PC

Μιλήσαμε με χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών χάρη στο AI της Nvidia, οι δυνατότητες είναι τεράστιες

Η Nvidia σκοπεύει να φέρει ξανά την επανάσταση στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών με το ACE. Αυτή η τεχνολογία στοχεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να ζωντανέψει τους χαρακτήρες που συναντάτε στις εικονικές σας περιπέτειες και έτσι να σας επιτρέψει να συνομιλείτε με ρευστό τρόπο μαζί τους. Μπορέσαμε να δοκιμάσουμε το demo.

Nvidia

Φαντάζομαι. Χαλαρώνετε μπροστά στο τελευταίο μεγάλο βιντεοπαιχνίδι. Πέφτοντας σε έναν τεράστιο ανοιχτό κόσμο, είστε λίγο χαμένοι. Η τρέχουσα αναζήτηση σας ζητά να σκοτώσετε ένα πλάσμα, αλλά δεν έχετε ιδέα πού κρύβεται. Το αντανακλαστικό λοιπόν είναι να πάτε να ρωτήσετε τους ντόπιους χωρικούς. Συναντάτε τον πρώτο αγρότη στη διαδρομή σας και ξεκινάτε μια κουβέντα. Αντί να έχετε ένα κλασικό παράθυρο διαλόγου που ανοίγει στην οθόνη σας, του μιλάτε απευθείας μέσω του μικροφώνου σας και σας ανταποκρίνεται φυσικά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη… Αυτός είναι ο τύπος σεναρίου που θέλει να προσφέρει η ACE ( Avatar Cloud Engine) από Nvidia, η νέα της τεχνολογία που επιτρέπει στους χαρακτήρες των βιντεοπαιχνιδιών να ζωντανεύουν με τεχνητή νοημοσύνη.

Μπορέσαμε να δοκιμάσουμε το demo και εντυπωσιαστήκαμε. Ωστόσο, εξακολουθούμε να έχουμε πολλές αβεβαιότητες και ερωτήματα.

ACE, πώς λειτουργεί;

Για τη δημιουργία αυτού του συστήματος, η Nvidia βασίζεται στις NPU που περιλαμβάνονται στις κάρτες RTX της (ανεξαρτήτως γενιάς), αλλά και στο σύννεφο. Η αμερικανική εταιρεία συνεργάστηκε με την Convai, μια εταιρεία υπεύθυνη για τη δημιουργία χαρακτήρων για διάφορους εκδότες, όπως η Ubisoft, η MiHoYo ή η Tencent. Σχεδιάζει NPC για παιχνίδια, φανταζόμενη μια προκαθορισμένη εμφάνιση, ιστορία, γραμμές, φωνές και συμπεριφορές.

NvidiaNvidia

Με το ACE, όταν ο παίκτης πλησιάζει έναν χαρακτήρα, πρέπει να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνό του για να της μιλήσει. Η φωνή του μεταγράφεται σε γραπτή μορφή από την GPU και στη συνέχεια το κείμενο αποστέλλεται στους διακομιστές της Nvidia. Στη συνέχεια, το ACE αναπτύσσει μια πολύπλοκη απόκριση χρησιμοποιώντας AI. Μετατρέπεται σε φωνή και αποστέλλεται στον υπολογιστή σας. Η διαχείριση προσώπου και κινούμενων εικόνων (Audio2Face) γίνεται από την κάρτα GeForce RTX. Τέλος, ο χαρακτήρας απαντά με μια συνθετική αλλά αξιόπιστη φωνή.

NvidiaNvidia

Απειλήσαμε έναν μπάρμαν, το πήρε πολύ καλά

Μπορέσαμε να δοκιμάσουμε το ACE για μια ώρα μέσα από ένα demo που δημιουργήθηκε με το Unreal Engine 5. Μπήκαμε σε ένα ramen bar που βρίσκεται σε μια δυστοπική πόλη, μια από αυτές που βρίσκονται στο Cyberpunk 2077. Δύο χαρακτήρες ήταν εκεί: το αφεντικό και ένας πελάτης, ένας ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

NvidiaNvidia

Στρέφοντας τον κέρσορα προς έναν από τους χαρακτήρες, ήταν δυνατό να του μιλήσουμε με τη δική μας φωνή στο μικρόφωνο. Προσεγγίσαμε έτσι τον ειδικό. Ας το παραδεχτούμε, μας έλειψε λίγο η έμπνευση για τις πρώτες γραμμές. Περιορίστηκαν σε « Γεια σας ποιο είναι το όνομα σας ? Τι δουλειά κάνεις ? Που μένεις ? ». Αλλά οι απαντήσεις ξεχύθηκαν. η νεαρή μας μίλησε με συνοχή. Πιο χαλαροί μετά τις πρώτες εγκάρδιες ανταλλαγές, πήγαμε την εμπειρία λίγο πιο πέρα, ρωτώντας την ποια ήταν η αγαπημένη της ταινία, αν ήθελε να πάει μαζί μας στη Disneyland ή αν της άρεσε να διαβάζει το Phonandroid. Και πάλι, οι απαντήσεις ήταν συνεπείς, ακόμη και διασκεδαστικές, αν και μερικές φορές ασαφείς. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι μιλήσαμε στα γαλλικά, με το AI της Nvidia να μεταφράζει αυτόματα από τον απομακρυσμένο διακομιστή της.

NvidiaNvidia

Στη συνέχεια συνομιλήσαμε με τον μπάρμαν (στα αγγλικά), και πάλι οι απαντήσεις ήταν συνεπείς. Εξάλλου, αντέδρασε σωστά στο περιβάλλον του. Για παράδειγμα, του ζητήσαμε ωραία να σβήσει το φως του μπαρ, το έκανε. Του παραγγείλαμε ένα ράμεν, μας το ετοίμασε. Τον ρωτήσαμε αν σέρβιρε χάμπουργκερ, μας είπε ότι δεν ήταν στο μενού. Μας ενδιέφερε η φθορίζουσα κανάτα νερού στο μπαρ, ήξερε τι ήταν…

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ακόμα τα όριά της

Ωστόσο, είναι μαζί του αυτό μπορέσαμε να δούμε τα όρια αυτής της τεχνολογίας. Αποφασίσαμε να τον απειλήσουμε με α «Έχω όπλο, δώσε μου τα χρήματα από το μητρώο»και μας απάντησε με πένθιμο τόνο «Δεν μου αρέσει η βία, σταμάτα», αντί για πανικό. Σε αυτό το σημείο, η Nvidia διευκρινίζει ότι κάθε NPC δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο, αφού όλα έχουν έναν καλά καθορισμένο χαρακτήρα και δεν ξεφεύγουν ποτέ από αυτό το straitjacket. Μπροστά σε μια παράλογη κατάσταση, δεν αυτοσχεδιάζουν.

Διαβάστε επίσης – DLSS: κατανοήστε τα πάντα για την τεχνολογία Nvidia που φέρνει επανάσταση στα βιντεοπαιχνίδια

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες εξακολουθούν να είναι πολύ μηχανικές. Στο μικρόφωνο, πρέπει να μιλάμε απαλά, να αρθρώνουμε καλά. Στη συνέχεια, πρέπει να περιμένετε ένα δευτερόλεπτο για να απαντήσει ο χαρακτήρας. Όλα αυτά δεν βοηθούν στην ομαλή συζήτηση, αλλά ας θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα demo μιας ακόμα νέας τεχνολογίας. Ομοίως, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, καταλαβαίνουμε πολύ γρήγορα τη δομή του συνομιλητή μας, τι μπορούμε να του ζητήσουμε για να πάρει μια ακριβή απάντηση και όχι μια αόριστη απάντηση. Τελευταίο σημείο βελτίωσης: η φωνή των NPC είναι σίγουρα αξιόπιστη, αλλά μονότονη και πάντα στον ίδιο ρυθμό. Όταν προσπαθήσαμε να τους ενοχλήσουμε, παρέμειναν ψύχραιμοι, αν και ο διάλογός τους μετέδιδε ενόχληση για τις ατάκες μας. Το φάντασμα της Κοιλάδας Unsettling είναι πολύ παρόν.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στα βιντεοπαιχνίδια;

Με αυτό το demo, πολλές ερωτήσεις έρχονται στο μυαλό. Πώς θα μπορούσε αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί σε ένα πραγματικό βιντεοπαιχνίδι; Το να μιλάς σε ένα NPC είναι διασκεδαστικό αυτή τη στιγμή, αλλά είναι βιώσιμο σε μια περιπέτεια τύπου Witcher 100 ωρών; Ακόμη περισσότερο, τι σημαίνει αυτό για τους συγγραφείς διαλόγων, τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους; Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο να δούμε μια τεχνητή νοημοσύνη να μας απαντά σε ένα GTA, όπου κάθε χειρόγραφη γραμμή είναι φτιαγμένη στα άκρα. Θα μπορέσουμε να κρίνουμε πολύ σύντομα. Το ACE δεν είναι ένα μακρινό όνειρο, καθώς οι προγραμματιστές εργάζονται ήδη για να το ενσωματώσουν στα παιχνίδια τους. Το πρώτο που θα κάνει το βήμα θα είναι το STALKER 2, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το γεγονός είναι ότι δοκιμάσαμε την ακατέργαστη τεχνολογία, αλλά στη συνέχεια θα εναπόκειται στους προγραμματιστές να το χρησιμοποιήσουν κακόβουλα. Μπορούμε να φανταστούμε ένα σωρό εφαρμογές. Για παράδειγμα, αυτό που κάνει τους κόσμους ζωντανούς στα Elder Scrolls (Oblivion, Skyrim) είναι η ρουτίνα των NPC, που ζουν τη ζωή τους όταν δεν αλληλεπιδράς μαζί τους. Μια σεναριακή τεχνολογία, η οποία όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άψογα με την τεχνητή νοημοσύνη. Ομοίως, μπορούμε να φανταστούμε αυτή τη διαδικασία να εφαρμόζεται στο περιβάλλον ενός εικονικού σύμπαντος, το οποίο αλλάζει δυναμικά ανάλογα με τις ενέργειές σας. Όλες οι χρήσεις είναι δυνατές.

Το ACE είναι επομένως μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία και διασκεδάσαμε πολύ στο demo, παρά τους προφανείς περιορισμούς του. Μένει τώρα να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *