Πώς να μειώσετε το μέγεθος και το βάρος μιας εικόνας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να μειώσετε το μέγεθος ή το βάρος μιας εικόνας. Ίσως θέλετε να το στείλετε με email, αλλά το βάρος του υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο. Θα σας δείξουμε πώς να συμπιέσετε μια εικόνα για να τη μειώσετε σε λογικό μέγεθος.

Πώς να μειώσετε το μέγεθος και το βάρος μιας εικόνας;

Οι εικόνες σε μορφή JPEG τείνουν να είναι όλο και μεγαλύτερες. Πράγματι, οι κάμερες και τα smartphone με τα οποία καταγράφονται έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάλυση. Αυτό λοιπόν γίνεται αισθητό στο μέγεθος και λογικά στο βάρος των εικόνων. Από μόνο του, αυτό δεν είναι τόσο κακό.

Ειδικά όταν πρόκειται να τα εκτυπώσετε για ένα φωτογραφικό άλμπουμ ή να τα ενσωματώσετε σε ένα πλαίσιο για να τα κρεμάσετε στον τοίχο. Αλλά όταν πρόκειται για κοινή χρήση τους μέσω email ή αποστολή τους μέσω ορισμένων διαδικτυακών υπηρεσιών, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Πράγματι, ορισμένες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και email έχουν καθορισμένο όριο για το βάρος των εικόνων.

Διαβάστε επίσης > Πώς να εξαγάγετε μια εικόνα από ένα αρχείο PDF στα Windows

Πρέπει να είσαι πονηρός για να μπορείς να τα στείλεις. Για να μειώσετε το μέγεθος μιας εικόνας, έχετε δύο επιλογές: να μειώσετε το μέγεθός της (ορισμός) ή να τη συμπιέσετε χωρίς να αλλάξετε τον ορισμό.

Πώς να μειώσετε το μέγεθος μιας εικόνας;

Για να μειώσετε το μέγεθος μιας εικόνας, η απλούστερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών όπως Paint ή Photos (Windows), Gimp ή Photoshop. Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε αυτήν την συμβουλή: μειώστε ένα αντίγραφο της αρχικής εικόναςγια να το αφήσετε ως έχει σε περίπτωση που το χρειαστείτε για άλλη χρήση.

Ανοίξτε λοιπόν το αντίγραφο της εικόνας σας στο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών και στο μενού, αναζητήστε τη λειτουργία Μέγεθος εικόνας Ή Αλλαγή μεγέθους. Καθορίστε τις νέες διαστάσεις, θυμηθείτε να ελέγξετε την επιλογή Διατηρήστε τις αναλογίες ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο όνομα.

Για παράδειγμα, η μετάβαση από ανάλυση 4160 x 3120 pixel σε 1280 x 960 pixel θα μειώσει σημαντικά το βάρος της εικόνας. Ας πάρουμε τώρα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα με την εφαρμογή Photos που είναι ενσωματωμένη στα Windows 10 και στα Windows 11.

  • Κάντε δεξί κλικ στην εν λόγω εικόνα > Ανοίξτε με > Φωτογραφίες
  • Μόλις μεταβείτε στις Φωτογραφίες, κάντε κλικ στην εικόνα για να εμφανιστεί το μικρό μενού στην κορυφή
  • Στην άκρη δεξιά, κάντε κλικ στις τρεις οριζόντιες κουκκίδες και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην Αλλαγή μεγέθους

Αλλαγή μεγέθους με φωτογραφίεςΑλλαγή μεγέθους με φωτογραφίες

  • Στο επόμενο παράθυρο, επιλέξτε Ορίστε προσαρμοσμένες διαστάσεις
  • Ρυθμίστε το επιθυμητό πλάτος κρατώντας πατημένο το πλαίσιο επιλογής Διατηρήστε τις αναλογίες τετραγωνισμένος.

Ορίστε νέο μέγεθοςΟρίστε νέο μέγεθος

  • Κάντε κλικ στο Αποθηκεύστε ένα αντίγραφο και επιλέξτε μια τοποθεσία προορισμού.

Πώς να μειώσετε το βάρος μιας εικόνας χωρίς να αλλάξετε το μέγεθός της;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε το αρχικό μέγεθος της εικόνας, ενώ θέλετε να μειώσετε το βάρος της. Είναι απολύτως εφικτό και θα το κάνουμε χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή λύση. Επομένως, αυτή η μέθοδος λειτουργεί σε smartphone ή σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας πρόγραμμα περιήγησης.

  • Μεταβείτε στον ιστότοπο https://www.imagecompressor.com/en/
  • Κάντε κλικ στο Επιλέξτε μια εικόνα και φορτώστε την εικόνα της οποίας το βάρος θέλετε να μειώσετε
  • Προσαρμόστε την ποιότητα της εικόνας σύροντας το ρυθμιστικό στο κάτω μέρος της σελίδας. Στην περίπτωσή μας, επιλέξαμε 70% ποιότητα.

Μειώστε την ποιότητα μιας εικόναςΜειώστε την ποιότητα μιας εικόνας

  • Στο 70%, η εικόνα πήγε από 91 KB σε 46 KB, που αντιστοιχεί σε μείωση 50% στο αρχικό της βάρος.

Βρισκόμαστε στο τέλος αυτού του σεμιναρίου. Τώρα ξέρετε πώς να μειώσετε αποτελεσματικά το βάρος μιας εικόνας προσαρμόζοντας το μέγεθός της. Και για να προχωρήσουμε περισσότερο, είναι δυνατό να χαμηλώσετε την ποιότητά του για περαιτέρω μείωση του βάρους με ή χωρίς τροποποίηση των διαστάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *