PC

όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στα γραφικά των βιντεοπαιχνιδιών

Η ανίχνευση διαδρομής είναι μία από τις τεχνολογίες στις οποίες η Nvidia θα επικεντρωθεί πολύ στο μέλλον. Αυτή είναι μια λειτουργία υπολογισμού φωτός σε πραγματικό χρόνο που στοχεύει να κάνει τα παιχνίδια μας όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά. Σε αυτό το αρχείο, εξηγούμε τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την επανάσταση.

Ανίχνευση διαδρομής
Πύλη RTX

Το 2019, η Nvidia εισήγαγε την τεχνολογία ανίχνευσης ακτίνων στα βιντεοπαιχνίδια με τις κάρτες γραφικών Geforce RTX 20XX. Με τη σειρά RTX 40XX, Εναπόκειται στον εντοπισμό μονοπατιών να παρέμβουμε στην αγαπημένη μας δραστηριότητα αναψυχής. Αυτή είναι μια πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία διαχείρισης φωτός. Μπορεί να έχετε ήδη συναντήσει αυτόν τον βάρβαρο όρο σε μερικά παιχνίδια και σήμερα, σας εξηγούμε πώς λειτουργεί.

Σε αυτό το αρχείο, θα κάνουμε έναν απολογισμό αυτής της τεχνολογίας που θα γίνει πολύ σημαντική τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος δεν είναι να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, ούτε καν να σας κατακλύσω με υπολογισμούς ή πολύπλοκα διαγράμματα, αλλά για να εξηγήσω απλώς πώς λειτουργεί. Ένα αρχείο αφιερωμένο πάνω απ’ όλα σε λαϊκούς.

Ανίχνευση διαδρομήςΑνίχνευση διαδρομής
Πιστώσεις: Nvidia

Ορισμός, οπτικό κέρδος, συμβατά παιχνίδια, κάνουμε απολογισμό αυτής της τεχνολογίας.

Τι είναι η ανίχνευση διαδρομής;

Πριν εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η ανίχνευση διαδρομής, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό της ανίχνευσης ακτίνων. Αυτή η τεχνολογία θεωρητικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1960 και καθιστά δυνατή τη διαχείριση του φωτός με φυσικό τρόπο σε μια τρισδιάστατη σκηνή. Εάν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (ειδικά σε κινούμενα σχέδια), έφτασε στον κόσμο των καταναλωτικών βιντεοπαιχνιδιών το 2019 με τις κάρτες γραφικών Nvidia RTX 20XX. Στη συνέχεια υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο.

Ανίχνευση διαδρομήςΑνίχνευση διαδρομής
Πιστώσεις: Nvidia

Πώς λειτουργεί όμως; Σε μια τρισδιάστατη σκηνή, μια ακτίνα φωτός προβάλλεται από την οπτική γωνία του χρήστη σε ευθεία γραμμή σε κάθε pixel. Αυτή η ακτίνα αναπηδά έως και 8 φορές και συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με την υφή ή το χρώμα του αντικειμένου που συναντάται μέχρι να φτάσει στην πηγή φωτός. Ένας δρόμος αντίθετος σε σχέση με την πραγματικότητα, που όμως δημιουργεί ψευδαίσθηση. Αποτέλεσμα, το φως είναι αξιόπιστο και αυτό δίνει μια πιο ρεαλιστική εικόνα. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στη διαχείριση των αντανακλάσεων, αλλά και στη συμπεριφορά του φωτισμού.

RTRT
Πιστώσεις: Nvidia

Η ανίχνευση ακτίνων δεν προορίζεται για κάρτες Nvidia στο gaming, καθώς το προσφέρουν και οι GPU της AMD, ακριβώς όπως οι κονσόλες PS5 και Xbox Series.

PS5PS5
Ανίχνευση ακτίνων στο PS5

Η ανίχνευση διαδρομής είναι πολύ απλή ανίχνευση ακτίνων ντοπαρισμένη με ορμόνες. Αυτή η μέθοδος θεωρητικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα περιλαμβάνεται στα βιντεοπαιχνίδια για το ευρύ κοινό. Με αυτήν την τεχνολογία, ένα πλήθος ακτίνων φωτός στέλνονται και αναπηδούν τυχαία σε όλη τη σκηνή μέχρι να εξασθενίσουν. Για να το θέσω εν συντομία, η διαχείριση του φωτός γίνεται σχεδόν όπως γίνεται στην πραγματική ζωή, και σε πραγματικό χρόνο, ιδιαίτερα με καλύτερο έλεγχο των έμμεσων πηγών. Τα εφέ διαφάνειας και οι σκιές είναι απείρως πιο αξιόπιστα. Συγκεκριμένα, αυτό δίνει μια διαβολικά πιο ρεαλιστική εικόνα και μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον τόνο μιας σκηνής σε ένα παιχνίδι.

Η ανίχνευση διαδρομής είναι απλώς η λογική εξέλιξη της ανίχνευσης ακτίνων, τόσο πολύ που η Nvidia την αποκαλεί Full RTX. Φυσικά, η παραπάνω εξήγηση είναι γρήγορη, ακόμη και βάρβαρη από ορισμένες απόψεις, αλλά σου δίνει τα κλειδιά για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Προσέξτε όμως, αυτή η τεχνολογία, όσο ελκυστική και αν είναι, αυτή τη στιγμή προορίζεται μόνο για μια πολύ μικρή μερίδα παικτών. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι τίτλοι είναι συμβατοί και η ενεργοποίησή του μειώνει σημαντικά την απόδοση.

Διαβάστε επίσης – Nvidia RTX Remix: κατεβάστε γρήγορα τα νέα προγράμματα οδήγησης, σας επιτρέπουν να προσθέσετε το Ray Tracing σε οποιοδήποτε παιχνίδι υπολογιστή

Ποια είναι η οπτική διαφορά μεταξύ της ανίχνευσης ακτίνων και της ανίχνευσης διαδρομής;

Η ανίχνευση διαδρομής είναι επομένως βελτιωμένη ανίχνευση ακτίνων, αλλά οπτικά έχει διαφορά; Λοιπόν, ναι, και όχι μόνο λίγο. Ας πάρουμε πολλά παραδείγματα, όπως αυτό το δρομάκι στο Cyberpunk 2077. Στην πρώτη εικόνα, η ανίχνευση ακτίνων είναι απενεργοποιημένη και επομένως οι αντανακλάσεις σχεδόν απουσιάζουν.

P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 χωρίς ανίχνευση ακτίνων

Σε αυτή τη δεύτερη λήψη, βλέπουμε μια σαφή βελτίωση στις αντανακλάσεις στη λακκούβα, αλλά η φωτεινή διαφορά δεν είναι τελικά τόσο εμφανής σε σύγκριση με την κλασική ραστεροποίηση.

P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση ακτίνων

Τέλος, φαίνεται η τρίτη εικόνα ένα πολύ πιο ρεαλιστικό περιβάλλον όσον αφορά τη διαχείριση του φωτός. Οι αντανακλάσεις της λακκούβας είναι πιο λεπτές και το φως διαχειρίζεται καλύτερα. Το δρομάκι είναι καλά φωτισμένο, όχι μόνο από τον φανοστάτη στο πίσω μέρος, αλλά και από αυτόν που βρίσκεται πίσω μας. Δεν νιώθουμε ότι είμαστε στο ίδιο μέρος!

P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση διαδρομής

Εδώ είναι ένα άλλο παράδειγμα. Η πρώτη εικόνα καταγράφηκε με ενεργοποιημένη ανίχνευση ακτίνων ενώ η δεύτερη καταγράφηκε με ανίχνευση διαδρομής. Οι λακκούβες είναι λίγο πιο ρεαλιστικές, αλλά ειδικά το φως είναι που αλλάζει τα πάντα. Η σακούλα των σκουπιδιών δεν έχει λόγο να είναι αναμμένη Φυσικά, ως εκ τούτου, βρίσκεται στη σκιά με τον εντοπισμό μονοπατιών.

P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση διαδρομής

Ακολουθούν δύο άλλα παραδείγματα από το Cyberpunk 2077:

P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 χωρίς ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση διαδρομής
P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 χωρίς ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Cyberpunk 2077 με ανίχνευση διαδρομής

Το παιχνίδι που εκμεταλλεύεται καλύτερα αυτή την τεχνολογία είναι αναμφίβολα το Alan Wake 2. Η ενεργοποίηση της ανίχνευσης διαδρομής στον τίτλο Remedy όχι μόνο παρέχει απαράμιλλη οπτική άνεση, αλλά συμβάλλει επίσης στη βαριά ατμόσφαιρά του. Σε αυτή την εικόνα, βλέπουμε ότι η ανίχνευση διαδρομής κάνει θαύματα όσον αφορά την ανάκλαση και το φως. Αυτό φαίνεται στους τροχούς του 4Χ4 στη λακκούβα. Ομοίως, το νερό στο δρόμο φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό, όπως και οι σκιές στο γκαράζ.

P.T.P.T.
Alan Wake 2 με ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Alan Wake 2 με ίχνος διαδρομής

Το παράδειγμα του εστιατορίου είναι πολύ πιο ενδεικτικό. Όπως μπορούμε να δούμε, η ανίχνευση ακτίνων φέρνει λίγο περισσότερο σώμα στην εικόνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προβαλλόμενες σκιές. Από την άλλη πλευρά, είναι μέρα και νύχτα με ίχνος μονοπατιών. Όχι μόνο η σκιά των πιάτων είναι απίστευτα ρεαλιστική, αλλά το φως και οι αντανακλάσεις που προβάλλονται μέσα από το γυαλί δίνουν σχεδόν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια ταινία.

ptpt
Alan Wake 2 χωρίς ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Alan Wake 2 με ανίχνευση ακτίνων
P.T.P.T.
Alan Wake 2 με ίχνος διαδρομής

Διαβάστε επίσης – Alan Wake 2 test: ξαφνιασμένο ξύπνημα για άδεια ύπνου

Ποιες κάρτες γραφικών είναι συμβατές με την ανίχνευση διαδρομής;

Η ανίχνευση διαδρομής μπορεί να ενεργοποιηθεί με οποιοδήποτε ποια κάρτα GeForce RTX είναι συμβατή με ανίχνευση ακτίνων. Όσοι προτιμούν το ομαδικό κόκκινο μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτό με την AMD RX 6000. Ωστόσο, δεν συνιστάται να ενεργοποιήσετε αυτήν την τεχνολογία εάν δεν έχετε κυκλοφορήσει μία από τις πιο πρόσφατες κάρτες. Η ανίχνευση διαδρομής είναι πράγματι εξαιρετικά απαιτητική για πόρους και μπορεί γρήγορα να γονατίσει τη GPU σας.

P.T.P.T.
Το Nvidia GeForce RTX 4090

Στην πραγματικότητα, η ανίχνευση διαδρομής προωθείται από τη Nvidia για καλό λόγο: είναι μια ματιά στο μέλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η λειτουργία θα τονιστεί για την επόμενη σειρά RTX 50XX, πιο ικανή να την υποστηρίξει χωρίς να καεί ο πύργος σας. Μια καλά εδραιωμένη στρατηγική, αφού θα μας ωθήσει να ανανεώσουμε τις ρυθμίσεις μας.

Διαβάστε επίσης – DLSS: κατανοήστε τα πάντα για την τεχνολογία Nvidia που φέρνει επανάσταση στα βιντεοπαιχνίδια

Η ανίχνευση διαδρομής παραμένει επί του παρόντος πολύ περιορισμένη στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Μπορούμε να αναφέρουμε παλιούς τίτλους που έχουν ενημερωθεί από την Nvidia ως τεχνικά demo, όπως π.χ Minecraft, Quake 2 ή ακόμα και Portal RTXαλλά και «μικρά» παιχνίδια όπως το DISORDER.

Όσον αφορά τα blockbusters, μόνο δύο τίτλοι τα προσφέρουν αυτή τη στιγμή. Θα το έχετε μαντέψει, αφού μιλήσαμε για αυτό εκτενώς παρακάτω: αυτά είναι το Cyberpunk 2077 και το Alan Wake 2. Η πρώτη ευπρόσδεκτη ανίχνευση διαδρομής χάρη σε μια ενημέρωση, ενώ το δεύτερο το είχε από το λανσάρισμα του.

Για να το ενεργοποιήσετε, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό, απλά ξεκινήστε τα παιχνίδια και μεταβείτε στις ρυθμίσεις τους. Το Cyberpunk 2077 προσφέρει πολύ ακριβείς ρυθμίσεις σχετικά με τον εντοπισμό ακτίνων και τον εντοπισμό διαδρομής. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε ποια αντανάκλαση φωτός να ενεργοποιήσετε (που εξοικονομεί απόδοση), να ενεργοποιήσετε την ανίχνευση διαδρομής ή να την ενεργοποιήσετε μόνο για τη λειτουργία φωτογραφίας, απλώς για αναπαραγωγή της στα κοινωνικά δίκτυα.

P.T.P.T.

Το ίδιο πράγμα για το Alan Wake 2, το οποίο σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε την ανίχνευση ακτίνων, ιχνηλασία διαδρομής και εφέ διαφάνειας χωριστά.

P.T.P.T.

Στο μέλλον, όλο και περισσότερα παιχνίδια θα είναι συμβατά. Αυτή θα είναι η περίπτωση Το Black Myth Wukong σχεδίαζε για αυτό το καλοκαίρι.

Είναι άπληστος ο εντοπισμός μονοπατιών;

Η ανίχνευση διαδρομής είναι μια τεχνολογία υψηλής έντασης πόρων. Τόσο που δεν γίνεται για να επωφεληθείτε από αυτό σε καλές συνθήκες μόνο με τις πιο ισχυρές κάρτες, όπως οι RTX 4070, 4080 και 4090.

P.T.P.T.
Πύλη RTX

Για να δείξουμε την απώλεια απόδοσης, πραγματοποιήσαμε μετρήσεις στο Cyberpunk 2077 και στο Alan Wake 2 σε 4Kμε γραφικά σε πλήρη ταχύτητα και Ποιότητα DLSS ενεργοποιημένη στη δοκιμαστική μας διαμόρφωση: Intel Core i9-13950 HX, 32 GB μνήμης RAM και RTX 4090.

Cyberpunk 2077:

  • Χωρίς RT: 83
  • Με RT: 64
  • Με PT: 35
  • Με PT και Frame Generation: 48

Άλαν Γουέικ 2

  • Χωρίς RT: 72
  • Με RT: 50
  • Με PT: 35
  • Με PT και Frame Generation: 46

Οπως μπορούμε να δούμε, η ενεργοποίηση του Frame Generation σάς επιτρέπει να παίζετε ειρηνικά με ενεργοποιημένη την ανίχνευση διαδρομής, σχεδόν προσεγγίζοντας το επίπεδο με την ανίχνευση ακτίνων. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία AI (DLSS 3) είναι διαθέσιμη μόνο σε κάρτες RTX 40XX και σας επιτρέπει να «δημιουργείτε» εικόνες μεταξύ των καρέ για να κάνετε το παιχνίδι πιο ρευστό.

P.T.P.T.
Άλαν Γουέικ 2

Εν ολίγοις, η ανίχνευση μονοπατιών είναι μια εκπληκτική τεχνολογία, η οποία λειτουργεί, αλλά που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις στα σπάργανα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *