PC

Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς για Windows τον Απρίλιο του 2024: ποιο να διαλέξετε;

Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς διαθέσιμα στα Windows, αλλά ποιο να επιλέξετε; Και είναι πραγματικά αποτελεσματικά ή, αντίθετα, επικίνδυνα για το σύστημα του υπολογιστή σας; Τόσες πολλές ερωτήσεις που απαντάμε σε αυτό το αρχείο.

Το καλύτερο antivirus για τα windows 10

Το Διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο σύμπαν όπου ορισμένες γωνίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Περιήγηση σε αμφισβητούμενους ιστότοπους, λήψη μη ασφαλών αρχείων, άνοιγμα δυνητικά επικίνδυνων συνδέσμων… Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, δεν θα είστε ποτέ αρκετά ασφαλείς από ιούς και κακόβουλο λογισμικό που είναι ιδιαίτερα ενδημικά στα Windows.

Οι χάκερ εφευρίσκουν νέες τεχνικές και νέους ιούς με γρήγορο ρυθμό για να πάρουν τον έλεγχο των υπολογιστών ή να κλέψουν δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας ενάντια σε αυτές τις εισβολές και να χρησιμοποιήσετε ένα αποτελεσματικό antivirus. Σε αυτό το αρχείο, θα επικεντρωθούμε στα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς που είναι διαθέσιμα στα Windows 10 και Windows 11. Επειδή όχι, δεν χρειάζεται να βάζετε το χέρι σας στην τσέπη για να προστατευτείτε από ιούς.

Ποια είναι τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς για Windows 10 και 11;

Τώρα προτείνουμε μια επιλογή από δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς που είναι διαθέσιμα στα Windows 10 και Windows 11, τα οποία έχουν δοκιμαστεί από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του AV-Comparatives.

Microsoft (Windows) Defender

windows Defenderwindows Defender

Τα στοιχεία. Άμεσα ενσωματωμένο στα Windows 10 και 11, το Microsoft Defender (πρώην Windows Defender) είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα προστασίας από ιούς που έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί λήψη και εγκατάσταση λογισμικού τρίτων, λειτουργεί ως εγγενής υπηρεσία του λειτουργικού συστήματος. Και αν η προεπιλεγμένη προστασία από ιούς του λειτουργικού συστήματος της Microsoft έχει εδώ και καιρό χλευαστεί, έχουν ήδη περάσει μερικά χρόνια από τότε που το Microsoft Windows Defender τοποθετήθηκε στο επίπεδο του ανταγωνισμού με πολύ καλός εντοπισμός κακόβουλου λογισμικού.

Το κερασάκι στην τούρτα: η λειτουργία του έχει μικρό αντίκτυπο στην απόδοση του υπολογιστή, η εταιρεία Redmond έχει κάνει επίσης προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι σήμερα είναιένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς για Windows. Το σύστημα ανίχνευσης και προστασίας σε πραγματικό χρόνο είναι αποτελεσματικό και προσφέρει άλλες δυνατότητες: τείχος προστασίας και προστασία δικτύου, προστασία από τοποθεσίες ηλεκτρονικού ψαρέματος και ακόμη και επιλογές γονικού ελέγχου.

Τέλος, όσον αφορά την εργονομία, το Windows Defender προσφέρει ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον εργασίας. Συνολικά, αυτό είναι ένα ισχυρό antivirus για την προστασία του υπολογιστή σας και θα ταιριάζει σε όσους θέλουν ένα καλή αναλογία μεταξύ απόδοσης και διαφάνειας του εργαλείου.

Avast Antivirus

avastavast

“Η βάση δεδομένων ιών έχει ενημερωθεί”. Μια καλτ ηχητική ειδοποίηση που έκανε τη φήμη της Avast. Αλλά το antivirus ξεχωρίζει πάνω από όλα για την εξαιρετική απόδοση που προσφέρει όσον αφορά την προστασία από κακόβουλο λογισμικό. Φτάνει επίσης στο κορυφαίο πακέτο του πιο πρόσφατου βαρόμετρου AV-Comparatives. Επιπλέον, το Avast προσφέρει πλούσιες δυνατότητες για δωρεάν προστασία από ιούς. Ορισμένα συχνά προορίζονται για χρήστες που πληρώνουν ανταγωνιστικά προγράμματα προστασίας από ιούς. Νομίζουμε, για παράδειγμα, διαχείριση κωδικών πρόσβασης ή υπηρεσία VPN.

Το Avast, από την άλλη πλευρά, απέχει πολύ από το να είναι η πιο ελαφριά λύση προστασίας από ιούς που διατίθεται στην αγορά. Ακόμα κι αν έχουν γίνει προσπάθειες από τους προγραμματιστές να ελαφρύνουν την πλατφόρμα και να την καταστήσουν λιγότερο εντατική σε πόρους, ο αντίκτυπός της στην απόδοση του μηχανήματος δεν είναι αμελητέος. Αλλά εάν διαθέτετε έναν καλά εξοπλισμένο υπολογιστή, αυτό δεν πρέπει να το αισθάνεστε πολύ. Για άλλους, ένα πιο ελαφρύ antivirus θα ήταν πιθανώς πιο εφικτό. Τέλος, να σημειωθεί ότι αν και το Avast είναι αποτελεσματικό ως antivirus, έχει ξεχωρίσει για παραβιάσεις του απορρήτου των χρηστών του.

AVG Antivirus

μέσος όροςμέσος όρος

Επίσης πολύ καλά τοποθετημένη στην κατάταξη AV-Comparatives είναι η δωρεάν έκδοση του AVG. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η AVG Technologies αγοράστηκε το 2016 από την Avast και τα antivirus πλέον μοιράζονται τις ίδιες τεχνολογίες ανίχνευσης. Το AVG μπλοκάρει έτσι την πλειονότητα των απειλών και προσφέρει επίσης εξαιρετική λειτουργία τεμαχισμού αρχείων.

Το AVG έχει λιγότερες δυνατότητες από το Avast και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να αρκεστούν στα βασικά, για ευκολία στη χρήση του προγράμματος και πάνω από όλα πολύ μικρότερο αντίκτυπο στην απόδοση του συστήματος. Εάν χρειάζεστε μόνο ένα antivirus χωρίς πρόσθετες επιλογές, το AVG είναι σαφώς μια πολύ καλή εναλλακτική. Αλλά να θυμάστε ότι ως δωρεάν antivirus, ορισμένες από τις ανώνυμες πληροφορίες σας θα μπορούσαν να πωληθούν σε τρίτους.

Avira Antivirus

aviraavira

Κάποτε θεωρήθηκε το καλύτερο antivirus στην αγορά. Αλλά αν συνέχισε να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, η Avira το έκανε με λιγότερο έντονο ρυθμό από το ζεύγος Avast/AVG ή ακόμα και η Kaspersky, που το πρόλαβαν. Ωστόσο, παραμένει ένα εξαιρετικό δωρεάν antivirus με εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας και σάρωσης σε πραγματικό χρόνο. Θα απευθύνεται επίσης στους χρήστες που τους αρέσει να εξατομικεύουν την εμπειρία τους ψάχνοντας στα μενού.

Από την άλλη πλευρά, το Avira τείνει να ωθεί τους χρήστες προς την πληρωμένη έκδοση με πολλές περιορισμένες δυνατότητες στη δωρεάν έκδοση, όπως το VPN. Το κάνουν όλοι φυσικά, αλλά ο Avira είναι ίσως λίγο πιο επίμονος από τους άλλους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα ημιτελή εργαλεία κάνουν το Avira πιο δύσκαμπτο και πιο απαιτητικό σε πόρους από όσο θα έπρεπε.

Bitdefender Antivirus

biutdefenderbiutdefender

Όταν πρόκειται για εργαλεία προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και σάρωσης σε πραγματικό χρόνο, η δωρεάν έκδοση του Bitdefender είναι απλά τόσο αποτελεσματικό όσο η premium έκδοση του λογισμικού. Η απόδοσή του βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς, με εξαιρετικά αποτελέσματα στο εντοπισμός προσπαθειών phishing.

Το δωρεάν antivirus του Bitdefender δεν διαθέτει πολλές επιλογές. Κάτι που δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν με πρόσθετα χαρακτηριστικά και θέλουν απλώς ένα ελαφριά, διακριτική προστασία που δεν θα ωθήσει το σύστημα στα όριά του.

Kaspersky Antivirus

kasperskykaspersky

Ακολουθεί μια άλλη αναφορά προστασίας από ιούς που έχει τώρα μια δωρεάν έκδοση. Όπως και το Bitdefender, η Kaspersky προσφέρει ολόκληρη τη γκάμα τεχνολογιών προστασίας και ανίχνευσης χωρίς να πληρώσει. Και εδώ μιλάμε για ένα από τα καλύτερα στον κλάδο όσον αφορά την ασφάλεια. Όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνετε πολύ την απόδοση του υπολογιστή.

Άλλο ένα καλό σημείο: πολύ σαφής διεπαφή του δωρεάν antivirus, που είναι έτσι πολύ εύκολο στο χειρισμό. Πρέπει να πούμε ότι η δωρεάν έκδοση του Kaspersky δεν προσφέρει πληθώρα πρόσθετων λειτουργιών, επομένως δεν χρειάζεται να χαθείτε στο UI του προγράμματος για να βρείτε όλα όσα ψάχνετε. Από την άλλη πλευρά, τείνει μερικές φορές να είναι υπερβολικά ζήλος με μεγαλύτερο όγκο ψευδών θετικών στοιχείων από πολλούς από τους ανταγωνιστές της. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε κατά καιρούς με ακατάλληλες ειδοποιήσεις ή αποκλεισμένο νόμιμο περιεχόμενο.

Panda Antivirus

panda antiviruspanda antivirus

Η δωρεάν έκδοση του λογισμικού προστασίας από την ισπανική εταιρεία Panda Security έλαβε επίσης αξιόλογα αποτελέσματα σε δοκιμές AV-Comparatives. Και επιπλέον, είναι μάλλον ελαφρύ και έχει μικρή επίδραση στην απόδοση του υπολογιστή στον οποίο λειτουργεί.

Αυτήν η διεπαφή είναι πολύ ωραία και ο επεξεργαστής παρέχει έναν αριθμό επιλογών προσαρμογής. Έχετε επίσης πολλά χαρακτηριστικά όπως ένα VPN (περιορίζεται σε 150 MB εύρους ζώνης ανά ημέρα), Προστασία USB από επιθέσεις που προέρχονται από φυσικά μέσα, ένα κιτ διάσωσης για να επαναφέρετε το μηχάνημά σας εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από έναν ιό ή ένα πρόγραμμα καθαρισμού αρχείων. Πολύ πλήρες για μια δωρεάν έκδοση.

Υπάρχουν, ωστόσο, μειονεκτήματα σε αυτό με μεγάλα κίνητρα για να δοκιμάσετε άλλα προϊόντα που αναπτύχθηκαν από την Panda Security ή το γεγονός ότι το λογισμικό συλλέγει δεδομένα χρήσης. Ωστόσο, είναι ένα καλό δωρεάν antivirus για να προστατευτείτε.

Sophos Home Δωρεάν

sophossophos

Αν και κάνει καλή δουλειά στην αντιμετώπιση προσπαθειών phishing και τον αποκλεισμό κακόβουλων διευθύνσεων URL, το Sophos δεν είναι το καλύτερο antivirus και δεν προσφέρει την πιο σιδερένια προστασία από κακόβουλο λογισμικό. Το αναφέρουμε όμως γιατί είναι μια ενδιαφέρουσα λύση αν θέλετε απομακρυσμένη διαχείριση της ασφάλειας της συσκευής στο οποίο δεν έχετε φυσική πρόσβαση: αυτό ενός αγαπημένου προσώπου που δεν γνωρίζει τίποτα για υπολογιστές για παράδειγμα.

Πράγματι, η Sophos προσφέρει ένα ιδιαίτερα καλά σχεδιασμένο εργαλείο απομακρυσμένης διαχείρισης που καλύπτει αυτή τη συγκεκριμένη ανάγκη. Μια επιλογή του γονικός έλεγχος περιλαμβάνεται επίσης. Είναι αρκετά βασικό, σας επιτρέπει να αποκλείετε μόνο ορισμένες κατηγορίες ιστότοπων, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα. Εν ολίγοις, ο Sophos δεν είναι ο κορυφαίος σε επιδόσεις, αλλά είναι χρήσιμος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πώς να επιλέξετε ένα antivirus;

Πολλές παράμετροι μπαίνουν στο παιχνίδι όταν επιλέγετε το antivirus σας. Αυτό πρέπει να προσφέρει α προστασία σε πραγματικό χρόνο εκτός από τη λειτουργία χειροκίνητου σαρωτή. Πρέπει επίσης να προστατεύει από μια μεγάλη ποικιλία απειλών: κακόβουλο λογισμικό, rootkits, δούρειους ίππους, ransomware, phishing, adware, keylogger, κ.λπ. Ο εκδότης πρέπει επίσης να ενημερώνει τη βάση δεδομένων του πολύ τακτικά για να μπορεί να ανιχνεύει και να θέτει σε καραντίνα πιο πρόσφατο κακόβουλο λογισμικό.

Το πρόγραμμα προστασίας από ιούς θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να αποφύγει την υπερβολική επιβάρυνση της απόδοσης του υπολογιστή, ειδικά εάν διαθέτετε υπολογιστή με χαμηλή ισχύ. Οι πόροι που διατίθενται στο λογισμικό προστασίας μερικές φορές δεν είναι καθόλου αμελητέοι. Τελικά, την εργονομία της διεπαφής πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, ειδικά εάν είστε νέοι στο θέμα: απλότητα, σαφήνεια μενού και ρυθμίσεων κ.λπ. Σε αυτό το αρχείο, έχουμε επιλέξει τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς για Windows που ελέγχουν όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά τα πλαίσια.

Δωρεάν antivirus: είναι πραγματικά αποτελεσματικά;

Συχνά εμφανίζεται η συζήτηση: αξίζουν τα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς και προσφέρουν πραγματικά αξιοπρεπή προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό; Η απάντηση είναι ναι. Η απόδοση των δωρεάν antivirus είναι πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ απλά επειδή χρησιμοποιούν γενικά ίδια εργαλεία με τις επί πληρωμή εκδόσεις προγράμματα για προστασία από κακόβουλο λογισμικό.

Τα τελευταία φυσικά έχουν πρόσθετες δυνατότητες και αποτελεσματική υποστήριξη πελατών, αλλά οι δωρεάν εκδόσεις των antivirus βασίζονται στις ίδιες τεχνολογίες ανίχνευσης και απομόνωσης απειλών. Επομένως είναι απολύτως αποτελεσματικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *