PC

Τα Windows 10 θα γίνουν επί πληρωμή, δείτε πόσο θα κοστίζουν οι ενημερώσεις ασφαλείας

Καθώς η απόσυρση των Windows 10 φαίνεται στον ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2025, η Microsoft άρει επιτέλους το πέπλο για το κόστος των επόμενων ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος, τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουν διαφορετικοί χρήστες για να διατηρήσουν το λειτουργικό σύστημα ασφαλές.

windows 10
Πιστώσεις: 123RF

Θέλετε να διατηρήσετε το παλιό λειτουργικό σας σύστημα ασφαλές μετά τη λήξη της επίσημης υποστήριξης; Ετοιμαστείτε να πληρώσετε ένα ασφάλιστρο για αυτό το προνόμιο. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση ιστολογίου Windows IT Pro, Η Microsoft παρουσίασε λεπτομέρειες τιμολόγησης για το πρόγραμμα Extended Security Update (ESU).

Το τελευταίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας για τα Windows 10 μόλις φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής του στις 14 Οκτωβρίου 2025 ή από τις 11 Ιουνίου 2024 για την έκδοση 21H2. Το κόστος είναι σημαντικό και αυξάνεται εκθετικά κάθε χρόνο.

Πόσο κοστίζουν οι ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10;

Για τους πρώτους 12 μήνες εκτεταμένης υποστήριξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν 61 $ ανά συσκευή για να αποκτήσουν την άδεια ESU. Στη συνέχεια, αυτές οι ετήσιες χρεώσεις διπλασιάζονται σε 122 $ το δεύτερο έτος, πριν διπλασιαστούν και πάλι στα 244 $ το τρίτο και τελευταίο έτος.

Η ταχεία αύξηση του κόστους αντανακλά τη σαφή στρατηγική της Microsoft: ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν στην πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 11 αντί να μένουν μακροπρόθεσμα στην παλαιότερη πλατφόρμα των Windows 10.

Όπως ρητά αναφέρει η ανάρτηση του ιστολογίου, ” Οι εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας δεν προορίζονται να αποτελέσουν μια μακροπρόθεσμη λύση, αλλά μάλλον μια προσωρινή γέφυρα “. Οι ESU παρέχουν μόνο ενημερώσεις ασφαλείας, χωρίς νέες δυνατότητες, επιδιορθώσεις που δεν αφορούν την ασφάλεια ή ζητούμενες βελτιώσεις.

μπλοκάρισμα των windows 10μπλοκάρισμα των windows 10
Πιστώσεις: 123RF

Για επιχειρήσεις που μπορούν να υιοθετήσουν σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης cloud, όπως το Microsoft Intune ή το Windows Autopatch, Διατίθεται έκπτωση 25%., μειώνοντας την τιμή του πρώτου έτους στα 45 $ ανά συσκευή. Οι συνδρομητές Windows 365 Cloud PC θα λάβουν επίσης άδειες ESU για όλες τις συνοδευτικές φυσικές συσκευές Windows 10 χωρίς επιπλέον κόστος.

Το κόστος για τα Windows 10 μπορεί μερικές φορές να είναι υπερβολικό

Ωστόσο, για πολλούς άλλους οργανισμούς, οι αυξημένες χρεώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική δημοσιονομική πρόκληση, ειδικά για εκείνους με εκατοντάδες ή χιλιάδες συστήματα που εξακολουθούν να εκτελούν Windows 10 μετά το επόμενο έτος. Ένας εκτεταμένος τριετής κύκλος ζωής θα κόστιζε 427 $ ανά συσκευή σε τιμή καταλόγου.

Επομένως, αυτές οι υψηλές τιμές επιβεβαιώνουν την πεισματική αποφασιστικότητα της Microsoft να καταργήσει γρήγορα τα Windows 10 ως μέρος ενός εκσυγχρονισμού «σύννεφο ή αποτυχία» – ακόμα κι αν το παλιό λειτουργικό σύστημα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% όλων των περιβαλλόντων των Windows σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων StatCounter.

Windows 10Windows 10
Πίστωση: norgal / 123RF

Η Microsoft αναφέρει σταθερά αυστηρότερες απαιτήσεις ασφαλείας γύρω από γενιές επεξεργαστών και δυνατότητες υλικού root-of-trust, όπως τα τσιπ TPM, ως βασικούς οδηγούς των αυστηρών απαιτήσεων συστήματος που έχουν καταστραφεί. Windows 11. Αλλά πολλοί επέκριναν την πολιτική, λέγοντας ότι ήταν πιο περιοριστική από όσο χρειάζεται για τη δημιουργία εσόδων για υπηρεσίες cloud.

Για τους καταναλωτές Windows 10 που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τις επιχειρήσεις, οι συμβουλές της Microsoft μέχρι στιγμής συνοψίζονται σε ένα απλό ” Αγοράστε νέο υπολογιστή » για πρόσβαση στα Windows 11. Ωστόσο, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα προσφέρει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ESU για πελάτες λιανικής, με λεπτομέρειες τιμολόγησης στη συνέχεια.

Η διαχείριση αυτής της μετάβασης απηχεί την προσέγγιση που ακολούθησε η Microsoft πριν από τέσσερα χρόνια, όταν τερμάτισε την υποστήριξη για τα εξαιρετικά δημοφιλή Windows 7. Ένα πρόγραμμα ESU με αυξανόμενο ετήσιο κόστος εφαρμόστηκε παρομοίως, προκαλώντας παράπονα για ασαφείς κανόνες καταλληλότητας.

Τα μόνα καλά νέα, είναι ότι οι πελάτες της εκπαίδευσης τα πάνε πολύ καλύτερα. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι, αλλά η τιμή για το πρώτο έτος είναι $1. Διπλασιάζεται σε $2 το δεύτερο έτος και διπλασιάζεται ξανά σε $4 τον τρίτο και τελευταίο χρόνο, για ένα σύνολο μόλις $7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *