τι είναι και πώς να αποκτήσετε πρόσβαση

Η μετάβαση στο σκοτεινό ιστό δεν είναι μια πολύ περίπλοκη λειτουργία, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρούμε τις κρυφές τοποθεσίες που μας ενδιαφέρουν. Καταλόγους διευθύνσεων VPN, Tor, .onion, σας δίνουμε τα βασικά για να ξεκινήσετε καλά την εμπειρία σας στον σκοτεινό ιστό.

σκοτεινός ιστός

Ο σκοτεινός ιστός είναι η πηγή πολλών φαντασιώσεων. Πρέπει να ειπωθεί ότι παρέχει πρόσβαση σε ένα κρυφό τμήμα του Διαδικτύου που δεν είναι διαθέσιμο από τα τρέχοντα εργαλεία, γεγονός που συμβάλλει στο να γίνει μυστηριώδες και να τροφοδοτήσει λίγο πολύ τις αληθινές πεποιθήσεις για αυτό. Συχνά μιλάμε για αυτό αρνητικά, στο πλαίσιο παράνομων δραστηριοτήτων. Αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο από αυτό.

Τι είναι ο σκοτεινός ιστός, είναι επικίνδυνος και πώς να φτάσετε εκεί: όλα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία θα δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι ο σκοτεινός ιστός;

Αισθάνεστε ότι έχετε πρόσβαση σε ό,τι είναι δυνατό μόλις ανοίξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης και μεταβείτε σε μια μηχανή αναζήτησης; Λοιπόν, απλά να ξέρεις ότι ξύνεις μόνο την επιφάνεια. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 10% του Ιστού είναι ανοιχτό, ενώ όλα τα άλλα είναι κρυφά. Αυτό το ορατό μέρος του Διαδικτύου ονομάζεται το επιφάνεια ιστούκαι αποτελείται από ιστότοπους στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας: διαδικτυακός τύπος, κοινωνικά δίκτυα, δημόσιοι ιστότοποι… με λίγα λόγια, όλα όσα είναι διαθέσιμα μέσω ενός απλού ερωτήματος στο Google, Qwant, DuckDuckGo (η 2η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης). πριν στο Android μετά το Google) ή οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης.ΧάκερΧάκερ

Τότε βρίσκουμε αυτό που ονομάζεται το βαθύς ιστός, τον βαθύ ιστό, ο οποίος αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 90%) του περιεχομένου που διατίθεται στο Διαδίκτυο. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτά τα περιεχόμενα με ένα απλό ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης, επειδή δεν ευρετηριάζονται από αυτές. Αυτές είναι συχνά ιδιωτικές πληροφορίες και βάσεις δεδομένων που πρέπει να συμβουλεύονται μόνο συγκεκριμένα άτομα: επαγγελματικά ενδοδίκτυα, προσωπικά ιατρικά αρχεία, εταιρικά δεδομένα, πανεπιστήμια, δημόσιες διοικήσεις, κρατικές υπηρεσίες κ.λπ. Πρέπει να γνωρίζετε τις διευθύνσεις, την ακριβή διεύθυνση URL αυτών των ιστότοπων για πρόσβαση τους. Μπορούν επίσης να προστατεύονται με κωδικούς πρόσβασης.

Τέλος, το τελευταίο στρώμα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει πιο συγκεκριμένα εδώ: το σκοτεινός ιστός. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα μικρό τμήμα του βαθύ ιστού, αλλά έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση, γιατί σε αντίθεση με το deep web, χρειάζεστε ένα ειδικό πρόγραμμα περιήγησης για να μεταβείτε σε έναν ιστότοπο που είναι κρυμμένος στον σκοτεινό ιστό. Το πιο γνωστό είναι αναμφίβολα Βραχώδης κορυφή. Οι διευθύνσεις URL των σκοτεινών ιστοσελίδων μπορούν να αλλάζουν τακτικά προκειμένου να αποφεύγεται η παρακολούθηση και είναι πολύ διαφορετικές από τις διευθύνσεις URL με τις οποίες έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε. Γενικά αποτελούνται από ένα μείγμα γραμμάτων και αριθμών που δημιουργούνται τυχαία, με ένα επίθημα στο τέλος διαφορετικό από τα παραδοσιακά .fr, .com, .net ή .org στα οποία έχουμε συνηθίσει. Στο Tor, οι ιστότοποι τελειώνουν με .onion για παράδειγμα.

σκοτεινός ιστόςσκοτεινός ιστός

Για να συμβολίσουμε και απλά να συνθέσουμε αυτό που αντιπροσωπεύουν αυτά τα τρία συστατικά του ιστού, χρησιμοποιούμε γενικά τη μεταφορά του παγόβουνου. Ο επιφανειακός ιστός είναι η κορυφή του παγόβουνου, ενώ ο βαθύς ιστός είναι το βυθισμένο τμήμα του παγόβουνου. Ο σκοτεινός ιστός είναι η βαθύτερη ζώνη αυτού του βυθισμένου τμήματος. Στην ίδια γραμμή, το Tor είναι στην πραγματικότητα σύντομο Το Onion Routerαναφορά στα διαφορετικά στρώματα που μπορεί να έχει ο ιστός, όπως ένα κρεμμύδι.

Διαβάστε επίσης: Τα δεδομένα 73 εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου πωλούνται στον σκοτεινό ιστό

Γιατί να πάτε στον σκοτεινό ιστό;

Λόγω της απουσίας ελέγχου και της δυνατότητας περιηγηθείτε ανώνυμα, ο σκοτεινός ιστός φιλοξενεί αναπόφευκτα έναν μεγάλο αριθμό παράνομων δραστηριοτήτων. Αλλά χρησιμοποιείται επίσης από πολιτικούς αντιφρονούντες ή διωκόμενους πληθυσμούς για να ανταλλάσσουν χωρίς φόβο ότι θα εντοπιστούν. Ο σκοτεινός ιστός σάς επιτρέπει να προστατεύεστε από τα μέτρα επιτήρησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές σε χώρες όπου άτομα στοχοποιούνται για τις πολιτικές τους ιδέες, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τη θρησκεία τους κ.λπ.ΧάκερΧάκερ

Ο σκοτεινός ιστός είναι επίσης ένα εργαλείο που επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι συνήθως απρόσιτες ή σε παράκαμψη της κυβερνητικής λογοκρισίας. Αρχικά, το έργο Tor δημιουργήθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών και κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των πόρων του, έχοντας παράλληλα μια ασφαλή γραμμή επικοινωνίας.

Τελευταίο σημείο, ο σκοτεινός ιστός μπορεί να είναι χρήσιμος προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες δύσκολα προσβάσιμη διαφορετικά και ανώνυμα.

Είναι ο σκοτεινός ιστός παράνομος;

Δεν διακινδυνεύετε τίποτα πηγαίνοντας στον σκοτεινό ιστό ή χρησιμοποιώντας Tor από την άποψη του νόμου, είναι απολύτως νομικός να καταφύγει στο ένα ή στο άλλο. Φυσικά, θα υπόκειστε στους τοπικούς νόμους εάν αποφασίσετε να παραβιάσετε το νόμο και να εμπλακείτε σε παράνομη δραστηριότητα στον σκοτεινό ιστό, όπως ακριβώς θα κάνατε και στον επιφανειακό ιστό. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από το για ποιο σκοπό το χρησιμοποιείτε, αλλά από μόνο του, μπορείτε σίγουρα να μεταβείτε στον σκοτεινό ιστό.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να μεταβείτε στον σκοτεινό ιστό;

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε VPN για πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση του Tor και η μετάβαση στον σκοτεινό ιστό δεν καθιστά την περιήγησή σας ανώνυμη, μπορεί να είναι εύκολο να βρείτε τη διεύθυνση IP σας και να την εντοπίσετε σε εσάς. Χρησιμοποιώντας ένα VPN, μπορείτε να εμποδίσετε τον ISP ή την κρατική υπηρεσία να σας παρακολουθεί και ακόμη και να γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε Tor. Το τελευταίο “απλώς” κρυπτογραφεί την επισκεψιμότητά σας.

καλύτερα δωρεάν vpnsκαλύτερα δωρεάν vpns

Αν θέλεις προστατεύστε το απόρρητο και την ανωνυμία σας, συνιστάται λοιπόν η χρήση VPN, για να ενεργοποιηθεί φυσικά πριν συνδεθείτε στο Tor. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να συνδεθείτε στο δίκτυο Tor από μια σύνδεση VPN παρά να συνδεθείτε σε ένα VPN από το Tor.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό;

Μπαίνουμε τώρα στην ουσία του θέματος. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα περιγράψουμε πώς μπορείτε να μεταβείτε στον σκοτεινό ιστό με μερικά απλά βήματα. Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας υπολογιστής, η χειραγώγηση είναι εφικτή σε όλους.

Συνδεθείτε σε ένα VPN

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό το βήμα είναι προαιρετικό. Ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε και την απαίτησή σας για προστασία της ανωνυμίας, εξαρτάται από εσάς εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN ή όχι. Αποφύγετε τα δωρεάν VPN, δεν είναι πραγματικά αξιόπιστα στις περισσότερες περιπτώσεις. Σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε την επιλογή μας με τα καλύτερα πληρωμένα VPN για να πάρετε μια ιδέα για τις πλατφόρμες που προσφέρουν τις πιο ενδιαφέρουσες υπηρεσίες και απόδοση.

Εκκινήστε το Tor Browser

Τώρα είναι ώρα να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό. Ξεχάστε τους Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge και την εταιρεία, κανένα από αυτά δεν είναι ενεργοποιημένο. Στην επίδειξη μας, με το Tor Browser, την πιο γνωστή λύση, θα πάμε στον σκοτεινό ιστό.

Απλώς μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο Tor Project από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης και κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη προγράμματος περιήγησης Tor» στην αρχική σελίδα για να ξεκινήσει η λήψη. Πρώτα θα σας ζητηθεί να επιλέξετε για ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να εγκαταστήσετε το Tor, με τέσσερις διαθέσιμες επιλογές: Windows, macOS, Linux και Android. Είναι επίσης δυνατή η λήψη της άλφα έκδοσης του λογισμικού αντί της σταθερής έκδοσης, αλλά προτιμήστε την τελευταία για να αποφύγετε πιθανά σφάλματα και προβλήματα απόδοσης.

κατεβάστε το torκατεβάστε το tor

Μόλις γίνει λήψη του αρχείου, ξεκινήστε την εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης όπως για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή και ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη: επιλογή γλώσσας, φάκελος εγκατάστασης… και αυτό είναι όλο. Παίζεται, μπορείτε τώρα να εκκινήσετε το Tor.

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, σας ζητείται να συνδεθείτε απευθείας ή διαμορφώστε την πλατφόρμα. Στα περισσότερα σενάρια, αρκεί η σύνδεση χωρίς να περάσετε από τη ρύθμιση. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε “Διαμόρφωση” εάν συνδέεστε από ιδιωτικό δίκτυο που απαιτεί διακομιστή μεσολάβησης ή εάν βρίσκεστε σε μια χώρα που λογοκρίνει το Tor, όπως η Κίνα, η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Στη συνέχεια, πρέπει να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις δικτύου με μη αυτόματο τρόπο.

Μόλις συνδεθείτε, έχετε πρόσβαση στη διεπαφή Tor. Εάν είστε χρήστης του Mozilla Firefox, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεστε πολύ, το Tor βασίζεται σε αυτό. Από προεπιλογή, είναι Μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo το οποίο προσφέρεται, το οποίο λειτουργεί ακριβώς όπως άλλα προγράμματα περιήγησης: δεν είναι αυτό που θα σας επιτρέψει να μεταβείτε στον σκοτεινό ιστό.

Πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό

Τώρα ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να βλέπετε κρυφούς ιστότοπους .onion που δεν είναι προσβάσιμοι εκτός από το Tor. Πρέπει να πληκτρολογήσετε την πλήρη διεύθυνση URL του ιστότοπου για να φτάσετε εκεί. Εάν δεν γνωρίζετε μια διεύθυνση URL .onion, μπορείτε να την αναζητήσετε στον ιστό ή μεταβαίνοντας σε έναν κατάλογο με σκοτεινές ιστοσελίδες. Ακολουθούν μερικά ονόματα τοποθεσιών που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα. Για ευνόητους λόγους, δεν πρόκειται να αναφέρουμε τις διευθύνσεις τους εδώ.

  • Ο Κρυφός Ιστόςένα από τα πιο γνωστά, και που μπορεί να θεωρηθεί η Wikipedia των σκοτεινών ιστοσελίδων

το κρυφό wikiτο κρυφό wiki

  • TorLinks
  • Καλώς ορίσατε στους Συνδέσμους Dark Web
  • Όχι Κακό
  • Κερί

Πρέπει φυσικά να ανοίξετε τους εν λόγω ιστότοπους από το Tor. Μην εκνευρίζεστε αν το πρόγραμμα περιήγησης είναι λίγο αργό, αυτό είναι το τίμημα που πληρώνετε για να επωφεληθείτε από μια κρυπτογραφημένη και ασφαλή σύνδεση, η οποία πρέπει να κάνει παρακάμψεις πριν φτάσετε στο σπίτι σας. Ανεξάρτητα από αυτό, τώρα έχετε όλα τα κλειδιά στο χέρι για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του σκοτεινού ιστού.

Μια τελευταία υπενθύμιση: δεν είναι όλοι οι ιστότοποι, οι υπηρεσίες και τα αρχεία που μπορείτε να βρείτε στον σκοτεινό ιστό, να είστε προσεκτικοί με το περιεχόμενο στο οποίο έχετε πρόσβαση. Και όπως στο διαδίκτυο γενικά, προσέξτε το κακόβουλο λογισμικό και μην κατεβάζετε αρχεία που δεν προέρχονται από επαληθευμένη πηγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *