που ειδικεύεται στη φωτογραφία της Nikon για να στείλει μία από τις κάμερές της στον φυσικό μας δορυφόρο: τη Σελήνη. Αυτή η αποστολή θα πρέπει να είναι αρκετά σημαντική για την πρόοδο των μελλοντικών διαστημικών εξερευνήσεων.

Η Σελήνη είναι ένα συναρπαστικό και προκλητικό μέρος για εξερεύνηση και η NASA θέλει να τεκμηριώσει κάθε στιγμή των επικείμενων αποστολών της Artemis, οι οποίες στοχεύουν να προσγειώσουν ανθρώπους στον σεληνιακό Νότιο Πόλο για πρώτη φορά. Για να γίνει αυτό, η NASA συνεργάστηκε με τη Nikon, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο, για να δημιουργήστε μια φορητή κάμερα ικανή να επιβιώσει και να απαθανατίσει το σκληρό περιβάλλον της Σελήνης.

Η συσκευή, που ονομάζεται HULC (Handheld Universal Lunar Camera), βασίζεται στη Nikon Z9, μια κάμερα χωρίς καθρέφτη που προσφέρει υψηλή απόδοση και ποιότητα εικόνας. Ωστόσο, το HULC δεν είναι το συνηθισμένο Nikon Z9. Έχει τροποποιηθεί και εξατομικευτεί από μηχανικούς της NASA για να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις της σεληνιακής εξερεύνησης.

Διαβάστε επίσης – Η NASA θέλει να εγκαταστήσει έναν πραγματικό ανελκυστήρα στη Σελήνη, να γιατί

Η NASA και η Nikon σχεδιάζουν μια μοναδική κάμερα σχεδιασμένη για εξερεύνηση του διαστήματος

Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η ακραία διακύμανση της θερμοκρασίας στη Σελήνη, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από -173°C έως 127°C. Για την προστασία της κάμερας από αυτές τις θερμοκρασίες, καθώς και από τη σκόνη και την ακτινοβολία, το HULC είναι τυλιγμένο σε μια θερμική κουβέρτα σχεδιασμένη από τη NASA. Αυτή η κάλυψη βοηθά επίσης στη μείωση του βάρους και της κατανάλωσης ενέργειας της κάμερας, δύο σημαντικοί παράγοντες για διαστημικές αποστολές.

Οι συνθήκες φωτισμού στη Σελήνη θέτουν μια άλλη πρόκληση: μπορεί να είναι πολύ σκοτεινά ή πολύ φωτεινά, ανάλογα με την τοποθεσία και την ώρα. Ορισμένες περιοχές του σεληνιακού Νότιου Πόλου δεν λαμβάνουν ποτέ άμεσο ηλιακό φως, ενώ άλλες εκτίθενται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις συνθήκες, Το HULC διαθέτει προηγμένες δυνατότητες χαμηλού φωτισμού, καθώς και φακούς Nikkor που μπορούν να φιλοξενήσουν διαφορετικά εστιακά μήκη και διαφράγματα.

Η κάμερα διαθέτει επίσης εικονοσκόπιο και λειτουργία εγγραφής βίντεο, επιτρέποντας στους αστροναύτες να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο με την ίδια συσκευή. Το HULC διαθέτει επίσης μια μοναδική λαβή σχεδιασμένη για αστροναύτες που θα φορούν τα χοντρά γάντια της νέας διαστημικής στολής κατά τη διάρκεια των βόλτων τους στο φεγγάρι. Η λαβή διαθέτει τροποποιημένα κουμπιά που πιέζονται και ελέγχονται ευκολότερα, καθώς και λουράκι που ασφαλίζει την κάμερα στον καρπό του αστροναύτη. Η λαβή διαθέτει επίσης έναν κωδικό QR που μπορεί να σαρωθεί από την κάμερα για να αναγνωρίσει τον χρήστη και την αποστολή.

Η HULC θα είναι η πρώτη κάμερα χωρίς καθρέφτη στη Σελήνη

Το HULC είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA και της Nikon, οι οποίοι έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας στον τομέα της διαστημικής φωτογραφίας. Η Nikon προμήθευε κάμερες και φακούς στη NASA από τη δεκαετία του 1970, και πολλά από τα προϊόντα της έχουν χρησιμοποιηθεί στο Διαστημικό Λεωφορείο και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η HULC θα είναι έτσι η πρώτη φορητή κάμερα χωρίς καθρέφτη που θα χρησιμοποιηθεί στη Σελήνη και θα προσφέρει μια νέα προοπτική και εικόνα για το σεληνιακό περιβάλλον και την εξερεύνηση. Η κάμερα θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονική έρευνα, καθώς και για την καταγραφή των δραστηριοτήτων και των εμπειριών των αστροναυτών στη Σελήνη. Αυτή θα επιτρέψει επίσης στους αστροναύτες να επικοινωνούν με τη Γη και να μοιράζονται τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματά τους με το κοινό.

Το HULC θα πρέπει να είναι έτοιμο χρησιμοποιείται για την αποστολή Artemis 3, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί τον Σεπτέμβριο του 2026. Πριν από αυτό, η κάμερα θα υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές και αξιολόγηση στη Γη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κάμερα θα χρησιμοποιηθεί επίσης κατά τη διάρκεια της ομαδικής δοκιμής επιφανειακής δοκιμής κοινών εξωφορειακών δραστηριοτήτων και ανθρώπινης κινητικότητας #5 στην Αριζόνα, η οποία θα προσομοιώνει λειτουργίες και σενάρια στη σεληνιακή επιφάνεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *