τα πρώτα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών έρχονται σύντομα, καλώς ή κακώς

Με την εισαγωγή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, η Apple θα αναγκαστεί να ανοίξει το iOS στον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στον τομέα των καταστημάτων εφαρμογών. Πολύ σύντομα, το App Store δεν θα είναι πλέον η μόνη διαθέσιμη επιλογή στους χρήστες. Σύντομα θα εμφανιστούν και άλλα εναλλακτικά blinds. Και μάλιστα, οι συνάδελφοί μας από το The Verge μπόρεσαν να δοκιμάσουν ένα από αυτά σε προεπισκόπηση. Η ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από την εμπειρία που προσφέρεται.

altstore ios

Όπως ίσως γνωρίζετε, η έναρξη ισχύος του DMA (Digital Markets Act) θα αλλάξει πολλά πράγματα, ειδικά για την Apple. Για να συμμορφωθεί με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η μάρκα Apple θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει την αγορά του καταστήματος εφαρμογών στον ανταγωνισμό.

Με άλλα λόγια, το App Store σύντομα δεν θα είναι πλέον η μία και μοναδική επιλογή που θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες. Ειδήσεις που προφανώς δεν ευχαριστούν την εταιρεία του Κουπερτίνο, που υπενθυμίζουν στους υποψήφιους μνηστήρες ότι ένα κατάστημα εφαρμογών “απαιτεί σημαντική υπευθυνότητα, όπως κατευθυντήριες γραμμές για διαδικασίες περιεχομένου και εποπτείας, μέτρα καταπολέμησης της απάτης για την πρόληψη απατών, διαφανείς πολιτικές συλλογής δεδομένων και ικανότητα χειρισμού διαφορών».

Δεν αρκεί για να τρομάξει τους ανταγωνιστές που βρίσκονται ήδη σε πολεμική βάση για να ενσωματώσουν την εναλλακτική τους αγορά στο iOS. Καθώς γράφουμε αυτές τις γραμμές, μόνο ένα κατάστημα εφαρμογών τρίτου μέρους είναι προς το παρόν διαθέσιμο στην Ευρώπη σε iOSγια να ξέρεις Mobivention, μια αγορά εστιασμένη στο B2B που επιτρέπει στις εταιρείες να διανέμουν τις δικές τους εφαρμογές εσωτερικά. Όσον αφορά το ευρύ κοινό, η προσφορά εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτη.

Τα εναλλακτικά blinds ετοιμάζονται να προσγειωθούν

Όμως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν σύντομα. Γνωρίζουμε ήδη ότι το Epic Games Store ή το Setapp του MacPaw πρέπει να φτάσει με τη σειρά του. Ωστόσο, το AltStore είναι αυτό που πρέπει να κάνει την μπάλα να κυλήσει. Αυτό το κατάστημα που γεννήθηκε το 2019 σκοπεύει να προσφέρει μια εμπειρία πολύ διαφορετική από αυτή που προσφέρει το App Store σε χρήστες και προγραμματιστές.

Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέστε τον λογαριασμό τους στο Patreon στις εφαρμογές τους για να λάβουν οικονομική υποστήριξη από τους χρήστες (πρακτική που απαγορεύεται στο App Store). Σύμφωνα με τον συνδημιουργό του Riley Testut, το AltStore για iOS είναι έτοιμο και το μόνο που λείπει είναι η εξουσιοδότηση από την Apple να προχωρήσει στην κυκλοφορία.

Ενώ περιμέναμε να αποκτήσουμε το πολύτιμο σουσάμι, οι συνάδελφοί μας από το The Verge μπόρεσαν να δοκιμάσουν μια έκδοση προεπισκόπησης του εναλλακτικού καταστήματος. Η ευκαιρία επομένως να κάντε ένα πρώτο σημείο σχετικά με τη χρήση ενός εναλλακτικού καταστήματος στο iOS. Και για καλό και για κακό.

altstore ios altstore ios

Πρώτο μαύρο σημείο, εγκατάσταση

Σύμφωνα με το The Verge, ένα από τα πρώτα εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση αγορών τρίτων θα είναι η πολυπλοκότητα της διαδικασίας εγκατάστασης πάνω από όλα. Για καλό λόγο, η εγκατάσταση μιας εναλλακτικής περσίδας δεν είναι απαραίτητα διαισθητική. Πράγματι, ο χειρισμός απαιτεί τουλάχιστον δώδεκα βήματα:

  • Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο από ένα πρόγραμμα περιήγησης για να ξεκινήσετε τη λήψη του εναλλακτικού καταστήματος εφαρμογών
  • Στη συνέχεια θα ανοίξει ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σας ενημερώνει ότι οι ρυθμίσεις εγκατάστασης δεν επιτρέπουν αγορές από αυτόν τον προγραμματιστή
  • Για να το διορθώσετε, πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις σας, να ενεργοποιήσετε την εν λόγω αγορά για να επιστρέψετε στο πρόγραμμα περιήγησης
  • Τώρα πρέπει να κάνετε ξανά κλικ στον σύνδεσμο λήψης για να λάβετε ένα άλλο μήνυμα και να επιβεβαιώσετε την εγκατάσταση
  • Τώρα μπορείτε να ανοίξετε το κατάστημα και να περιηγηθείτε στις διαθέσιμες εφαρμογές
εγκατάσταση ios market placeεγκατάσταση ios market place
Συντελεστές: The Verge

Διαβάστε επίσης: iPhone – Η Apple δεσμεύεται να διευκολύνει τη μεταφορά δεδομένων σε smartphone Android

Εάν από μόνη της, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε δεν είναι περίπλοκη, έχει αρκετά βήματα για να το κάνει εκφοβιστικό ή απλά επώδυνο για τον πρώτο που θα έρθει. Για το The Verge, δεν πρέπει να δούμε τίποτα περισσότερο απόμια προσπάθεια της Apple να παρασύρει τους χρήστες μακριά από εναλλακτικά καταστήματα.

Ευτυχώς, η εγκατάσταση των ίδιων των εφαρμογών είναι πιο απλή. Επειδή, απλά κάντε κλικ σε ένα κουμπί Εγκατάσταση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Λοιπόν, στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν αυτή η μέθοδος λειτουργεί πραγματικά για τις δύο εφαρμογές που προσφέρονται επί του παρόντος από το AltStore, δηλαδή τη Delta (ένας δωρεάν εξομοιωτής Nintendo) και το Clip (ένα χαρτί), το κατάστημα αναγκάστηκε να είναι λίγο πιο δύσκολο σχετικά με ορισμένες εφαρμογές από τρίτους προγραμματιστές . Για καλό λόγο, το AltStore επιτρέπει στους παρόχους εφαρμογών να προσθέτουν «πηγές», δηλαδή κοινόχρηστες διευθύνσεις URL που περιέχουν αρχεία JSON (μεταδεδομένα εφαρμογής). Μόλις προστεθούν αυτοί οι σύνδεσμοι, οι εν λόγω εφαρμογές μπορούν να ληφθούν απευθείας από το AltStore. Ένα είδος καταστήματος μέσα σε ένα κατάστημα για να το συνοψίσω.

εγκατάσταση ios market placeεγκατάσταση ios market place
Πιστώσεις: Adobe Stock

Τι γίνεται με τις εφαρμογές;

Όσον αφορά τις ίδιες τις εφαρμογές, πώς λειτουργούν; Σε αυτήν την έκδοση προεπισκόπησης, το AltStore προσφέρει μόνο δύο εφαρμογές, τη Delta, έναν δωρεάν εξομοιωτή παιχνιδιών Nintendo (NES, SNES, N64, κ.λπ.) και το Clip, ένα χαρτί. Σύμφωνα με το The Verge, η εμπειρία ήταν εξαιρετική.

Η λήψη των ROM είναι πολύ εύκολη στη Delta μέσω του iCloud Drive, ενώ η απόδοση εντός του παιχνιδιού ήταν σεβαστή. Όσο για το Clip, αποδείχθηκε εξαιρετικά πρακτικό, με την έννοια ότι τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο App Store. Για καλό λόγο, οι διαχειριστές προχείρου στο iOS πρέπει γενικά να ανοίγουν κάθε φορά για να αποθηκεύουν ένα αντιγραμμένο στοιχείο. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ. Στο Clip, όταν ο χρήστης αντιγράφει κάτι, λαμβάνει μια ειδοποίηση που του επιτρέπει να αποθηκεύσει το στοιχείο απευθείας στο πρόχειρο της εφαρμογής.

Εν κατακλείδι, τα αμερικανικά μέσα πιστεύουν ότι τα εναλλακτικά καταστήματα είναι πολλά υποσχόμενα προς το παρόν… Ωστόσο, στην τρέχουσα κατάστασή τους, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το App Store, λόγω κουραστικών διαδικασιών εγκατάστασης και προφανούς έλλειψης εφαρμογών που πιθανόν να προσελκύσουν τον γενικό δημόσιο. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με την άφιξη του Epic Games Store και του Setapp.

Πηγή: The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *