υπολογίσαμε τι μπορούμε να κάνουμε με 3 GB την εβδομάδα και είναι γελοίο

Μια στήλη που δημοσιεύτηκε χθες στη Le Figaro βύθισε τους χρήστες του Διαδικτύου σε ένα μείγμα έκπληξης και ιλαρότητας. Ο Najat Vallaud-Belkacem, πρώην Υπουργός Εθνικής Παιδείας, προτείνει να «εξαργυρωθεί το Διαδίκτυο» με ρυθμό… 3 GB την εβδομάδα. Από περιέργεια, θέλαμε να ελέγξουμε τι είναι δυνατόν να κάνουμε με έναν τόσο μικρό φάκελο. Απίστευτο αλλά αληθινό: όχι πολύ.

κουτί internet

Τι θα γινόταν αν ρυθμίζαμε τη χρήση του Διαδικτύου; Αυτή είναι η παράλογη, αλλά όχι λιγότερο πραγματική, ιδέα του Najat Vallaud-Belkacem, πρώην Υπουργού Εθνικής Παιδείας. Σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε χθες στη Le Figaro, κάνει μια απλή ερώτηση: «Χρειαζόμαστε τόσο πολύ Διαδίκτυο;» “. Από πολλές απόψεις, η απάντηση είναι προφανής. Η Najat Vallaud-Belkacem το παραδέχεται και η ίδια: δεν μπορεί παρά να ρίξει μια τελευταία ματιά στα κοινωνικά της δίκτυα πριν κοιμηθεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός προτείνει τη «μερίδα του Διαδικτύου». Κατανοήστε την επιβολή ποσόστωσης κατανάλωσης δεδομένων σε κάθε Γάλλο, το οποίο, μόλις επιτευχθεί, θα διακόψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Κάπως όπως όταν ήσουν παιδί και οι γονείς σου έκοψαν την οθόνη και σου ζητούσαν να κοιμηθείς. Είναι όμως πάνω από όλα το όριο που προτείνει ο πρώην υπουργός που σηκώνει τα φρύδια. Στην πραγματικότητα, αυτό μιλάει μόνο για 3 GB την εβδομάδα.

Για το ίδιο θέμα — Κυκλοφορία στο Διαδίκτυο: οι Γάλλοι φορείς εκμετάλλευσης το θέλουν και με τους δύο τρόπους

Γιατί ο Najat Vallaud-Belkacem θέλει να μεριμνήσει το Διαδίκτυο σε 3 GB την εβδομάδα;

Το αναπόφευκτο έχει προφανώς συμβεί: όλοι έχουν κάνει γνωστό, με περισσότερη ή λιγότερη διπλωματία, ότι είναι απλώς αδύνατο αυτές τις μέρες να περιοριστείς σε μόνο 3 GB Internet την εβδομάδα. Ωστόσο, η Najat Vallaud-Belkacem διαβεβαιώνει ότι οι παρατηρήσεις της κάθε άλλο παρά αντιδραστικές είναι. Αν και αυτό απαιτεί «Κλείσε τις οθόνες μας» Για «άρχισα να ζεις ξανά» υπερασπίζεται σώμα και ψυχή ένα προοδευτικό όραμα.

Πράγματι, το υποστηρίζει ο πρώην υπουργός «Όλα τα κύρια θέματα, η οικολογία, οι διακρίσεις, οι ανισότητες, η παρενόχληση, η εκπαίδευση, η γνώση και οι πολιτισμοί, συνδέονται με το Διαδίκτυο. » Είναι δύσκολο να του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος σε αυτό το σημείο, καθώς το Διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Καλώς ή κακώς: Η Najat Vallaud-Belkacem συζητά την τοξικότητα των διαδικτυακών κοινοτήτων, τον κίνδυνο για τις νεαρές γυναίκες να πέσουν θύματα πορνογραφικών deepfakes, τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα, την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο… Δεν λείπουν οι καταχρήσεις. Για να μην αναφέρουμε την πραγματική οικολογική πρόκληση που θέτουν τα κέντρα δεδομένων, τα οποία χρειάζονται μια αστρονομική ποσότητα νερού για να λειτουργήσουν.

πλανήτης-διαδίκτυοπλανήτης-διαδίκτυο
Πίστωση: 123rf

Προφανώς, η παρατήρηση δεν είναι χωρίς νόημα. Ωστόσο, μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη χρησιμότητα του προτεινόμενου μέτρου από τη μία πλευρά – ο Najat Vallaud-Belkacem δεν ξεγελιέται: «Η τροφοδοσία του Διαδικτύου δεν θα εξαφανίσει όλα τα προβλήματα», παραδέχεται. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης καλό να αναρωτηθούμε εάν μια τέτοια δραστική ποσόστωση είναι πραγματικά εφικτή, ενώ η κίνηση στη Γαλλία συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται να πολλαπλασιαστεί κατά 5 έως το 2030.

Τι μπορείτε να κάνετε με 3 GB Internet την εβδομάδα;

Θέλαμε λοιπόν να ελέγξουμε τι μπορούν να κάνουν τα 3 GB Διαδικτύου την εβδομάδα το 2024. Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, της ροής 4K και των παιχνιδιών cloud, είναι πραγματικά λογικό να ζητήσουμε από τους Γάλλους να το περιορίσουν σε ένα τόσο μικρό φάκελο; Εξαρτάται. Εάν είστε έτοιμοι να βάλετε τέλος στην καθημερινή σας χρήση — ή να περιοριστείτε σε συνεδρίες λίγων λεπτών την ημέρα — τότε ναι, είναι δυνατό.

Ροή

Πιστώσεις: 123RF

Ας ξεκινήσουμε με το μεγάλο μέρος: σε τελική ανάλυση, το Netflix καταλαμβάνει αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο επισκεψιμότητας στη Γαλλία. Και για καλό λόγο, δεν μπορούσατε να παρακολουθήσετε ούτε μια ώρα περιεχομένου σε 4K στην πλατφόρμα, καθώς αυτό ισοδυναμεί με 7 GB δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξετε τη χαμηλότερη ποιότητα βίντεο, θα μπορείτε να απολαύσετε 10 ώρες περιεχομένου την εβδομάδα. Δεν είναι τόσο άσχημα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν βρίσκονται όλες οι πλατφόρμες στο ίδιο σκάφος.

Όταν πρόκειται για ροή μουσικής, το Spotify καταναλώνει περίπου 150 MB δεδομένων ανά ώρα στη μέγιστη ποιότητα. Με ρυθμό 30 GB την εβδομάδα, αυτό αντιπροσωπεύει έως και 80 ώρες ακρόασης το μήνα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα κάνεις μόνο αυτό.

Κοινωνικά δίκτυα

Τικ ΤοκΤικ Τοκ
Πηγή: 123rf

Είτε σε smartphone είτε σε υπολογιστή, τα κοινωνικά δίκτυα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο Διαδίκτυο. Αλλά δεν καταναλώνουν όλοι τον ίδιο όγκο δεδομένων. Έτσι, σύμφωνα με μια ιδέα του IMEC, το TikTok είναι αναπάντεχα το πιο άπληστο από αυτά. Η κινεζική πλατφόρμα που βασίζεται σε βίντεο 840 MB ανά ώρα. Έτσι θα μπορούσατε να ξοδέψετε μόλις περισσότερα από 3 ώρες την εβδομάδα.

Η παρατήρηση είναι πιο ήπια από την πλευρά του Instagram και του Facebook, που μόνο καταναλώνει 100 MB ανά ώρα κατά μέσο όρο. Αυτό θα επέτρεπε περίπου 90 ώρες το μήνα, αν και αυτός ο αριθμός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρακολουθήσετε μερικά ακόμη βίντεο ή να στείλετε αρχεία με μήνυμα για να εκτοξευθεί ο αριθμός αυτός. Ο καλύτερος μαθητής σε αυτήν την κατηγορία θα ήταν τότε ο Χ (Twitter), κυρίως με κείμενο.

Παιχνίδι

gaming-fnacgaming-fnac

Το ερώτημα είναι αμέσως πολύ πιο ακανθώδες για τους παίκτες. Ας το πούμε εξαρχής, με τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε πλήρως την άυλη αγορά. Σε μια εποχή που τα παιχνίδια μας ζυγίζουν αρκετές δεκάδες gigabyte, θα ήταν απλά αδύνατο να τα κατεβάσουμε με μόνο 3 GB την εβδομάδα.

Τι γίνεται με το cloud gaming; Εδώ πάλι, θα πρέπει να ξεχάσουμε. Κατά μέσο όρο, μπορούμε να υπολογίζουμε σε κατανάλωση 10 GB ανά ώρα για ένα παιχνίδι σε Full HD και 60 FPS. Ελπίζουμε να σας αρέσουν οι σύντομες συνεδρίες.

Η σωτηρία βρίσκεται στο online multiplayer. Πράγματι, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, το τελευταίο είναι σχετικά μη απαιτητικό. μετρώ 60 MB ανά ώρα για το GTA Online, 45 MB ανά ώρα για το League of Legends ή 100 MB ανά ώρα για το Fortnite. Θα έχετε λοιπόν αρκετές ώρες παιχνιδιού μπροστά σας με μερίδα 3 GB την εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα διαδικτυακά παιχνίδια δεν προσφέρουν φυσική έκδοση.

Τηλεργασία

τηλεργασίατηλεργασία
Συντελεστές: Pixabay

Στην πραγματικότητα, θα ήταν ακόμη και δύσκολο να εργαστείς από το σπίτι σε αυτές τις συνθήκες. Στην πραγματικότητα, θα χρειαστούν μόνο μερικές συναντήσεις τηλεδιάσκεψης για να γονατίσετε το όριο δεδομένων σας. Σύμφωνα με το Zoom, μια ομαδική κλήση διάρκειας μιας ώρας καταναλώνει μεταξύ 810 MB και 2,4 GB των δεδομένων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να το κρατήσουμε σύντομο και να περιορίσουμε τις αλληλεπιδράσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τα εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο να ανεβάσετε αρχεία που είναι πολύ μεγάλα στο Google Drive ή να στείλετε ένα απαιτητικό WeTransfer στους πελάτες σας. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, ο Najat Vallaud-Belkacem παραδέχεται ότι θα ήταν της μόδας να χορηγηθεί εξαίρεση για τις επιχειρήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *