PC

Οι χάκερ κλέβουν το πρόσωπό σας για να ξεκλειδώσουν όλες τις ευαίσθητες εφαρμογές σας, πώς να προστατευτείτε

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ενσωματωμένη στην καθημερινότητά μας, είναι πλέον στόχος μιας νέας μορφής κυβερνοεπίθεσης. Μάθετε πώς να προστατεύσετε την ψηφιακή σας ταυτότητα απέναντι σε αυτήν την αναδυόμενη απειλή.

κλοπή αναγνώρισης προσώπου
Πηγή: 123rf

Η αναγνώριση προσώπου έχει γίνει μια σύγχρονη ευκολία, επιτρέποντάς μας να έχουμε γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στις προσωπικές συσκευές και τους λογαριασμούς μας. Από το άνοιγμα των smartphone μας μέχρι επικύρωση τραπεζικών συναλλαγών, αυτή η τεχνολογία βασίζεται στη μοναδική ανάλυση των χαρακτηριστικών του προσώπου μας. Η ευκολία χρήσης και η ταχύτητά του έχουν οδηγήσει στην ευρεία υιοθέτησή του, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές μεθόδους ελέγχου ταυτότητας με μια φαινομενικά ασφαλέστερη λύση και πιο πρακτικό.

Ωστόσο, αυτή η πρόοδος δεν είναι χωρίς κινδύνους. Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν αναπτύξει εξελιγμένες μεθόδους να πλαστοπροσωπήσουν την ταυτότητα του προσώπου των χρηστών. Αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες deepfake για να δημιουργήσουν ψηφιακές αναπαραγωγές ή πολύ ρεαλιστικά κινούμενα σχέδια του προσώπου ενός ατόμου και παράνομη πρόσβαση σε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Αυτό το είδος απάτης, που έμοιαζε με επιστημονική φαντασία, έχει γίνει μια ανησυχητική πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας τα τρωτά σημεία των ψηφιακών συστημάτων ασφαλείας μας.

Πρέπει να παραμένετε σε εγρήγορση για σημάδια κοινωνικής μηχανικής για να αποφύγετε την παραβίαση των βιομετρικών σας δεδομένων

Η ικανότητα των χάκερ να αναπαράγουν πιστά την εμφάνιση των θυμάτων και ανόητα συστήματα αναγνώρισης προσώπου αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία αυτών των μεθόδων ελέγχου ταυτότητας. Ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο πραγματικός καθώς οι επιθέσεις δεν περιορίζονται σε θεσμικούς ή εταιρικούς στόχους, αλλά επηρεάζουν και μεμονωμένους χρήστες.

Για καταπολέμηση αυτής της νέας μορφής απειλής στον κυβερνοχώρο, είναι απαραίτητο να είστε σε εγρήγορση και ενημέρωση. Αποφύγετε τη λήψη εφαρμογών από άγνωστες πηγές και να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα δικαιώματα που εκχωρείτε σε εφαρμογές στις συσκευές σας. Ενημερώνετε τακτικά τα συστήματα και τις εφαρμογές σας για να επωφεληθείτε από τις πιο πρόσφατες προστασίες ασφαλείας.

Επίσης, να είστε δύσπιστοι σε αιτήματα για απροσδόκητες βιομετρικές επαληθεύσεις και μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κοινωνικής μηχανικής, που χρησιμοποιείται συχνά από απατεώνες για να παγιδεύουν τα θύματά τους. Τέλος, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μεθόδους επαλήθευσης δύο παραγόντων.

Η αναγνώριση των σημαδιών της κοινωνικής μηχανικής περιλαμβάνει την προσοχή σε πράγματα όπως:

  • Απροσδόκητα αιτήματα : Να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα ή κλήσεις που ζητούν ξαφνικά προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες, ειδικά εάν αναφέρουν έκτακτη ανάγκη ή άμεση ανάγκη.
  • Ύποπτα email : Να είστε προσεκτικοί με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή αυτά που φαίνεται να προέρχονται από νόμιμες οντότητες, αλλά περιέχουν ορθογραφικά λάθη, κακή γραμματική ή ελαφρώς τροποποιημένες διευθύνσεις email.
  • Σύνδεσμοι και συνημμένα : Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή να ανοίξετε συνημμένα σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα χωρίς να επαληθεύσετε τη γνησιότητά τους.
  • Αιτήματα σύνδεσης : Να είστε προσεκτικοί με αιτήματα σύνδεσης ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέρχονται από αγνώστους ή φαίνονται ασυνήθιστα, ακόμα κι αν προέρχονται από φίλους ή επαφές.
  • Ανησυχητικά μηνύματα : κάντε ένα βήμα πίσω από μηνύματα που εκμεταλλεύονται έντονα συναισθήματα όπως φόβο, επείγουσα ανάγκη ή περιέργεια για να σας ενθαρρύνουν να ενεργήσετε γρήγορα.
  • Απρογραμματισμένοι έλεγχοι : Να είστε δύσπιστοι ως προς τα αιτήματα για επαλήθευση ή επιβεβαίωση ευαίσθητων πληροφοριών εάν δεν έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία.
  • Προσφορές πολύ καλές για να είναι αληθινές : Προσοχή σε δελεαστικές προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, που συχνά χρησιμοποιούνται για να δελεάσουν θύματα.

Πηγή: techradar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *