Η SpaceX θα κατασκεύαζε κρυφά ένα δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων για υπηρεσίες πληροφοριών

Εκτός από το Starlink, τον αστερισμό δορυφόρων του που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το διάστημα, το SpaceX λέγεται ότι εργάζεται επίσης σε ένα άλλο, πολύ πιο μυστικό έργο: ένα δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων για την κυβέρνηση.

starlink 17mbs
Πηγή: Starlink

Σύμφωνα με πληροφορίες, το SpaceX κατασκευάζει ένα τεράστιο δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων για το National Reconnaissance Office (NRO), ένας από τους σημαντικότερους παίκτες πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το μυστικό έργο, αξίζει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκαλύφθηκε αρχικά από το Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Η NRO, αναγνωρισμένη ως παγκόσμιος ηγέτης στη διαστημική νοημοσύνη, φέρεται να ανέθεσε στη SpaceX να αναπτύξει έναν αστερισμό δορυφόρων ικανό να παρακολουθεί επίγειους στόχους και να μεταδίδει κρίσιμα δεδομένα σε αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του δικτύου παραμένει αβέβαιο, η εκτόξευση δώδεκα πρωτοτύπων στους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι το έργο έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.

Διαβάστε επίσης – Το Starlink συνδέει ένα smartphone μέσω 4G στους δορυφόρους του και δεν είναι iPhone

Ο Έλον Μασκ θέλει ακόμη περισσότερους δορυφόρους στο διάστημα

Η εισβολή του SpaceX σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO) δεν είναι νέα: Το τμήμα Starlink του έχει ήδη γεμίσει τον ουρανό με χιλιάδες δορυφόρους, παρέχοντας πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε πληθυσμούς που μέχρι τώρα ζούσαν σε λευκές ζώνες ή σε περιοχές όπου δεν είναι εγκατεστημένες οπτικές ίνες. Η Starlink κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ακόμη πιο προσιτή προσφορά στην Ευρώπη, κάνοντας την υπηρεσία της προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι του NRO αναμένεται να λειτουργούν σε παρόμοιες τροχιακές παραμέτρους, αν και η έμφαση θα δοθεί στην επιτήρηση και την αναγνώριση. Εάν πετύχει, το πρόγραμμα θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης και του στρατού των ΗΠΑ να εντοπίζουν γρήγορα πιθανούς στόχους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Πενταγώνου σε μεγάλης κλίμακας δορυφορικά συστήματα LEO που αποσκοπούν στην ενίσχυση της υποστήριξης των επίγειων δυνάμεων.

Τι γνωρίζουμε για το νέο μυστικό δορυφορικό δίκτυο της αμερικανικής κυβέρνησης;

Το δίκτυο, όπως περιγράφεται από τις πηγές, θα περιλαμβάνει μεγάλους δορυφόρους απεικόνισης και πλήθος δορυφόρων αναμετάδοσης. Αυτά τα τελευταία θα μεταδίδει δεδομένα απεικόνισης και επικοινωνίες σε όλο το δίκτυο χρησιμοποιώντας διαδορυφορικά λέιζερμια τεχνολογία που η SpaceX έχει ήδη αναφέρει για το Starlink.

Ανάπτυξη δορυφόρου StarlinkΑνάπτυξη δορυφόρου Starlink

Οι αισθητήρες σε αυτούς τους δορυφόρους θα παρέχονται από άλλη εταιρεία, αλλά η ταυτότητα αυτών των συνεργατών προφανώς δεν έχει αποκαλυφθεί. Αυτό Το φιλόδοξο έργο είναι στενά συνδεδεμένο με το Starshield του SpaceX, ένα ασφαλές δορυφορικό δίκτυο για κρατικούς φορείς με επίπεδα κρυπτογράφησης που υπερβαίνουν αυτά του Starlink. Εκτοξεύτηκε το 2020, το πρώτο πρωτότυπο δορυφόρου Starshield αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής σύμβασης αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προφανώς άνοιξε το δρόμο για το επακόλουθο βραβείο 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ιστότοπος του SpaceX προβάλλει τις δυνατότητες του Starshield, μεταξύ των οποίων Τα κρυπτογραφικά χαρακτηριστικά υψηλής αξιοπιστίας που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν ταξινομημένα ωφέλιμα φορτία και να επεξεργάζονται δεδομένα με ασφάλειασύμφωνα με τα απαιτητικά κυβερνητικά πρότυπα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκάλυψη του συμβολαίου της SpaceX πυροδότησε αντιδράσεις από διεθνείς παίκτες, ιδίως την Κίνα. Ο κινεζικός στρατός και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πιθανές απειλές που θέτουν οι πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια, καλώντας τα έθνη να είναι σε επαγρύπνηση. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η Κίνα βρίσκεται επίσης στη διαδικασία δημιουργίας του δικού της αστερισμού δορυφόρων LEO και δεν έχει διστάσει να απειλήσει να καταστρέψει τους δορυφόρους του Έλον Μασκ με πυρηνικά όπλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *