πώς να σταματήσετε να αποκαλύπτετε τη διεύθυνση IP σας κατά τη διάρκεια των κλήσεων;

Τώρα μπορείτε να πραγματοποιείτε κλήσεις ήχου και βίντεο στο X (πρώην Twitter). Από προεπιλογή, αυτές οι κλήσεις χρησιμοποιούν μια σύνδεση peer-to-peer όπως στο WhatsApp. Αυτός ο τύπος σύνδεσης ενέχει έναν κίνδυνο: αυτόν της αποκάλυψης της διεύθυνσης IP σας και, κατ’ επέκταση, άλλων ευαίσθητων πληροφοριών. Σας λέμε πώς να το αποφύγετε.

Κλήσεις WhatsApp

Σε μια από τις πρόσφατες εξελίξεις του, το κοινωνικό δίκτυο X εισήγαγε κλήσεις ήχου και βίντεο. Εάν είστε τακτικός χρήστης του παιχνιδιού του Elon Musk, μπορείτε πλέον να έχετε τηλεφωνικές συνομιλίες με τις επαφές σας απευθείας από την εφαρμογή.

Αυτό δεν είναι πολύ φυσικό χαρακτηριστικό για αυτόν τον τύπο κοινωνικών δικτύων, αλλά εάν τυχαίνει να το χρησιμοποιείτε, να γνωρίζετε ότι ενέχει έναν ορισμένο αριθμό κινδύνων. Πρωτα απο ολα, Οι κλήσεις στο X δεν είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκροσε αντίθεση με αυτό που προσφέρει το WhatsApp εδώ και αρκετά χρόνια, παρά τις αμφιβολίες που μπορεί να παραμένουν.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: και οι δύο εφαρμογές χρησιμοποιούν έναν συγκεκριμένο τύπο σύνδεσης μεταξύ των χρηστών. Αυτή είναι η peer-to-peer σύνδεση της οποίας ο κύριος κίνδυνος είναι η αποκάλυψη της διεύθυνσης IP σας.

Κάθε χρήστης με σχετικά απλές γνώσεις θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να ανακτήσει πληροφορίες για εσάς, όπως π.χ τη γεωγραφική σας θέση, τον ISP σας και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Ομότιμες κλήσεις: τι σημαίνει;

Είναι ένας τύπος δέσμευσης που επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν απευθείας χωρίς να περάσουν από έναν ενδιάμεσο διακομιστή. Με άλλα λόγια, κάθε συσκευή σε ένα δίκτυο peer-to-peer (στα αγγλικά peer-to-peer ή P2P) είναι και πελάτης και διακομιστής. Αυτός είναι ένας τύπος σύνδεσης με τον οποίο είναι εξοικειωμένοι οι λάτρεις της κοινής χρήσης αρχείων, σε αυτήν την περίπτωση λήψεων τύπου torrent.

Συνήθως, όταν στέλνετε μηνύματα μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, αυτά τα μηνύματα περνούν από έναν ενδιάμεσο διακομιστή πριν φτάσουν στον παραλήπτη. Ωστόσο, όσον αφορά τις κλήσεις, οι περισσότερες εφαρμογές όπως το WhatsApp και το X (Twitter) χρησιμοποιούν απευθείας σύνδεση P2P. Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει κλήσεις καλύτερης ποιότηταςμε λιγότερο αισθητές καθυστερήσεις.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι συνέπειες που σας παρουσιάσαμε παραπάνω. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν δεν αποκλείσετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις, δηλαδή αυτές από άγνωστα άτομα.

Πώς να προστατέψετε τη διεύθυνση IP σας όταν καλείτε σε X και WhatsApp;

Μέθοδος 1: Απενεργοποιήστε τις κλήσεις peer-to-peer

Για χρήστες που ασχολούνται ιδιαίτερα με θέματα απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα WhatsApp και X σάς επιτρέπουν να προστατεύετε τη διεύθυνση IP σας κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Απλώς απενεργοποιήστε το P2P. Με αυτόν τον τρόπο, οι κλήσεις σας θα αναμεταδοθούν μέσω διακομιστών διαμεσολάβησης, οι οποίοι προστατεύουν αυτόματα τη διεύθυνση IP σας.

Στο Whatsapp:

  • Πατήστε τις τρεις κουκκίδες στο επάνω μέρος και μετά πατήστε δεξιά Ρυθμίσεις εάν χρησιμοποιείτε Android. Στο iPhone, πατήστε δυνατά Ρυθμίσεις στην κάτω δεξιά γωνία της διεπαφής WhatsApp.
  • Παω σε Εμπιστευτικότητα μετά πατήστε προηγμένες ρυθμίσεις εντελώς κάτω.
  • Ενεργοποιήστε την επιλογή Προστατέψτε τη διεύθυνση IP κατά τη διάρκεια των κλήσεων.

WhatsApp: πώς να προστατεύσετε τη διεύθυνση IP σας στις κλήσειςWhatsApp: πώς να προστατεύσετε τη διεύθυνση IP σας στις κλήσεις

Στο X (Twitter):

  • Πατήστε την εικόνα του προφίλ σας επάνω αριστερά.
  • Επιλέγω Ρυθμίσεις και απόρρητο Επειτα Απόρρητο και ασφάλεια.
  • Παω σε Προσωπικά Μηνύματα.
  • Προς το κάτω μέρος, ενεργοποιήστε την επιλογή Βελτιωμένο απόρρητο κλήσεων.
  • Σημειώστε ότι στην ίδια σελίδα μπορείτε να επιλέξετε ποιος μπορεί να σας καλέσει ή όχι.

X (Twitter): προστατεύστε την IP σας κατά τη διάρκεια κλήσεωνX (Twitter): προστατεύστε την IP σας κατά τη διάρκεια κλήσεων

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Εάν θέλετε να προστατεύσετε τη διεύθυνση IP σας ενώ εξακολουθείτε να μπορείτε να πραγματοποιείτε κλήσεις peer-to-peer, η άλλη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN. Σημειώστε ότι παρόλο που το WhatsApp είναι κρυπτογραφημένο από άκρο σε άκρο, αυτό δεν προστατεύει τη διεύθυνση IP σας το οποίο παραμένει προσβάσιμο σε απευθείας σύνδεση κατά τη διάρκεια των κλήσεων.

Χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο VPN όπως το NordVPN, προσθέτετε ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας. Επιπλέον, αυτός ο τύπος εφαρμογής σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μια δανεισμένη διεύθυνση IP στο Διαδίκτυο. Η πραγματική σας διεύθυνση προστατεύεται έτσι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *