PC

33 εκατομμύρια θύματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτείτε

Μια κυβερνοεπίθεση που στοχεύει δύο μεγάλους τρίτους φορείς πληρωμών απειλεί τα προσωπικά στοιχεία 33 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στη Γαλλία. Αυτή η μεγάλης κλίμακας παραβίαση δεδομένων εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για πολλά θύματα.

κλοπή δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης
Φωτογραφία: stock Adobe

Οι τρίτοι πάροχοι πληρωμών Viamedis και Almerys έχουν γίνει με τη σειρά τους στόχος περίπλοκων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Αυτά οδήγησαν στην κλοπή δεδομένων 33 εκατομμυρίων ασφαλισμένων που λάμβαναν συμπληρωματική ασφάλιση υγείας και αμοιβαία ασφάλιση από μία από αυτές τις δύο οντότητες. Άνοιξε έρευνα και ανατέθηκε στην Ταξιαρχία για την Καταπολέμηση του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (BL2C) της Αστυνομικής Νομαρχίας Παρισιού. Το CNIL φοβάται ότι αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκστρατειών ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Προστατέψτε και παρακολουθήστε τα δεδομένα σας με το Bitdefender

Ποια δεδομένα παραβιάστηκαν;

Η ομάδα κοινωνικής προστασίας Malakoff Humanis, η οποία αναθέτει με υπεργολαβία τη διαχείριση της πληρωμής τρίτων για συμπληρωματική ασφάλιση υγείας στη Viamedis, εξηγεί ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στον λογαριασμό ενός επαγγελματία υγείας μετά από επιχείρηση phishing. Χάρη σε αυτή την πρόσβαση μπόρεσαν να κλέψουν όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων. Τα κλεμμένα στοιχεία αφορούν τα ονόματα, τις ημερομηνίες γέννησης, την οικογενειακή κατάσταση, τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα ταμεία ασφάλισης υγείας των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους.

Ευτυχώς, δεν παραβιάστηκαν τραπεζικές πληροφορίες, ιατρικά δεδομένα, ούτε ταχυδρομικά, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας. Αυτός ο τύπος πληροφοριών αποθηκεύεται σε μια πλατφόρμα τρίτου μέρους, η οποία δεν έχει παραβιαστεί. Ωστόσο, με τα προσωπικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, οι κλέφτες έχουν την ικανότητα να σας κάνουν πολύ κακό.

παραβίαση δεδομένων bitdefenderπαραβίαση δεδομένων bitdefender

Οι επαγγελματίες υγείας και οι οργανισμοί έχουν γίνει πρωταρχικοί στόχοι για τους χάκερ. Τα συστήματά τους δεν είναι πάντα οι πιο ασφαλείς και φιλοξενούν γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων, γεγονός που τους καθιστά κύρια θύματα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Για τις γαλλικές αρχές και το CNIL, η κύρια απειλή που προκύπτει από αυτήν την παραβίαση δεδομένων είναι η ίδρυση μεγάλης κλίμακας εκστρατείας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Οι δράστες των κυβερνοεπιθέσεων μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνοι τους αυτά τα δεδομένα ή να τα μεταπωλήσουν σε άλλους απατεώνες, οι οποίοι θα προβούν σε κακόβουλες επιχειρήσεις με βάση τις κλεμμένες πληροφορίες. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ατελείωτα από διάφορους κακόβουλους παράγοντες: ο κίνδυνος θα εξακολουθεί να είναι παρών χρόνο με τον χρόνο.

Συνήθως, το phishing πραγματοποιείται μέσω email ή τηλεφωνικής κλήσης. Πιο σπάνια, υπάρχει και στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά είναι πιο δύσκολο να περάσεις τον εαυτό σου ως νόμιμο ίδρυμα υγείας με αυτό το μέσο. Μιμούμενος την εταιρεία ασφάλισης υγείας ή την εταιρεία αμοιβαίας ασφάλισης, ένας κακόβουλος παράγοντας μπορεί να αναζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικά στοιχεία ή δεδομένα πιστωτικής κάρτας.

Οι ασφαλισμένοι καλούνται να επιδείξουν μεγάλη επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να επαληθεύετε την ταυτότητα του αποστολέα όταν λαμβάνετε μια επικοινωνία για να προσδιορίσετε εάν πρόκειται για νόμιμο μήνυμα. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ανακατεύθυνσης και προτιμήστε να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας μεταβαίνοντας με μη αυτόματο τρόπο στον ιστότοπο του ασφαλιστή σας. Και προφανώς, μην δίνετε ευαίσθητες πληροφορίες σε κανέναν μέσω συνομιλίας ή τηλεφώνου.

Πώς να προστατευτείτε από παραβιάσεις δεδομένων;

Πέρα από τις τυπικές συστάσεις επαγρύπνησης, είναι δυνατό να εξοπλιστείτε με εργαλεία που διευκολύνουν την παρακολούθηση των δεδομένων σας και προστατεύουν την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο. Ένα από τα σημεία αναφοράς στον τομέα είναι η υπηρεσία προστασίας ψηφιακής ταυτότητας της Bitdefender. Το Bitdefender Digital Identity Protection σαρώνει τον ιστό για διαρροές των προσωπικών σας δεδομένων: εκτεθειμένες διευθύνσεις email, παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης και άλλες προσωπικές πληροφορίες, τόσο στην επιφάνεια όσο και στον σκοτεινό ιστό.

παραβίαση δεδομένων bitdefenderπαραβίαση δεδομένων bitdefender

Εάν εντοπιστεί απειλή για το απόρρητό σας, ειδοποιείστε αμέσως μέσω ενός συστήματος ειδοποίησης 24/7. Εάν οι λογαριασμοί και τα δεδομένα σας εκτεθούν, έχετε την ευκαιρία να ενεργήσετε πριν να είναι πολύ αργά για να περιορίσετε τη ζημιά ή ακόμα και να εξαλείψετε ο κίνδυνος. Εάν κάτι πάει στραβά, το Bitdefender Digital Identity Protection σάς καθοδηγεί βήμα προς βήμα στον τρόπο ενίσχυσης της ασφάλειας των λογαριασμών και των πληροφοριών σας. Σας προσφέρονται συνοπτικές ενέργειες με ένα κλικ και παρέχονται συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν πίνακα εργαλείων που εμφανίζει μια προβολή 360° όλων των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας δίνει μια γενική επισκόπηση του ψηφιακού αποτυπώματος σας. Το Bitdefender Digital Identity Protection παρακολουθεί ακόμη και ίχνη υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, αλλά που εξακολουθούν να έχουν τα δεδομένα σας. Μπορείτε επομένως να λάβετε μέτρα για να διαγράψετε παλιές ευαίσθητες πληροφορίες εάν το κρίνετε απαραίτητο.

Ένας Δείκτης Προστασίας Ταυτότητας υπολογίζεται για να σας δώσει μια ιδέα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Bitdefender Digital Identity Protection είναι ότι λειτουργεί με διαφάνεια και αυτόματα και δεν απαιτεί την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού στις συσκευές σας. Με την εγγραφή σας στην ετήσια ή μηνιαία συνδρομή, επωφεληθείτε από μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να καθαρίσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα χωρίς κίνδυνο: εάν δεν είστε ικανοποιημένοι, θα λάβετε τα χρήματά σας πίσω.

παραβίαση δεδομένων bitdefenderπαραβίαση δεδομένων bitdefender

Είναι δυνατό να εγγραφείτε μόνο στο Bitdefender Digital Identity Protection ή να επιλέξετε το πλήρες σχέδιο προστασίας Bitdefender Premium Security Plus. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Ολική ασφάλεια: άμυνα ενάντια σε κακόβουλο λογισμικό, προηγμένες επιθέσεις και απειλές.
  • Ένα απεριόριστο και γρήγορο VPN για απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας, κρυπτογράφηση των δεδομένων σας και τροποποίηση της τοποθεσίας σας (περισσότεροι από 4.000 διακομιστές σε περισσότερες από 49 χώρες).
  • Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης για τη δημιουργία πολύπλοκων κωδικών πρόσβασης, τον συγχρονισμό τους και την αυτόματη σύνδεση στους λογαριασμούς σας εύκολα από όλες τις συσκευές σας.

Επομένως, η σουίτα Bitdefender Premium Security Plus συμπληρώνεται από Προστασία ψηφιακής ταυτότητας και προστατεύει έως και 10 διαφορετικές συσκευές ταυτόχρονα σε Windows, macOS, iOS και Android.

Προστατέψτε και παρακολουθήστε τα δεδομένα σας με το Bitdefender

Αυτό το άρθρο είναι μια χορηγούμενη ανάρτηση που σας δόθηκε από το Bitdefender.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *