τιμή, ημερομηνία κυκλοφορίας, σχεδιασμός, νέες δυνατότητες, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα κονσόλα της Sony

Η Sony ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια ολοκαίνουργια φορητή κονσόλα, το PS5 Pro, η οποία θα είναι η ενημερωμένη έκδοση “mid-gen” μεταξύ του PS5 και του μελλοντικού PS6. Σε αυτό το αρχείο, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς όλα όσα ήδη γνωρίζουμε για αυτό.

PS5

Οι νέες κονσόλες μεσαίας γενιάς δεν είναι κάτι καινούργιο για τους γίγαντες των βιντεοπαιχνιδιών. Μετά την κυκλοφορία του PS4 στα τέλη του 2013, η Sony έδωσε ώθηση στη μηχανή της με το PS4 Pro 3 χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2016, και ο ιαπωνικός γίγαντας θα το κάνει ξανά με την τρέχουσα γενιά. Έχουν περάσει λίγο περισσότερα από 3 χρόνια από τότε που ήταν διαθέσιμο το PS5 και Επομένως, ήταν λογικό να περιμένουμε μια ενημέρωση να φτάσει σύντομα.

Πληροφορίες για αυτόν μας έρχονται αυτή τη στιγμή από διάφορους γνωστούς πληροφοριοδότες στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Επομένως, τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμη, αλλά οι πληροφορίες που έχουμε ήδη έχουν διασταυρωθεί από πηγές όπως το Digital Foundry και είναι επομένως πολύ αξιόπιστα. Εκτός κι αν η Sony αλλάξει δραστικά αυτά τα σχέδια, εδώ μπορούμε να περιμένουμε το PS5 Pro, που ονομάζεται “Project Trinity” εσωτερικά.

Πότε κυκλοφορεί το PS5 Pro;

Η Sony δεν έχει ακόμη αναφέρει επίσημα το PS5 Pro, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι διάφορα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών έχουν ήδη λάβει κιτ ανάπτυξης από τις αρχές του 2024. Όλα δείχνουν ότι το PS5 θα πρέπει να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας.

Αυτή τη φορά λοιπόν θα έφτανε 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του PS5. Θυμηθείτε ότι το PS5 είχε μια πολύ δύσκολη κυκλοφορία με ελλείψεις μετοχών, scalpers και άλλες συνέπειες που συνδέονται με ελλείψεις εξαρτημάτων και την πανδημία COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι κατανοητό ότι η Sony θέλει να αφιερώσει χρόνο πριν κυκλοφορήσει αυτήν την έκδοση “mid-gen”. Το PS5 Slim, μια μικρή ενημέρωση, ήρθε ευτυχώς το 2023 για να αναζωογονήσει τις πωλήσεις.

Ποια τιμή για το PS5 Pro;

Είναι αναμενόμενο, το PS5 Pro θα είναι πιο ακριβό από το PS5 και το PS5 Slim. Το όνομα “Pro” του υποδηλώνει χωρίς έκπληξη αυξημένη απόδοση και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά και όλα αυτά αναπόφευκτα θα ωθήσουν την τιμή προς τα πάνω.

Sony SSD ps5 slimSony SSD ps5 slim

Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες βελτιώσεις που μπορούμε να περιμένουμε, τις οποίες περιγράφουμε λεπτομερώς στο υπόλοιπο αυτού του αρχείου, μπορούμε να αναμένουμε ότι το PS5 Pro διατίθεται στην αγορά με τιμή περίπου 599 ευρώ. Μένει τώρα να δούμε αν θα είναι διαθέσιμη μόνο μία έκδοση ή αν η Sony θα διατηρήσει την τρέχουσα στρατηγική της, εστιάζοντας σε μια πλήρως ψηφιακή έκδοση και μια έκδοση με πρόγραμμα ανάγνωσης δίσκων.

Τι σχέδιο για το PS5 Pro;

Ο σχεδιασμός του PS5 Pro είναι ακόμα άγνωστος. Διάφοροι δημιουργοί έχουν ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στην άσκηση, αλλά η επίσημη εμφάνιση της κονσόλας εξακολουθεί να είναι μυστήριο.

Με βάση το ιστορικό της Sony, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο σχεδιασμός θα λάβει υπόψη τα σχόλια των χρηστών από το τρέχον PS5, συνδυάζοντας την αισθητική και τη λειτουργικότητα σε μια μορφή που είναι ελκυστική και πρακτική. Το PS4 Pro ήταν ουσιαστικά μια μεγαλύτερη έκδοση του PS4, και έτσι δεν είναι Δεν είναι αδύνατο να υιοθετήσει η Sony την ίδια φόρμουλα με το PS5 Pro.

Αφαιρούμενος δίσκος PS5Αφαιρούμενος δίσκος PS5

Με το PS5 Slim, η Sony έχει βρει έναν καλό συμβιβασμό για τους παίκτες χρησιμοποιώντας μια αρθρωτή σχεδίαση. Η μονάδα δίσκου είναι πλέον αφαιρούμενη, δίνοντας στους καταναλωτές την επιλογή να παραγγείλουν μια έκδοση με ή χωρίς μονάδα, και μάλιστα να το προσθέσω εκ των υστέρων. Ελπίζουμε ότι το PS5 Pro θα κληρονομήσει αυτή τη σπονδυλωτή, η οποία είναι τουλάχιστον πρακτική.

Τι αυξάνει η απόδοση για το PS5 Pro;

Ποιος λέει ότι το μοντέλο Pro σημαίνει γενικά αυξημένη απόδοση και αυτό πιθανότατα θα συμβεί και στο PS5 Pro. Μετά τις πρώτες διαρροές από τον Moore’s Law is Dead, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν γρήγορα από τον Tom Henderson του Insider Gaming, ήταν ο Richard Leadbetter του Digital Foundry που ήρθε να επιβεβαιώσει τι να περιμένουμε από το τεχνικό φύλλο της κονσόλας. Σύμφωνα με το Digital Foundry, Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών της Sony έχουν ήδη λάβει τεκμηρίωση που περιγράφει λεπτομερώς το τεχνικό φύλλο του PS5 Pro.

Αν μπορούσαμε να ελπίζουμε σε έναν νέο επεξεργαστή για το PS5 Pro, όπως συνέβη με το PS4 Pro, το PS5 Pro θα χρησιμοποιήσει τελικά το ίδιο τσιπ χαραγμένο στα 6nm με το PS5 Slim. Ως υπενθύμιση, αυτό είναι ένα προσαρμοσμένο τσιπ που χρησιμοποιεί τοΑρχιτεκτονική AMD Zen 2.

ps5ps5
Πιστώσεις: 123rf

Ωστόσο, η Sony θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται αυτή τη νέα γενιά αυξήστε τη συχνότητα του επεξεργαστή κατά περίπου 10%. Το τελευταίο θα έπρεπε να είναι χρονισμένο στα 3,85 GHz, σε σύγκριση με τα 3,5 GHz στο PS5. Αυτή η αύξηση θα ανάγκαζε τη Sony να μειώσει την ταχύτητα της GPU κατά 1,5%, με αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσης κατά 1%, αλλά ευτυχώς αυτό δεν σημαίνει ότι το PS5 Pro θα είναι λιγότερο γρήγορο όσον αφορά τα γραφικά.

Πράγματι, η Sony χρησιμοποιεί μια ολοκαίνουργια GPU που προσφέρει 60 υπολογιστικές μονάδες, σε σύγκριση με «μόνο» 36 για το PS5. Το τσιπ γραφικών θα επέτρεπε στο PS5 Pro να επιτύχει υπολογιστική απόδοση 33,5 TFLOPS, πολύ μακριά από τα 10,23 TFLOPS του PS5 (το Xbox Series X είναι στα 12 FLOPS). Ωστόσο, Αυτό δεν σημαίνει ότι το μηχάνημα θα είναι 3 φορές πιο ισχυρό.

Η GPU του PS5 Pro αυτή τη φορά χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική RDNA 3 της AMD, και η μέθοδος υπολογισμού του Teraflops δεν είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη αρχιτεκτονική RDNA 2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Sony στους προγραμματιστές, θα έπρεπε πραγματικά να περιμένουμε μια αύξηση 45% στην απόδοση στο παιχνίδι. Το εύρος ζώνης μνήμης θα είχε επίσης βελτιωθεί για να επιτευχθεί αυτό το κέρδος απόδοσης. Το PS5 θα βασιζόταν σε 16 GB GDDR6 VRAM στα 18 Gb/s, σε σύγκριση με 14 Gb/s προηγουμένως, σημειώνοντας αύξηση 28%.

Μονάδα δίσκου PS5Μονάδα δίσκου PS5
Συντελεστές: Unsplash

Το PS5 Pro δεν θα επωφεληθεί μόνο από μια ταχύτερη CPU και GPU, καθώς η Sony θα είχε εξοπλίσει επίσης την κονσόλα μεπιο γρήγορο SSD. Στο εσωτερικό θα βρίσκαμε 1TB flash αποθήκευσης που μπορεί να φτάσει σε θεωρητικές ταχύτητες 576 GB/s, πολύ περισσότερες από τα 448 GB/s του PS5.

Η Sony θα είχε επίσης ωφεληθεί από αυτή τη νέα έκδοση βελτιώστε τη μηχανή ήχου της κονσόλας. Λέγεται ότι είναι 35% ταχύτερο από αυτό του PS5, καθιστώντας ευκολότερη την επεξεργασία βαριών εργασιών υπολογιστών όπως η αντήχηση συνέλιξης και οι γρήγοροι μετασχηματισμοί Fourier (FFT) και αντίστροφοι (IFFT).

Τέλος, σημειώνουμε η άφιξη μιας τεχνολογίας που υπάρχει ήδη στη σειρά Xbox της Microsoft, που ονομάζεται VRS, για “σκίαση μεταβλητού ρυθμού”. Αυτή η σκίαση μεταβλητού ρυθμού στα γαλλικά θα υποβληθεί σε επεξεργασία απευθείας από τη GPU και θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να ελέγχουν καλύτερα την απόδοση των μεμονωμένων pixel που συνθέτουν μια εικόνα. Αυτό θα τους επιτρέψει να εστιάσουν σε πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της εικόνας υψηλής ανάλυσης, η οποία, όπως εξηγεί ο Phil Spencer, ” μπορεί να οδηγήσει σε πιο σταθερούς ρυθμούς ανανέωσης και υψηλότερη ευκρίνεια χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα της τελικής εικόνας “. Με άλλα λόγια, το PS5 Pro θα μπορεί να εστιάσει τους πόρους του σε ορισμένα μέρη των εικόνων, παρά σε ολόκληρη τη σκηνή.

Το PS5 Pro θα διαθέτει ανίχνευση ακτίνων

Το PS5 εισήγαγε το ray-tracing, αυτή την τεχνολογία απόδοσης που προσομοιώνει τη φυσική συμπεριφορά του φωτός για να παράγει πολύ ρεαλιστικά οπτικά εφέ. Υπολογίζει το χρώμα των pixel ανιχνεύοντας τη διαδρομή που θα ακολουθούσε το φως εάν ταξίδευε από το μάτι του θεατή μέσα από την τρισδιάστατη εικονική σκηνή. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία πολύπλοκων εφέ φωτισμού, συμπεριλαμβανομένων απαλών σκιών, αντανακλάσεων, διαθλάσεων και αποφράξεων περιβάλλοντος που ενισχύουν τη βύθιση του παίκτη.

Η Sony ισχυρίζεται ότι ανάλογα με τον φόρτο εργασίας, η απόδοση ανίχνευσης ακτίνων Το νέο PS5 Pro θα είναι δύο φορές πιο γρήγορο από το PS5, αλλά με πολλαπλασιαστές 3x και 4x σε ορισμένα σενάρια.

Ένα τέτοιο άλμα στην απόδοση θα αποδοθεί ιδιαίτερα στην αύξηση του αριθμού των υπολογιστικών μονάδων, αλλά και στην αύξηση του μεγέθους της ίδιας της GPU. Ωστόσο, ορισμένες διαρροές αναφέρουν την άφιξη αποκλειστικών τεχνολογιών που δανείστηκαν από την αρχιτεκτονική RDNA 4, οι οποίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε άλλες κάρτες γραφικών AMD.

Τι είναι το PSSR, το νέο AI του PS5 Pro;

Εάν τα κέρδη στη CPU και την GPU είναι ενδιαφέροντα, αυτό δεν θα ήταν το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό του PS5 Pro. Η Sony σίγουρα δεν θα έχανε το τρένο AI και να εξοπλίσει το PS5 Pro με τεχνολογία αναβάθμισης που βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση. Μάλλον θα το διαχειριστεί ένα νέο εσωτερικό τσιπ ενσωματωμένο στην GPUαφιερωμένο στη μηχανική μάθηση.

Ονόματι PlayStation Spectral Resolution (PSSR), αυτή η τεχνολογία θα ήταν παρόμοια με άλλες λύσεις που υπάρχουν ήδη στην αγορά, όπως το DLSS της Nvidia. Σύμφωνα με έγγραφα που παρασχέθηκαν στους προγραμματιστές, ένα παιχνίδι που αποδίδεται εσωτερικά στα 1080p μπορεί να μετατραπεί σε μια πειστική εικόνα 4K σε δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό ισοδύναμο με μια παρόμοια εργασία που έχει αναλάβει το FSR2 της AMD. Ανάλογα με τον στόχο απόδοσης, αυτά τα 2 ms ποικίλλουν σε σημασία.

Οι διαρροές ανακοινώνουν ότι αυτό το εσωτερικό DLSS θα επιτρέψει σε ορισμένα παιχνίδια να φτάσουν τα 120 FPS σε ανάλυση 4K, ακόμη και ότι θα είναι την ευκαιρία για τους προγραμματιστές να προσφέρουν τίτλους σε 8K στα 30 FPSαλλά προς το παρόν αυτό πρέπει να λαμβάνεται με λίγο αλάτι.

Η Sony φέρεται να έχει πει στους προγραμματιστές ένα αποτύπωμα μνήμης 250 MB και ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να υποστηριχθεί σε οποιοδήποτε υπάρχον παιχνίδι PlayStation. Θα μπορούσαν επομένως να επωφεληθούν από βελτιώσεις στο μέλλον για να λειτουργούν με υψηλότερη ευκρίνεια ή με καλύτερο ρυθμό ανανέωσης στο PS5 Pro.

Θα φαίνονται καλύτερα τα παιχνίδια στο PS5 Pro;

Με τη βελτίωση της απόδοσης του PS5 Pro, σε συνδυασμό με την έλευση της τεχνολογίας PSSR, μπορούμε λογικά να αναμένετε ορισμένα παιχνίδια να φαίνονται καλύτερα στη νέα κονσόλα. Προφανώς, το PS5 Pro θα είναι συμβατό με όλα τα παιχνίδια PS5έτσι δεν θα χρειαστεί να τα αγοράσετε ξανά.

Η Digital Foundry ανακοινώνει πάνω από όλα ότι χάρη στην αύξηση της συχνότητας της CPU, τα παιχνίδια θα είναι πιο σταθερά. Επομένως, οι πτώσεις καρέ θα είναι πιο σπάνιες, κάτι που αναμφίβολα θα βελτιώσει τη συνολική εμπειρία στους πιο απαιτητικούς τίτλους.

Το μαθαίνουμε και αυτό οι προγραμματιστές θα έχουν πλέον πρόσβαση στα 13,7 GB της VRAM 16 GB του PS5 Pro. Αυτό είναι 1,2 GB επιπλέον μνήμης σε σύγκριση με το PS5. Αυτά τα πρόσθετα megabyte θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει από το PSSR και τον βελτιωμένο υπολογισμό ανίχνευσης ακτίνων, αλλά θα μπορούσαν επίσης να δώσουν στους προγραμματιστές λίγη περισσότερη ευελιξία για τη βελτίωση της απόδοσης ορισμένων παιχνιδιών.

Θα έχει το PS5 Pro νέο χειριστήριο;

Σε αντίθεση με την επόμενη σειρά Xbox

διπλό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θερμότηταςδιπλό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θερμότητας
Πιστώσεις: 123RF

Η Sony είχε ήδη κυκλοφορήσει διακριτικά ένα νέο DualSense V2 στις αρχές του 2024 με διάφορες βελτιώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την αυτονομία, επομένως αναμένουμε να είναι αυτό που περιλαμβάνεται στο PS5 Pro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *