PC

όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για βελτιώσεις στο πρότυπο ασύρματης συνδεσιμότητας

Ταχύτητα, καθυστέρηση, εύρος ζώνης, αξιοπιστία, ασφάλεια… Είναι το Bluetooth 5.3 πιο αποτελεσματικό από τους προκατόχους του; Εδώ είναι τι πραγματικά παρέχει αυτό το πρότυπο.

Bluetooth
Φωτογραφία: Adobe Stock

Ο Bluetooth 5.3 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση αυτού του προτύπου ασύρματης συνδεσιμότητας. Η ενημέρωση είναι μικρή, αλλά εξακολουθεί να φέρνει μια σειρά βελτιώσεων. Αυτά προσφέρουν μια ακόμη πιο πειστική εμπειρία χρήστη, ειδικά όταν πρόκειται για το Bluetooth χαμηλής ενέργειας (BLE). Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο πρόσφατη έκδοση του προτύπου.

Bluetooth 5.3: ποια είναι η διαφορά με το Bluetooth 5.2;

Το Bluetooth 5.2 που παρουσιάστηκε το 2020 ήταν μια σημαντική ενημέρωση του προτύπου. Αυτή η έκδοση επέτρεψε τη βελτίωση της ποιότητας ήχου και της ενεργειακής απόδοσης, την εφαρμογή του κωδικοποιητή LC3 (Low Complexity Communication Codec), ο οποίος χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη μεταφορά ήχου σε πολλές συσκευές ταυτόχρονα και για την εκκίνηση του προτύπου ήχου Bluetooth LE. Το Bluetooth 5.2 ήταν ο διάδοχος του Bluetooth 5.1, το οποίο εστίαζε στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την πολύ πιο ακριβή δυνατότητα εντοπισμού θέσης. Όλες αυτές οι εκδόσεις είναι εξελίξεις του Bluetooth 5, το οποίο έφερε επανάσταση στο πρότυπο διπλασιάζοντας τις ταχύτητες, πολλαπλασιάζοντας το εύρος επί τέσσερα και εισάγοντας το Bluetooth Low Energy (BLE).

Το Bluetooth 5.3 αναλαμβάνει τις βασικές προδιαγραφές των εκδόσεων 5.X. Επομένως, δεν βλέπουμε αύξηση στη μέγιστη απόδοση για το πρότυπο. Οι ταχύτητες παραμένουν έως 2 Mb/s και το εύρος μετάδοσης έως και 200 ​​μέτρα (σε ιδανικές συνθήκες, χωρίς εμπόδια). Οι συχνότητες είναι επίσης πανομοιότυπες: υπάρχουν 79 κανάλια του 1 MHz το καθένα στο φάσμα μεταξύ 2.402 GHz και 2.480 GHz. Το Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης (BLE) λειτουργεί σε 40 κανάλια.

BluetoothBluetooth
Πίστωση: Unsplash

Εάν οι μέγιστες επιτρεπόμενες χωρητικότητες από το πρωτόκολλο δεν αυξηθούν, το Bluetooth 5.3 εξακολουθεί να συνεισφέρει σε πολλές πτυχές, προκειμένου να τελειοποιήσει την εμπειρία που βιώνουν οι χρήστες. Οι τέσσερις κύριες λειτουργίες είναι:

  • Η βελτίωση περιοδική διαφήμιση επιτρέπει στο σύστημα προορισμού να απορρίψει περιττά πακέτα δεδομένων που αποστέλλονται από το σύστημα προέλευσης αντί να τα επεξεργάζεται. Αυτό το φιλτράρισμα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ως υπενθύμιση, στο Bluetooth, η συσκευή αποστολής στέλνει τα ίδια δεδομένα πολλές φορές στη συσκευή λήψης για να διασφαλίσει ότι θα φτάσει στον προορισμό της.
  • Η βελτίωση του έλεγχος μεγέθους κλειδιού κρυπτογράφησης έχει δύο πλεονεκτήματα. Ενισχύει την ασφάλεια μη εξουσιοδοτώντας μια σύνδεση με μια συσκευή της οποίας το κλειδί κρυπτογράφησης είναι πολύ σύντομο. Εάν δίνετε προτεραιότητα στην απόδοση έναντι της ασφάλειας, μπορείτε επίσης να μειώσετε τις απαιτήσεις ασφάλειας για μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
  • Η βελτίωση του ταξινόμηση καναλιών έχει σκοπό να μειώσει τις παρεμβολές και να βελτιώσει την αποτελεσματική απόδοση. Οι δύο συσκευές επικοινωνούν για να επιλέξουν το καλύτερο διαθέσιμο κανάλι για μετάδοση δεδομένων, παρόμοιο με το Wi-Fi.
  • Βελτίωση της διέλευσης του α κύκλος χαμηλής κατανάλωσης σε κύκλο υψηλής κατανάλωσης, και αντίστροφα. Για εξοικονόμηση ενέργειας, η συσκευή μπορεί να λειτουργεί με λιγότερο εύρος ζώνης. Όταν χρειάζονται περισσότερα, όπως κατά τη διάρκεια μιας κλήσης ήχου ή ακρόασης μουσικής, η μετάβαση σε υψηλότερο εύρος ζώνης γίνεται πιο αποτελεσματικά.

Συμβατότητα Bluetooth 5.3

Οι συσκευές που υποστηρίζουν Bluetooth 5.3 είναι φυσικά συμβατό προς τα πίσω με παλαιότερες εκδόσεις του προτύπου. Επομένως, μπορείτε εύκολα να συνδέσετε ένα smartphone που υποστηρίζει Bluetooth 5.3 με εξοπλισμό που έχει σταματήσει στο Bluetooth 5.1 ή 4.2, για παράδειγμα. Σημειώστε ότι ορισμένα τερματικά που δεν είναι εγγενώς συμβατά με το Bluetooth 5.3 ενδέχεται να λάβουν μια ενημέρωση λογισμικού για να γίνει αυτό. Για να συμβεί αυτό, ο κατασκευαστής πρέπει να έχει δείξει διορατικότητα εξοπλίζοντας τις συσκευές του με ένα κατάλληλο τσιπ.

Ρυθμίσεις Windows 11Ρυθμίσεις Windows 11
Windows 11 Ρυθμίσεις Bluetooth

Είναι φυσικά απαραίτητο οι δύο συσκευές που ανταλλάσσουν μεταξύ τους να είναι συμβατές με το Bluetooth 5.3 για να μπορούν να επωφεληθούν από το βελτιώσεις που έγιναν από αυτήν την έκδοση. Το Bluetooth 5.3 αφορά όλους τους τύπους συσκευών που χρησιμοποιούν το πρότυπο ασύρματης συνδεσιμότητας: smartphone, tablet, υπολογιστές, εξοπλισμό ήχου, συνδεδεμένα ρολόγια, εξοπλισμό οικιακού αυτοματισμού, περιφερειακά, ελεγκτές κ.λπ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση μιας συσκευής στο σύστημα του αυτοκινήτου κάποιου , ή ως μέρος ιατρικών αισθητήρων για την παρακολούθηση μετρήσεων υγείας.

Bluetooth 5.4: τι νέο υπάρχει;

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το Bluetooth 6.0 να φτάσει, καθώς η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος Bluetooth (SIG), ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη θέσπιση προτύπων Bluetooth, έχει ήδη επικυρώσει την επόμενη έκδοση, την Bluetooth 5.4. Οι πρώτες συσκευές συμβατές με Bluetooth 5.4 έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται από τους κατασκευαστές συσκευών. Δεδομένου ότι παραμένουμε σε μια εξέλιξη του Bluetooth 5, οι βελτιώσεις είναι και πάλι περιορισμένες. Είναι κυρίως Bluetooth Low Energy (BLE) που επωφελείται από αυτό.

Το Xiaomi 13T Pro ανακοινώνεται ως συμβατό με Bluetooth 5.4.

Εκεί περιοδική διαφήμιση με απαντήσεις (PAwR) Το Bluetooth 5.4 LE επιτρέπει την ασφαλή, ενεργειακά αποδοτική αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ ενός κύριου σημείου πρόσβασης και έως και 32.640 συσκευών χαμηλής κατανάλωσης. Η τεχνολογία αυτή μπορεί, μεταξύ άλλων, να αφορά ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιών στα σούπερ μάρκετ. Το νέο πρότυπο αφορά επίσης την επιτήρηση και την ακρόαση των επικοινωνιών. Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα μπορούν να διανεμηθούν σε οποιαδήποτε συσκευή, αλλά μόνο σε εκείνες που το διαθέτουν προσαρμοσμένο κλειδί είναι ικανά για αποκρυπτογράφηση. Επιπλέον, εισάγεται μια νέα δυνατότητα Generic Attribute Profile (GATT) για το BLE. Οι συσκευές μπορούν να υποδεικνύουν και να προσδιορίζουν τη λειτουργία και το επίπεδο ασφάλειας που απαιτείται για την υποστήριξη όλων των σχετικών λειτουργιών.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι προδιαγραφές Bluetooth 5.4 προορίζονται κυρίως για έναν επαγγελματικό στόχο και όχι για το ευρύ κοινό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *