Το Facebook κατασκόπευε κρυφά τις συνήθειες των χρηστών του Snapchat

Μια συνεχιζόμενη αγωγή μεταξύ της Meta και των χρηστών έφερε στο φως αρκετά απόρρητα εσωτερικά έγγραφα από το αμερικανικό κοινωνικό δίκτυο. Μαθαίνουμε συγκεκριμένα ότι το Facebook ξεκίνησε ένα μυστικό έργο το 2016, το οποίο συνίστατο στην κατασκοπεία της κίνησης του δικτύου των χρηστών του Snapchat.

κατάσκοπος του facebook
Πιστώσεις: 123RF

Έχοντας φτάσει στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το 2011, το Snapchat γρήγορα καθιερώθηκε ως η μόδα της μόδας μεταξύ των νέων. Η εφαρμογή που ιδρύθηκε συγκεκριμένα από τον Evan Spiegel είχε τεράστια επιτυχία. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, το Snapchat έγινε στόχος του Facebook, το οποίο ήταν ακόμα ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς.

Σε μια μάταιη προσπάθεια αναπαραγωγής του masterstroke, το Facebook δεν δίστασε τα τελευταία χρόνια να μιμηθεί, για να μην πω αντιγράψει, αποκλειστικά χαρακτηριστικά του Snapchat. Το 2019, το RS του Mark Zuckerberg, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε το Avatars, μια πραγματική αναπαραγωγή των Bitmojis του Snapchat. Το Facebook Messenger έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιεί εφήμερα μηνύματαή το εμπορικό σήμα της εφαρμογής μικρού φάντασμα.

Ghostbuster, το έργο του Facebook κατά του Snapchat

Ωστόσο, μια πρόσφατη αγωγή μεταξύ των χρηστών και της Meta μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Facebook για να ανταγωνιστεί αυτόν τον ανταγωνιστή. Κατά τη διάρκεια αυτής της νομικής αντιπαράθεσης, αποκαλύφθηκαν αρκετά εμπιστευτικά έγγραφα από το αμερικανικό κοινωνικό δίκτυο. Μαθαίνουμε συγκεκριμένα ότι το Facebook ξεκίνησε ένα άκρως απόρρητο έργο το 2016 το οποίο αποτελούταν από παρεμποδίζουν και αποκρυπτογραφούν την κυκλοφορία δικτύου μεταξύ των χρηστών του Snapchat και των διακομιστών της εφαρμογής.

Η ιδέα είναι να μπορείς αναλύσει τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των χρηστών. Με άλλα λόγια, κατανοήστε τι κάνει το Snapchat επιτυχημένο. Αυτό το έργο, που ονομάζεται Ghostbuster (σε αναφορά στο διάσημο λογότυπο Snapchat), βασίστηκε σε τεχνολογία που σχεδιάστηκε ειδικά από μηχανικούς του Facebook για να παρακάμψει τους μηχανισμούς κρυπτογράφησης του Snapchat, αλλά και του Amazon ή του YouTube.

Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια ερώτηση σχετικά με το Snapchat, η απάντηση είναι συνήθως ότι επειδή η επισκεψιμότητά του είναι κρυπτογραφημένη, δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία σε αυτό. έγραψε ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, σε ένα email με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2016 και δημοσιεύτηκε ως μέρος της αγωγής. “Δεδομένου του πόσο γρήγορα αναπτύσσονται, φαίνεται σημαντικό να βρεθεί ένας νέος τρόπος για να αποκτήσετε αξιόπιστα αναλυτικά στοιχεία για αυτά. Ίσως χρειαστεί να δημιουργήσουμε πίνακες ή να γράψουμε προσαρμοσμένο λογισμικό. Θα πρέπει να καταλάβετε πώς να το κάνετε αυτό», πρότεινε ο δισεκατομμυριούχος.

Διαβάστε επίσης: Το Snapchat καταγγέλλει τις τακτικές του Facebook και του Instagram να συντρίψουν τον ανταγωνισμό

Onano, Δωρεάν VPN και Εργαλείο κατασκοπείας

Για να γίνει αυτό, οι μηχανικοί του Facebook εκμεταλλεύτηκαν το Onavo, μια δωρεάν υπηρεσία VPN που απέκτησε η εταιρεία το 2013. Κατηγορούμενος τακτικά ως εργαλείο αφιερωμένο στην εξόρυξη δεδομένων, το Facebook έκλεισε τελικά το Onavo μετά τη δημοσίευση το 2019 μιας δημοσιογραφικής έρευνας που αποδεικνύει ότι το κοινωνικό δίκτυο είχε πληρώσει εφήβους για να χρησιμοποιήσουν το Onavo. Αυτό επέτρεψε στο Facebook να κατασκοπεύει την περιήγηση αυτών των νεαρών χρηστών.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, οι ομάδες της Onavo ανέπτυξαν κιτ κατόπιν αιτήματος του Zuckerberg το 2016 που μπορούν να εγκατασταθούν σε Android και iOS για υποκλοπή κίνησης από συγκεκριμένους υποτομείς, και επιτρέψτε τους να διαβάσουν αυτό που διαφορετικά θα ήταν κρυπτογραφημένη κίνηση. Μέσα στο Facebook, αρκετά στελέχη είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με το έργο Ghostbuster. Αυτή ήταν κυρίως η περίπτωση του Jay Parikh, πρώην επικεφαλής της μηχανικής υποδομής του Facebook, και του Pedro Canahuati, μηχανικού ασφαλείας.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλό επιχείρημα για το γιατί αυτό είναι αποδεκτό. Κανένας επαγγελματίας ασφαλείας δεν αισθάνεται άνετα με αυτό, ανεξάρτητα από το πόση συγκατάθεση λαμβάνουμε από το ευρύ κοινό. Το ευρύ κοινό απλά δεν ξέρει πώς λειτουργεί. κατήγγειλε τον κ. Καναχουάτι σε email που περιλαμβάνεται στα δικαστικά έγγραφα.

Πηγή: TechCrunch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *