PC

φθηνότερη εξαιρετικά απόδοση, ο νικητήριος συνδυασμός

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, το RTX 4080 αποκτά μια SUPER έκδοση. Αλλά τι πραγματικά φέρνει νέο σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο; Το πλήρες τεστ μας.

RTX

Ο κλασικός κύκλος στη βιομηχανία τσιπ είναι αρκετά απλός στην κατανόηση. Όταν μια νέα γενιά έρχεται στην αγορά, ο ιδρυτής εξακολουθεί να αγωνίζεται να την παράγει. Αλλά σιγά σιγά, η διαδικασία του βελτιώνεται και η απόδοση παραγωγής μόνο αυξάνεται. Έτσι, στο τέλος της γενιάς μιας κάρτας γραφικών, βρίσκουμε όλο και πιο ισχυρά μοντέλα σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές: η παραγωγή βελτιώνεται, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα κέρδη από όλες τις πλευρές για όλους. . Και είναι γεγονός που εξηγεί την άφιξη αυτού του νέου RTX 4080 SUPER.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Nvidia Το GeForce RTX 4080 SUPER είναι διαθέσιμο στη Γαλλία από τις 31 Ιανουαρίου 2024, στη συνιστώμενη τιμή του 1.109 ευρώ. Εδώ δοκιμάζουμε την Founder’s Edition, που παράγεται απευθείας από την Nvidia, αλλά πολλοί άλλοι κατασκευαστές όπως η MSI, η Asus και η Gigabyte προσφέρουν επίσης τις κάρτες γραφικών τους.

RTX RTX

Να θυμάστε ότι εκτός από τα overclocked μοντέλα, η διαφορά μεταξύ μιας Founder’s Edition και μιας κανονικής κάρτας φαίνεται ως προς την ποιότητα παραγωγής και τα σχετικά μπόνους. Ορισμένες κάρτες θα προσφέρουν διαφορετικό σχέδιοιδίως με προσαρμόσιμα LED ή τρεις ανεμιστήρες, αλλά η αναμενόμενη απόδοση θα παραμείνει η ίδια.

Όσον αφορά το RTX 4080 SUPER, η κυκλοφορία του είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος να μειώσει τις τιμές της κάρτας γραφικών της για την Nvidia. Στα 1109 ευρώ πωλείται 360 ευρώ φθηνότερα από το πρώτο μοντέλο το οποίο αντικαθιστά πλήρως.

Τεχνικό δελτίο

Ακολουθεί το τεχνικό δελτίο της κάρτας της ημέρας. Σημειώστε ότι η κατανάλωσή του παραμένει ίδια. Η Nvidia εξακολουθεί να συνιστά τροφοδοτικό 750 watt για να λειτουργήσει.

NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER
GPU (αρχιτεκτονική) 103 300 μ.Χ
Λεπτότητα χάραξης 4 nm
CUDA καρδιές 10 2040
Shader Flops 52 TFLOPS
RT Flops 121 TFLOPS
Τενσόρ Flops 836 ΤΟΠ
Μνήμη GDDR 16 GB GDDR6X
Λεωφορείο μνήμης 256-bit
Ημερομηνία κυκλοφορίας 31 Ιανουαρίου 2024

Ακολουθεί η διαμόρφωσή μας για τη δοκιμή αυτού του RTX 4080 SUPER:

 • Θήκη: Corsair A4000D Airflow
 • Οθόνη: ROG Strix XG27UQR
 • Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 7950X
 • Ψύξη: ROG Ryujin II 360
 • Μητρική πλακέτα: ROG Strix X670E-F Gaming WiFi
 • RAM: 32 GB DDR5-6000 XPG Launch RGB
 • Τροφοδοτικό: ROG Thor 1000W Platinum II
 • SSD: Western Digital BLACK SN850X 1 TB

RTXRTX

Η περίπτωση της οικογένειας ΣΟΥΠΕΡ

Αυτό Η νέα οικογένεια SUPER είναι λίγο ξεχωριστή. Η γενιά Ada Lovelace, που κυκλοφόρησε στην αγορά στα τέλη του 2022, ήταν η ευκαιρία να ανακαλύψει μια πράσινη ομάδα ικανή να παρέχει τεράστια ποσότητα ισχύος, ενώ μειώνει σημαντικά τη γενική κατανάλωση των καρτών της. Μερικές φορές 100 W λιγότερο!

Αλλά εκεί : η γενιά 40 υποβλήθηκε επίσης σε αρκετά καλό ανταγωνισμό από την κόκκινη ομάδα (AMD), ιδιαίτερα στην αγορά της μεσαίας κατηγορίας. Θα σημειώσουμε ιδιαίτερα τα 7700 XT και 7800 Το Frame Generation του FSR3, που κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, ήταν επίσης κατώτερο όσον αφορά την απόδοση του DLSS 3 της Nvidia, το οποίο επίσης εκμεταλλεύτηκε την ηρεμία για να αποκαλύψει το DLSS 3.5 και την τεχνολογία του Ray Reconstruction, που σήμερα αναγνωρίζεται ως το καλύτερο denoizer στην αγορά για ray ιχνηλασία.

Διαβάστε επίσης – DLSS: κατανοήστε τα πάντα για την τεχνολογία Nvidia που φέρνει επανάσταση στα βιντεοπαιχνίδια

Η οικογένεια SUPER, που γεννήθηκε από τη μεγαλύτερη μαεστρία του χυτηρίου στις μάρκες του, έχει λοιπόν δύο στόχους: επαναφέρουν τον ανταγωνισμό υπέρ της Nvidia, αλλά και κάνουν τις τεχνολογίες της πιο προσιτές. Αυτό μπορέσαμε να το δούμε ιδιαίτερα στο RTX 4070 SUPER, το οποίο αντιστάθμισε τη μικρή καθυστέρηση που είχε στο ράστερ, ενώ πρόσφερε καλύτερη απόδοση στην ανίχνευση ακτίνων. Το RTX 4070 Ti SUPER και το RTX 4080 SUPER, από την άλλη, έχουν διαφορετικό σκοπό, αφού αντικαθιστούν τις προηγούμενες κάρτες.

Αμετάβλητο σχέδιο, και ευτυχώς

Η Founder’s Edition του RTX 4080 SUPER που δοκιμάζουμε δεν αλλάζει πολύ στη φόρμουλα. Έχουμε ακόμα το δικαίωμα σε μια κάρτα γραφικών που σχηματίζεται σε ένα μεγάλο μπλοκ, και αυτό το σχέδιο με δύο οπαδούς (ο ένας βρίσκεται στην κορυφή, ο άλλος στο κάτω μέρος) που έχει γίνει υπογραφή της πράσινης ομάδας. Ο χάρτης είναι ακόμα τεράστιος: 304 cm σε μήκος και 13,7 cm σε πλάτος, για 3 θέσεις κατοχής. Τίποτα περίεργο εκεί.

Πρέπει για άλλη μια φορά να βασιστούμε η υποδοχή τροφοδοσίας PCIe Gen 5 που σας επιτρέπει να φτάσετε τα 450w, ή τον παρεχόμενο προσαρμογέα για τη σύνδεση καλωδίων PCIe 3 x 8 ακίδων. Το τελευταίο παραμένει ένα από τα αδύναμα σημεία της διαμόρφωσης, καθώς εξακολουθεί να μην είναι υπό γωνία και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα χώρου σε ορισμένα σασί.

RTXRTX

Κανένα πρόβλημα με τη θέρμανση, μακριά από αυτό. Βρίσκουμε θερμοκρασία 32°C σε ηρεμία, για μέγιστο 70°C λανσαρίστηκε με πλήρη ισχύ σε ένα συνθετικό σημείο αναφοράς. Η διαμόρφωση της Nvidia παραμένει εξαιρετική σε σχέση με το θόρυβο, όπου η κάρτα γραφικών δεν ακούγεται απλά όταν περικλείεται σε μια θήκη.

RTXRTX

Από την πλευρά της συνδεσιμότητας, πάντα η ίδια ιστορία. Βρίσκουμε μια θύρα HDMI 2.1a στο πίσω μέρος καθώς και τρεις θύρες DisplayPort 1.4. Όχι, η γενιά SUPER δεν είναι η ευκαιρία για τον κατασκευαστή να ενσωματώσει το DisplayPort 2.0 όπως ο ανταγωνιστής του, αλλά η τελευταία τεχνολογία για υποστήριξη 4K@480Hz ή 8K@165Hz δεν φαίνεται ακόμη πολύ απαραίτητη.

Δημιουργικά μέσα στη χαρά

Για λίγο, η Nvidia είχε τη δική της σειρά Titan για να απευθύνεται κυρίως σε δημιουργικά. Σήμερα, η διάκριση δεν είναι πλέον η ημερήσια διάταξη, καθώς όλες οι κάρτες γραφικών της μάρκας έχουν σχεδιαστεί τόσο για gamers όσο και για δημιουργικά. Σε αυτό το RTX 4080 SUPER, εξακολουθούμε να βρίσκουμε δύο πυρήνες επιτάχυνσης για το AV1ο νέος κωδικοποιητής που καθιερώνεται σταδιακά στις πλατφόρμες web video.

RTXRTX

Η παρατήρηση είναι πολύ απλή: τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά σε σύγκριση με το αρχικό μοντέλο. Μπορούμε να σημειώσουμε αύξηση 10 FPS στο 3DSmax ή ακόμα και 40 FPS στο Maya.

Ωστόσο, οι βαθμολογίες είναι λίγο πίσω αλλού. Μπορούμε να το δούμε συγκεκριμένα στο CATIA, στα -5 FPS σε σύγκριση με την αρχική μας δοκιμή του RTX 4080, ή ακόμα και -6 FPS στο Creo. Τίποτα που να είναι πραγματικά ανησυχητικό ή να αλλάξει δραστικά την κατάσταση στον συγκριτικό μας πίνακα: είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι το πρόγραμμα οδήγησης Studio, αφιερωμένο σε αυτές τις εργασίες και το οποίο δεν είναι προσβάσιμο σε εμάς τη στιγμή αυτών των δοκιμών, σταθεροποιεί τα πάντα.

Διαβάστε επίσης – Δοκιμή Nvidia GeForce RTX 4080: μια ισχυρή κάρτα γραφικών με πλήρη έλεγχο

Το θεμελιώδες πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το RTX 4080 SUPER είναι ισοδύναμο με το RTX 4080 που αντικαθιστά, και ως εκ τούτου παραμένει ένα τέρας παραγωγικότητας που ξεπερνιέται πραγματικά μόνο από το RTX 4090.

Μια πραγματική κάρτα αφιερωμένη στα 4K

Ας περάσουμε στα βιντεοπαιχνίδια, που παραμένει το κεντρικό σημείο χρήσης αυτών των καρτών γραφικών. Πάλι εδώ, δεν περιμένουμε απαραίτητα τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με το RTX 4080. Η Nvidia ανακοινώνει 2 έως 3% περισσότερη απόδοση, την οποία βρίσκουμε επίσης με τον πίνακα δοκιμών μας που αποτελείται από αυτά τα παιχνίδια:

 • Άλαν Γουέικ 2
 • Baldur’s Gate 3
 • Cyberpunk 2077
 • Diablo IV
 • Απαγορευμένος
 • Immortals of Aveum
 • Ratchet και Clank Rift Apart

Το Alan Wake 2 προστέθηκε στις πρόσφατες γενιές για να καθορίσουν τις δυνάμεις τους σε ένα σόλο κομμάτι που ωθεί όλα τα πόμολα στο μέγιστο. Είναι ουσιαστικά του ίδιου τύπου με το Cyberpunk 2077, με τη διαφορά ότι το τελευταίο είναι ένας ανοιχτός κόσμος που είναι πιο απαιτητικός να τρέξει. Το Baldur’s Gate 3 και το Diablo IV είναι και οι δύο καλοί εκπρόσωποι της εμπειρίας gaming PC μεσαίας κατηγορίας που επιδιώκουν να εκτελούνται σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαμορφώσεις διατηρώντας παράλληλα μια εμπλουτισμένη οπτική εμπειρία. Το Forspoken είναι ο εκπρόσωπος του FSR 3 FG, της τελευταίας τεχνολογίας AMD συμβατής με όλες τις κάρτες γραφικών. Το Immortals of Aveum από την πλευρά του μας δείχνει την απόδοση ενός παιχνιδιού που βασίζεται στο Unreal Engine 5. Τέλος, το Ratchet and Clank Rift Apart αντιπροσωπεύει την εμπειρία της κονσόλας, ιδιαίτερα στην ταχεία πρόσβαση στη μνήμη αποθήκευσης.

Μετρήσεις 4Κ

μην το ξεχασεις Η RTX 4080 SUPER είναι η πρώτη κάρτα στη σειρά της Nvidia που υποστηρίζει «επίσημα» 4K. Κατανοήστε με αυτό ότι ο ορισμός είναι αυτός που στοχεύει η πράσινη ομάδα στο μάρκετινγκ της κάρτας, και επομένως είναι σημαντικό η τελευταία να βρει εξαιρετική απόδοση σε αυτό το πλαίσιο.

RTX 4080RTX 4080

Και είναι αλήθεια ότι σε σύγκριση ειδικότερα με το RTX 4070 Ti SUPER (έναντι του οποίου κερδίζει μεταξύ 10 και 15% σε απόδοση), βρίσκουμε πολύ πιο ενθαρρυντικές επιδόσεις στο RTX 4080 SUPER για αυτόν τον ορισμό. Χωρίς καν να κοιτάξουμε το DLSS, βρίσκουμε 28 FPS κατά μέσο όρο στο Alan Wake 2 ή 30 FPS στο Cyberpunk 2077 όταν τα τελευταία ωθούνται στο όριο. Το Ratchet and Clank Rift Apart, το οποίο παραμένει ένα απαιτητικό παιχνίδι παρ’ όλα αυτά, σκαρφαλώνει ακόμη και στα 52 FPS κατά μέσο όρο. Με το DLSS 3 σε λειτουργία απόδοσης, όλοι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι φτάνουν ή ξεπερνούν τα 100 FPS αθόρυβα.

Για περισσότερες εμπειρίες στη μέση του δρόμου, Το Diablo IV φτάνει τα 140 FPS κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα 130 FPS στο Baldur’s Gate 3, και οι δύο ώθησαν στο Ultra. Σημειώστε ωστόσο ότι το Forspoken, ένα παιχνίδι γενικά πιο επιεικής με την κόκκινη ομάδα, διατηρεί τον μέσο όρο των 38 FPS και φτάνει τα 122 FPS χρησιμοποιώντας το FSR3 και τη γενιά καρέ του. Και χωρίς ανίχνευση ακτίνων, έχουμε εδώ μια καλή απόδοση 55 FPS στο Alan Wake 2 χωρίς DLSS ή ακόμα και 91 FPS σε Ratchet και Clank. Επομένως, όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας, το RTX 4080 SUPER καλύπτει πολύ καλά τον ορισμό 4K.

Μετρήσεις 1440p

Σε αυτό το RTX 4080 SUPER, μπορούμε επομένως να δούμε τον ορισμό 1440p ως αυτόν που επιτρέπει το ξεκλείδωμα υψηλότερων ρυθμών καρέ. Φυσικά, Είναι σπάνιο να μην βρούμε τα ελάχιστα 100 FPS στις δοκιμές μας.

RTXRTX

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κάνετε χωρίς ανίχνευση ακτίνων για αυτό, όπως στο Alan Wake 2 που φτάνει τα 98 FPS χωρίς RT και τα 44 FPS με ανίχνευση ακτίνων. Τούτου λεχθέντος, το DLSS3 σε λειτουργία απόδοσης για άλλη μια φορά επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την υπέρβαση αυτού του ορίου. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, το Diablo IV και το Baldur’s Gate 3 περνούν το όριο των 200 FPS χωρίς καμία βοήθεια λογισμικού γι’ αυτό, και φτάνουν ακόμη και τα 310 FPS μόλις ενεργοποιηθεί το DLSS.

RTX 4080 SUPER VS RX 7900 XTX

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Το 2/3% μεγαλύτερη απόδοση που παρατηρείται στο RTX 4080 SUPER δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στη μονομαχία ενάντια στο RX 7900 XTX.

RTXRTX

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε με την ίδια παρατήρηση που έκανε το έτος 2023 τόσο συναρπαστικό. Το RTX 4080 SUPER είναι, όπως το RTX 4080 στην εποχή του, ο μεγάλος πρωταθλητής των καρτών γραφικών… όταν ενεργοποιείτε το ray tracing. Χωρίς αυτό, το RX 7900 XTX εξακολουθεί να καταφέρνει να μας προσφέρει 10 έως 15% περισσότερη απόδοση στα περισσότερα από τα μεγάλα παιχνίδια που δοκιμάστηκαν.

RTX RTX

Έτσι, έρχονται πάντα οι ίδιες ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν όλοι οι αγοραστές: Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω την ανίχνευση ακτίνων; Η ανώτερη ποιότητα των τεχνολογιών Nvidia κάνει τη διαφορά; Θα δημιουργήσω εκτός από το να παίζω; Ωστόσο, η απάντηση είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί σήμερα, ενώ το RTX 4080 SUPER πέφτει σε τιμή για να φτάσει τα 1.109 ευρώ σε σύγκριση με το ελάχιστο 1.099 ευρώ που παρατηρείται στο RX 7900 FPS σε ράστερ.

Ακόμα βασίλισσα της κατανάλωσης

Πόσο μάλλον που για άλλη μια φορά η Nvidia χαίρεται όταν μιλάμε για κατανάλωση. Το TGP του RTX 4080 SUPER παραμένει αμετάβλητο σε σύγκριση με το αρχικό RTX 4080, δηλαδή 320W.

RTXRTX

Στοίχημα, μάλλον βλέπουμε το μέγιστο 280 W σε πολύ απαιτητικά παιχνίδια όπως το Alan Wake 2 ή το Cyberpunk 2077, και περίπου 246 W σε πιο νηφάλια εμπειρίες όπως το Diablo IV ή το Baldur’s Gate 3. Σε σύγκριση με τα 355 watt της RX 7900 XTX, μιας κάρτας που είναι γνωστή για τη γρήγορη και δυνατή θέρμανση, δεν υπάρχει σύγκριση.

MSI – Κάρτα γραφικών – NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER 16G VENTUS 3X OC

 • Cέκπτωση

  1223,75€

  Ανακαλύψτε την προσφορά

 • Αμαζόνα

  1230,67€

  Ανακαλύψτε την προσφορά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *